Hatóanyag lexikon

Apis mellifica Arnica montana Arsenicum album Bryonia Drosera Echinacea Gelsemium Ipecacuanha Ledum palustre Nux Vomica Pulsatilla Thymuline

Apis mellifica (méh)

A mézelő méh orvosi felhasználását már korai egyiptomi emlékek is bizonyítják. Egyiptomban a méhecske a gazdagság, jólét és erő szimbóluma volt. Az orvosok széleskörűen alkalmazták a mézet a gyógyításban, és már időszámításunk előtt 4000-ben is tenyésztettek méheket.

Homeopátiás gyógyszeralapanyagként azonban nem a mézet, hanem a teljes méh rovart használjuk.

Az Apis olyan csalánkiütések, rovarcsípések, allergiás reakciók gyógyítására alkalmas, ahol a bőr duzzadt, viszket, és érintésre érzékeny. A tüneteket a hideg borogatás javítja. A nyári kerti csípéses balesetek kiváló szere. Az Apis klinikai vizsgálatokkal bizonyítottan csökkenti az allergiát okozó hisztamin felszabadulását a vérben.

Bevált szer még olyan torokgyulladás gyógyítására, ahol a torok rózsaszín, duzzadt, és a nyelvcsap vízzel teli zacskóhoz hasonlít. Lázas állapotban a szomjúság hiánya és száraz, érzékeny bőr jellemzi az Apist igénylő beteget. Húgyúti fertőzéseknél akkor hatásos, ha égő, csípő fájdalom és vizelet visszatartás jelentkezik.

Nagyon jó hatású minden olyan esetben, amikor az ödéma (a szövetekben felgyülemlő folyadék miatt duzzadt a testrész) a legjellemzőbb tünet. Ez lehet a szem, (pl. árpa) torok, száj allergiás reakciója, vagy duzzadással járó ízületi gyulladás is.

Rosszabbodás: helyi meleg hatására vagy meleg környezetben, tapintásra.
Javulás: hideg hatására.

A házipatika legnagyobb csodaszere: Így segít a hihetetlen gél!
Homeopátiával a női bajok ellen: Az apis lehet a megoldás
Kellemetlen rovarcsípés – Így felejtheted el
Amikor már azt hiszed vége, akkor sem menekültél meg tőle – Ilyen az alattomos krupp
Szénanátha, homeopátia
Eligazít a sérülés-térkép – így kezeli a sérüléseket a homeopátia
Kötődő szembajok: Így kezeld a látás fájdalmát!
Árpa a szemben: Van segítség?

Forrás: homeopatia.info.hu


Arnica montana (hegyi árnika)

A homeopátiás elsősegély-csomag legfontosabb szere. A hegyi árnika a népi gyógyászatban is ismert évszázadok óta. Virágának egyes anyagai gyulladáscsökkentő és regeneráló hatásúak. Izomfájdalmakat enyhítettek vele, köszvény és vérhas ellen is használták.

Homeopátiás hígításban az Arnica montana gyógyhatása fokozódik, sérülések fő szere, minden homeopátiás elsősegély alapja. Felhasználása rendkívül sokrétű. Minden balesetnél az első szer, vérzéscsillapító, sebgyógyító hatása mellett sokk oldására is nagyszerűen használható.

Ma belsőleg jóformán csak homeopátiás hígításban alkalmazzák, de a gyógynövény számos izomlazító, sebgyógyító krém alapanyaga.
Műtétek előtt szedve gyorsítja a felépülést és csökkenti a beavatkozás alatti vérzést.

Az Arnica hasznos duzzanatok, kék foltok, horzsolások kezelésére is, enyhíti az izomlázat, és az időeltolódás okozta kellemetlenségeket.

Rosszabbodás: a legenyhébb érintésre, rázkódásra, nedves hideg hatására.
Javulás: pihenésre, fekvő helyzetben, párna nélkül.

Érintésre nő a fájdalom? Itt már csak az árnika segíthet
Eligazít a sérülés-térkép – így kezeli a sérüléseket a homeopátia
Óvintézkedés: Erre jó a homeopátia műtét előtt
Műtét előtt: így is érdemes felkészülni a beavatkozásra
Így segít a homeopátia, ha derékba törik a síelés!
Homeopátiával könnyebb a szülés

Forrás: homeopatia.info.hu


Arsenicum album (fehér arzén)

A mérgező arzént homeopátiás gyógyszer formájában elsősorban az emésztő és légzőszervek nyálkahártyáit érintő betegségek kezelésére használják. A betegségtől a beteg hamar kimerül, összezavarodik és szorong, halálfélelme van. Az Arsenicum album az asztma egyik leghatékonyabb szere. Meghűlés, szénanátha esetén is használják, ilyenkor a maró, híg orrváladéktól kisebesedik a bőr az orrcimpákon. Az Arsenicum album a romlott étel fogyasztását követő ételmérgezéses tünetekre elsőként adandó szer. A hányást vagy hasmenést kimerültség és kiszáradás követi. A beteg erősen vacog, bár a bőre forró. További javallatok: égő érzéssel járó húgyúti fertőzések, viszkető, égő, berepedezett ekcéma, jégárpa, herpesz, influenza.

Rosszabbodás: hidegtől, éjfél és éjjel 2 óra között, stressztől, szeles időben.
Javulás: meleg, meleg borogatás hatására, meleg italoktól, vizet kortyolgatva, üléstől – feltámasztott háttal.

Hogyan segíthet a homeopátia, ha belénk költözik az influenza?
Nyári kínok: Így küzdhetsz hatékonyan az ételmérgezés ellen
Nagy a baj, ha rohanni kell a WC-re
Hasmenés, hányás – oldd meg természetesen!
Stressz már gyermekkorban: segít a természet

Forrás: homeopatia.info.hu


Bryonia (földitök) 

A kabakosok családjába tartozó növény. A 17. századi herbalista, Culpeper nyálkás váladékozással járó betegségek kezelésére ajánlotta.
Jellemző tünetei: a legcsekélyebb mozgás is fájdalommal jár, szárazak a nyálkahártyák, erős szomjúság és ingerlékenység.

Az influenza egyik fő szere, emellett használják derékfájdalmak, ízületi problémák kezelésére, ha a tünetek nyugalomban javulnak. Száraz köhögésre is javasolt, ha a mellkas fájdalma nyomásra enyhül.

Egyéb indikációk: fokozatosan kialakuló fejfájás, amely csökken, ha egy szoros pántot köt fel a beteg. A jobb petefészek pontszerű fájdalma. Fájdalmas pontok az emlőben: emlőgyulladás.

Rosszabbodás: mozgás hatására, a legenyhébb érintésre, meleg hatására (kivéve a lokalizált fájdalmakat), étkezés hatására, 21 óra körül.
Javulás: pihenésre, erős nyomásra vagy a fájdalmas oldalon fekve, hideg hatására, izzadás hatására.

Hátfájás terhesség alatt – így segít a homeopátia
Hogyan segíthet a homeopátia, ha belénk költözik az influenza?
Eligazít a sérülés-térkép – így kezeli a sérüléseket a homeopátia

Forrás: homeopatia.info.hu


Drosera (kereklevelű harmatfű)

A Drosera homeopátiás szer alkalmazásának főbb javallatai: mély, erőteljes, görcsös köhögés, szamárköhögés, krupp. Kísérő tünetként szorongás, nyugtalanság, öklendezés, hányás, esetleg orrvérzés is jelentkezhet. A beteg úgy érzi, a nyelőcsövében ingerli a köhögésre. A hangja színtelen, rekedt, mély. Köhögési rohamok éjszaka éjfél után, vagy rögtön lefekvés után. Fullasztó, görcsös köhögés, bordaközi vagy hasi fájdalom (a beteg a hasát fogja), nyúlós váladék felöklendezése, a gégét mintha „tollal csiklandoznák”.

Rosszabbodás: éjszaka éjfél után, fekvő helyzetben, ágymelegben.
Javulás: mozgás hatására, helyi nyomás hatására (ha a kezét a bordáira szorítja a páciens).

A Drosera a gyerekek növekedési fájdalmaira is adható pl. merev bokák és fájdalom az ízületekben, csontokban.

Javulás: szabad levegőn, mozgástól, járástól, az érintett testtáj nyomásától. Rosszabbodás: melegtől, lefekvéstől, hideg ételektől

Köhögés kínoz? Szabadulj meg tőle természetes módon!
Amikor már azt hiszed vége, akkor sem menekültél meg tőle – Ilyen az alattomos krupp
Így szüntesd meg a borzalmas köhögőrohamokat homeopátiával
Szűnni nem akaró köhögés? A makacs panasz homeopátiás megoldása

Forrás: homeopatia.info.hu


Echinacea (kasvirág)

Az Echinacea angustifolia és Echinacea purpurea, magyarul bíbor kasvirág, Észak-Amerika őshonos gyógynövénye. Neve az echinos – sündisznó szóból ered. Eredetileg az indiánok alkalmazták, miután rájöttek, hogy sok betegség gyógyításában fontos szerepet játszik. Olyan alkotórészeket tartalmaz, amelyek serkentik az immunrendszer működését. A növényből készített homeopátiás szer immunserkentő és gyulladásgátló hatású. Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő és megelőző kezelésére alkalmas. 
Erősíti az immunrendszert, vagyis a szervezet védekező képességét. A nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek gyógyulását hatékonyan segíti.

Az echinacea-nak a fertőzések kezelésénél tapasztalt jótékony hatása mellett a gennyesedések gyógyításában is gyógyszerkísérletekkel alátámasztott, tapasztalatokkal igazolt jelentősége van. A súlyos és makacs gennyedéssel járó elváltozások hagyományos és homeopátiás kezelését az echinacea előnyösen egészíti ki. Alacsony homeopátiás hígításban (5 CH) megőrzi fitoterápiás hatékonyságát is.

Hatékony immunerősítéssel az őszi betegségek ellen
Hogyan segíthet a homeopátia, ha belénk költözik az influenza?
Húgyúti fertőzések homeopátiás megközelítése
Támad a nátha? Van segítség!
Hatékony immunerősítés – a szelíd gyógyítás leghálásabb feladata

Forrás: homeopatia.info.hu


Gelsemium (sárga jázmin)

A vadjázminból készített Gelsemium széles spektrumú homeopátiás gyógyszer, különösen a félelem, a sokk, a szégyenkezés vagy ijedtség után fellépő bántalmak kezelhetők vele sikeresen. Lámpaláz, álmatlanság, műtét előtti szorongás egyik fő szere. A Gelsemium a lámpaláz fő szere, jellemzője az önbizalom elvesztése, emlékezetkiesés, remegés, érzelmek hatására jelentkező hasmenés.További indikációk: alvászavar a bekövetkező események miatti szorongástól. Szorongás a fogászati kezelés előtt. Szorongás műtéti beavatkozás előtt.

Övsömör utáni arcidegbénulás. Kimerítő és hatástalan szülési fájdalmak.

Gelsemiumot igénylő influenza tünetei közepes, vagy magas lázzal, fokozatosan jelentkeznek. A beteg nem szomjas, rázza a hideg, bőségesen verejtékezik. A szemhéjak nehezek. Nagyfokú gyengeség, összetörtség-érzet és izomfájdalmak tapasztalhatók. Gyakori a tarkó és homloktáji, pánt-szerű fejfájás is. Különleges tünet, hogy bőséges vizeléstől a panaszok enyhülnek.

Rosszabbodás: meleg időben, emóciók hatására.
Javulás: hideg levegő hatására, mozgás hatására, bőséges vizelet ürítésekor.

Hogyan segíthet a homeopátia, ha belénk költözik az influenza?
Ne izguljon! Van homeopátiás megoldás lámpalázra
Bevált módszerek, hogy ne szorongj a fogorvosnál
Aludja végig az éjszakákat!

Forrás: homeopatia.info.hu


Ipecacuanha (hánytató gyökér)

Az Ipeca fő alkalmazási területe a hányással vagy anélkül jelentkező makacs hányinger és vérzésre való hajlam. A nyelv a hányás ellenére tiszta, nem lepedékes. Gyakori, hogy  a beteg minden mozgásra érzékenyen reagál, és folyamatosan érzi, hogy teste belül forró, kívül pedig hideg. Ezek a tünetek hirtelen jelentkeznek, többnyire időszakosan. Előfordulnak köhögési rohamok, légzési nehézségek. Az Ipeca a fejfájás, a migrén, vérzékenységgel összefüggő nőgyógyászati panaszok esetén is használatos.

Főbb alkalmazási területek: asztma, köhögés, zihálás, nőgyógyászati problémák, rendkívül erős vérzés, migrén, hányinger, hányás (terhességi hányás is).

Rosszabbodás: hideg hatására, nedves meleg hatására, mozgás hatására.

Váladéktól a hányásig – a hurutos köhögés fokozatai
Hányinger terhesen – segít a homeopátia
Homeopátiával a hányás és a hasmenés ellen!


Ledum palustre (mocsári molyűző)

A skandináv országokban hagyományosan a tetvek távoltartására használják. Elsősegély szerként gyakran használják szúrt sebekre, melyek nem véreznek, rovarcsípésekre, szemsérülésekre. Alacsony potenciában szedve rovarcsípések megelőzésére is alkalmas. Feldagadt, lilás elszíneződéssel járó sebek fertőtlenítésére is alkalmazzák. A seb környéke hideg, mégis a hideg borogatásra javul az állapot. Segíthet a lassan gyógyuló szem körüli véraláfutások, monoklik kezelésében is. A lábfejből felfelé sugárzó reumás fájdalmak gyógyítására is alkalmas.

Javulás: hideg borogatástól
Rosszabbodás: melegtől, éjszaka érintéstől 

Csípés okozta fájdalmak enyhítése homeopátiával
Így kezelhető a kullancscsípés homeopátiás szerekkel
Gyilkos rovarok: Egy apró csípés is nagy bajokat okozhat!
Homeopátiás szerek sajgó ízületekre

Forrás: homeopatia.info.hu


Nux Vomica (hánytatódió)

A Nux vomica (hánytatódió) Délkelet-Ázsiából került Európába. A középkorban patkányméregként használták sztrichnin tartalmú magját. Homeopátiás gyógyszerformában egy széles hatásspektrumú szer, számos panasz kezelésére használják, és gyakori alkati szer is. A Nux vomica felnőtt jellegzetes tünete a munkamánia. Túlérzékeny, perfekcionista, nehezen viseli a kritikát. Sok nehéz ételt és „pörgető” szert fogyaszt. A homeopátiában leggyakrabban influenzára, álmatlanságra, aranyérre, szénanáthára, megfázásra, savas felböfögésre és gyomorproblémákra rendelik. Jellemző tünete az ingerlékenység, az, hogy nehezen tűri a huzatot, hideget. A panaszok kiváltó oka lehet a stressz is. (pl szénanátha, ami munkától rosszabb) Orrtüneteire a nappali orrfolyás, éjszakai dugulás és reggeli tüsszögés jellemző.

Rosszabbodás: Hidegtől, szabad levegőn, fénytől, evéstől, élénkítőszerektől, érintéstől
Javulás: Melegben, alvástól, meleg borogatástól, forró italoktól

Szer a rohanó világ betegségei ellen


Pulsatilla (kökörcsin)

A kökörcsin a monda szerint Vénusz istennő könnyeiből fakadt. A kökörcsint sírásra hajlamos érzékeny állapotban ajánlják leggyakrabban. A Pulsatillát igénylő emberek kerülik a konfliktust és igénylik az együttérzést. Nagy női szer, menstruációs, várandósággal összefüggő és változókori problémákra is javasolt. A nátha és a felső légutak szere is, de emésztési zavarok, szemgyulladások és érpanaszok kezelésére is gyakran alkalmazzák. A beteg minden tünete javul friss levegőn. A tünetek változékonyak. Nátha esetén orrdugulás váltakozik orrfolyással, a köhögés hurutos és este rosszabb, az árpát vagy szemgyulladást bőséges sárgás váladékozás kísérheti. Gyakran kíséri az íz vagy szaglóérzék elvesztése.

Rosszabbodás: meleg, fülledt szobában, zsíros ételektől, bal oldalon fekve.
Javulás: kíméletes testmozgástól, friss levegőn, sírástól, vigasztalástól.

Támad a nátha? Van segítség!
Női bajok: könnyebben a nehéz napokon is
Visszér okozta panaszok kezelése homeopátiával
Váladéktól a hányásig – a hurutos köhögés fokozatai


Thymuline – thymus faktor

A Thymuline a csecsemőmirigy egyik szabályozó fehérjéjéből készül, mely a T-sejtes immunitás kialakításában játszik szerepet. A T-sejtes immunitás támogatását az alábbi klinikai kórképekben, állapotokban használhatjuk a gyógyulás támogatására és a tünetek enyhítésére:

  • oltás(ok) után
    – kivédeni az esetleges immunszupresszív hatást
    – oltás után általánosan, mivel csökkent thymus funkció esetén számolni kell azzal, hogy nem alakul ki megfelelő oltási válaszreakció
  • stressz esetén
  • depressziós állapotokban
  • antibiotikum kúra után
  • allergia esetén
  • krónikus felső-légúti és egyéb visszatérő fertőzések esetén

Betegségek kínoznak? Így erősítsd az immunrendszert
Úgy érzed bujkál benned valami? Így vedd fel a harcot betegséggel!

Köszönjük, hogy velünk játszottál a kihívásban!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. XX-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy ilyen sokan játszottatok velünk!

Gratulálunk a nyerteseknek:
Sas Alexandra
Molnár Leila
Berecz Diána

Kérjük, vegyétek fel velünk a kapcsolatot a nyeremenyjatek@dreamproduction.hu e-mail címen.

Kövesd oldalunkat a Facebookon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Gratulálunk!

Gratulálunk! Az Arnica SPORT “Egészség mindenkinek!” nyereményjátékának nyertese ??, akivel csapatunk e-mailben felveszi a kapcsolatot.

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy velünk játszottál!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. június 12-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktivált feliratkozásod.
Így a következő hírlevelünket már Te is olvashatod!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

Köszönjük, hogy elküldted leveledet!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatkezelési Tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás