Most, hogy előkerültek a tavaszi ruhák, már nem rejtőzködhetünk kabátjaink mögé.

Idén nyárra mindenképpen el szeretnénk érni a csúcsformánkat. Van, hogy mégis megakadunk valahol. De hol?

Elsőként mindig a táplálkozásunkat célszerű felülvizsgálni. Tényleg annyit eszünk amennyire szükségünk van? Nem vittük esetleg túlzásba a koplalást? Eleget fogyasztunk-e minden makrotápanyagból?

Könnyen előfordulhat, hogy többet eszünk a kelleténél.

Attól, hogy egy élelmiszer egészséges összetevőkből áll, az önmagában nem elég, szükséges a mértékletesség is. Bizonyos ételek kis mennyiségű fogyasztása esetén is több kalóriát juttathatunk a szervezetünkbe, mint gondolnánk. Csak néhány közülük, olajos magvak, humusz, gyümölcsturmixok. Ha nehézséget okoz pár szem mandula elfogyasztásánál megállni, akkor egyszerűbb megoldás, ha csak kimérten veszünk annyit, amennyit aznap megennénk. Salátáknál érdemes a dresszinget házilag elkészíteni úgy, hogy azt belekalkuláljuk a napi szükségletünkbe.

A szervezet számára szükséges energiabevitel nagymértékben egyénfüggő. Függ életkortól, nemtől, fizikai aktivitástól és befolyással lehetnek rá egyéb tényezők is, mint például az egészségi állapot. Ezért, ha találomra egy éppen aktuálisan szimpatikusnak tűnő divat diéta szerint táplálkozunk, nem feltétlenül érünk el hosszútávú célt vele.

Az alapanyagcserénk az életkorral csökken, egy hölgynek neméből fakadóan kevesebb energiára van szüksége, mint egy vele egyidős férfinak. Egy ülő életmódot folytató ember anyagcseréje nagy valószínűséggel alacsonyabb lesz, mint egy aktív társának.

Elsősorban érdemes meghatározni a számunkra ideális napi kalória szükségletet. Ez az alapanyagcsere és az aktivitási mutató szorzatával határozható meg. Amennyiben fogyni szeretnénk ezt az értéket szükséges csökkentenünk. Azonban sose csökkentsük az alapanyagcsere alá! Amikor nem eszünk eleget, például huzamosabb ideig tartó kalóriamegvonásnál, gyakori éhezéseknél, gyakran ellenkező hatást érhetünk el, mint terveznénk. Anyagcserénk lassul, és amit lehet elraktároz a szervezetünk. A szélsőséges étrendek sosem tekinthetők hosszútávú megoldásnak. A cél egy egészséges életmód kialakítása, ami egész életen át tartható.

Ha segítségre van szükséged, ajánljuk új 1500 kcal-os étrendünket, melyet itt érsz el, az alábbi jelszó segítségével. Jelszó: Arnicaetrend1500kcal

Egyes élelmiszercsoportoktól való félelem, bizonyos élelmiszerek kerülése, gyakran vezethet egyhangú táplálkozáshoz. Érdemes figyelnünk arra, hogy napi energiaszükségletünket megfelelő arányú, mennyiségű és minőségű makrotápanyagokból fedezzük.

Fehérje bevitelünk alapját sovány húsok, tengeri halak, tojás, sovány tejtermékek és hüvelyes zöldségek adhatják. Zsírfogyasztás esetében helyezzünk nagy hangsúlyt a telítetlen zsírsavakra. Ételkészítéshez, salátákhoz igyekezzünk növényi olajokat használni. Light termékek fogyasztása esetén érdemes figyelni, hogy az adott élelmiszer megnövelt hozzáadott cukortartalommal rendelkezik-e?

A szénhidrátok esetében a választott alapanyagaink nagyrésze összetett szénhidrátokból álljon, mint a teljes kiőrlésű gabonák és belőlük előállított termékek. A cukros ételek helyettesítésére a zero üdítők, zero édességek, édesítővel készült sütemények fogyasztása napi rendszerességgel nem javasolt, ugyanis negatívan befolyásolhatják a bélflórát.

A nagy rohanásban gyakran előfordulhat, hogy egy-egy étkezés kimarad. Nincs idő reggelizni. Sőt, még esetleg éhgyomorra végzett edzéssel ráteszünk egy lapáttal, gondolván, hogy ezzel fokozhatjuk a zsírégetés mértékét. Nem jut idő az ebédre egy meeting miatt. A vacsorához már túl késő van és így tovább. Egy-egy étkezés kihagyásával, könnyedén túlesszük magunkat az azt követő étkezés alkalmával. Több kalóriát juttatva a szervezetünkbe, mint amennyi szükséges lenne. Érdemes figyelni, hogy ne hagyjunk ki étkezést, és minden alkalommal megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt és összetett szénhidrátot fogyasszunk.

Esti étkezésünk időpontját úgy időzítsük, hogy a lefekvés tervezett ideje és a vacsora között 2-3 óra teljen el. Tartalmazzon megfelelő mennyiségben fehérjéket, zsírokat és lassan felszívódó összetett szénhidrátokat. A késő esti étkezésekkel abban az esetben nincsen baj, ha éjszaka is dolgozunk. Azonban, ha csak filmnézéshez állunk neki ilyenkor rágcsálni valamit, legyen az gyümölcs vagy olajosmagvak, azt a mérlegen is látni fogjuk.

Az elégtelen folyadékfogyasztás következményeként a szomjúságérzetet könnyedén összetéveszthetjük az éhségérzettel, ami okozhatja plusz kalóriák bevitelét. Étkezések előtt fél órával igyunk meg egy pohár vizet, ezáltal csökkenthető az étvágyunk és az elfogyasztott táplálék mennyisége. A szervezetbe juttatott rostok vizet kötnek meg, ezáltal teltségérzetet okoznak és így haladnak tovább az emésztőrendszeren. Ha nem iszunk eleget, akkor a széklet állaga besűrűsödik, amely kellemetlen tüneteket okozhat. Egyenletes folyadékpótlásra törekedjünk egész nap.

Táplálkozási napló használata kiváló megoldás lehet az étkezési szokások nyomon követésére. Ebben segítséget nyújtanak a tápanyagszámító alkalmazások, melyek okostelefonra telepítve, egyszerűen kezelhető felületet biztosítanak, ahol a makrotápanyag bevitel, folyadékfogyasztás is könnyedén ellenőrizhetővé válik.

Második pontként a rendszeres testmozgás került a listánkra.

Az ülő munka hosszútávon sok káros következményt hordoz magában. Ezek, pár apró változtatással mérsékelhetők. Munkavégzés közben álljunk fel óránként, sétáljunk egyet, mozgassuk át magunkat, egy-két fontos megbeszélni valót a kollégákkal állva végezzünk.

Amikor ugyanazt az edzésformát csináljuk évek óta, például heti 3x járunk aerobikra, rendszeresen sportolunk, mégsem fejlődünk, akkor érdemes változtatni, mert előfordulhat, hogy a szervezetünk hozzászokott az állandó intenzitású, gyakoriságú és időtartamú terhelésekhez.

Változtassunk az eddigi mozgásformáinkon. Próbáljunk ki új sportágakat. Iktassunk be intervallumokat, magas intenzitású edzéseket és kezdjünk el súlyzós edzéseket is végezni. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy a bemelegítés és a nyújtás minden edzésformánál elengedhetetlen. Edzés előtt és után pedig, a legjobb barátunk az Arnigel.

Tudtad, hogy nálunk megtalálhatod motivációs célodnak megfelelő személyi vagy futó edzésterved?!

Harmadik pontunk fontos alappillére az alvás.

Szervezetünknek szüksége van elegendő pihenésre, alvásra ahhoz, hogy sejtjeink regenerálódni tudjanak. Fáradtan kicsi az esélye, hogy elmegyünk edzeni, az anyagcserénk lassul, és felszabadult hormonjaink hatására nőhet az étvágyunk, csökkenhet a sejtek inzulin érzékenysége. Érdemes jó napi ritmust kialakítani, ahol megfelelő időt szánunk az alvásnak is.

Negyedik helyezést ért el a listánkon a rohanó életünk gyakori velejárója, a stressz. Folyamatosan jelenlévő stressz hatására a szervezet több módon reagálhat. Egyik esetben felléphet étvágynövekedés, bizonyos élelmiszerek kívánása, ami testtömeg gyarapodáshoz vezethet. Ilyenkor érdemes csökkenteni a stressz kiváltó okait. Rendszeres testmozgást és egyéb stresszcsökkentő módszereket, relaxációt beiktatni, szükség esetén szakemberrel konzultálni. A stressz kezelésében segítségedre lehet a Magnesium 300+ étrend-kiegészítő is.

Ötödik. Van úgy, hogy a megfelelő táplálkozás, testmozgás és pihenés ellenére sem indul meg a fogyás, ilyenkor érdemes megvizsgálni mi állhat ennek hátterében. Előfordulhat, hogy egészségügyi oka van annak, hogy nem mozdul a mérleg mutatója.

Bizonyos betegségek, állapotok, például szívbetegség, hormonális betegségek, pajzsmirigy alulműködés, alvás zavarok okozhatnak akaratlanul testtömeg növekedést vagy nehezíthetik a plusz kilóktól való megszabadulást.

Gyógyszerek, allergiára, depresszióra, skizofréniára, epilepsziára, magas vérnyomásra alkalmazott készítmények, fogamzásgátlók szedésénél szintén tapasztalhatunk hasonlókat.
Ha a fent említett állapotok közül valamelyik fennáll és problémát okoz, az egészséges életmód melletti testtömeg optimalizálásában, érdemes konzultálni a kezelőorvossal a lehetőségekről. Ha pedig nyitott vagy a szelíd gyógymódok megismerésére, illetve természetes megoldásra vágysz, további információkért keresd fel a homeopatia.info.huMi a panasz?” rovatunkat!

Utolsó pontként a szokások hatalma szerepel a listánkon.

Előfordulhat, hogy a nagy rohanásban nem szánunk elegendő időt az étkezéseinkre.

A sietős evés közben, nem rágjuk meg megfelelően az ételeinket. Mással vagyunk elfoglalva, TV-t nézünk, dolgozunk, olvasunk. Mikor nem figyelünk az ételre, könnyedén ehetünk többet a szükségesnél, mivel a teltségérzet később alakul ki.

Amikor nincs időnk főzni, vagy csak a barátainkkal találkozunk és étteremben étkezünk, érdemes figyelni pár apróságra. Egészségesnek tűnő ételek esetében sem feltétlen tudhatjuk, hogy mennyi zsiradékon készítették az adott húsokat, köreteket, a salátát milyen dresszinggel tálalják. Így könnyedén kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy többet eszünk, mint gondolnánk. Ezért érdemes grill zöldségek helyett párolt zöldségköretet választani, a salátát öntet nélkül kérni, esetleg magadnak ízesíteni és gyakrabban enni olyan ételeket, amit magunk készítettünk.

Az alkohol és kávé fogyasztás esetében is előfordulhat, hogy több kalóriát vihetünk be szervezetünkbe. A kávé esetében általában az elfogyasztott tej okozhatja a problémát, abban az esetben, ha nem napi 1 adagról beszélünk.

Az alkohol önmagában is sok üres kalóriához juttat bennünket, azonban ilyenkor megnő az étvágy egyéb magasabb zsír és kalória tartalmú ételek fogyasztására is, ami tovább ronthatja az addigi jó étrendünket.

Kiegyensúlyozott egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, pihenés, alvás és már kezdődhet is a tavaszi megújulás! Sok sikert kívánunk hozzá!

Bármilyen kérdésed lenne ezzel kapcsolatban, küld el nekem a  kommunikacio@arnica.info.hu email címre vagy keress minket a Facebook-on az Arnica SPORT Facebook oldalon privát üzenetben!

Hirdetés
Hirdetés

Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.

Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT

Köszönjük, hogy velünk játszottál a kihívásban!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. XX-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy ilyen sokan játszottatok velünk!

Gratulálunk a nyerteseknek:
Sas Alexandra
Molnár Leila
Berecz Diána

Kérjük, vegyétek fel velünk a kapcsolatot a nyeremenyjatek@dreamproduction.hu e-mail címen.

Kövesd oldalunkat a Facebookon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Gratulálunk!

Gratulálunk! Az Arnica SPORT “Egészség mindenkinek!” nyereményjátékának nyertese ??, akivel csapatunk e-mailben felveszi a kapcsolatot.

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy velünk játszottál!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. június 12-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktivált feliratkozásod.
Így a következő hírlevelünket már Te is olvashatod!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

Köszönjük, hogy elküldted leveledet!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatkezelési Tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás