Emberek milliói pattannak egy futószalagra, hogy a futás a kardiovaszkuláris fittségre, egészségre gyakorolt pozitív hatásait egy fitneszteremben, vagy akár otthon is kiaknázhassák.

Sokan a szabadban való mozgást preferálják, ez vitathatatlanul izgalmasabb, ingergazdagabb módja a mozgásnak. Mégis van a futószalagos futásnak létjogosultsága? A következőkben a futószalagos futás mellett és az ellene szóló érveket sorakoztatja egymás mellé Dr. Pucsok József Márton, az Arnica SPORT futóközösségünk sporttudományos szakértője, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet egyetemi docense.

Mikor hasznos a futószalag

Egy jó minőségű programozható futószalag igen jól variálható, és precíz terhelésadagoslást tesz lehetővé. Legyen állandó sebességű, váltakozó tempójú az edzés, a megfelelő programot beállítva már indulhat is a napi mozgás. Bizonyos alapadatok (testtömeg, életkor, edzésidő) megadása után betáplálom a sebességre, dőlésszögre vonatkozó adatokat, és már indulhatok is. Még könnyebb dolga van a futónak, ha egy előre megadott programot (fitnesz teszt, hegyi futás, intervall stb.) választ ki, mert azonnal neki is foghat az edzésnek. Ami előnye, egyben hátránya is lehet a futószalagon történő edzésnek. Bár a mai futószalagok kezelőfelülete igen „felhasználóbarát”, azért el lehet tűnni a különböző funkciók, gombok erdejében. Ha egymagunkban otthon használjuk ezeket a gépeket, alapvető eszközismeret, konkrét célok, edzésterv hiányában teljesen felesleges belevágni egy csúcsminőségű futószalag vásárlásába. Akkor érdemes komolyabban beruházni, ha azt a bizonyos modellt már használtuk, teszteltük, használatával van valamilyen tapasztalatunk. Vannak olyan időjárási viszonyok, pl. dermesztő hideg, fagyos, csúszós talaj, amikor a futószalagos futásnak nemigazán van alternatívája. Ilyenkor praktikus, ha otthon rendelkezésre áll egy ilyen eszköz, és nem kell kiásnunk az autónkat a hó alól, hogy eljuthassunk a legközelebbi edzőterembe. Egy visszatérő makacs sérülés esetén vagy súlyosabb sérülést követően a futószalag lehet a legjobb választás. A talaj keménységéből (pl. beton) és egyenetlenségéből fakadó kockázati tényezők így teljesen kizárhatók.

A futószalagos futás előnyeit kilenc pontban foglaltam össze:

  1. 1Időtakarékos, gyors, az edzés akár saját otthonunkban is elvégezhető.
  2. Független a pillanatnyi időjárási körülményektől (fényviszonyok, hőmérséklet stb.).
  3. Egyénre szabható terhelésadagolás mellett pontosan be tudom állítani a számomra ideális intenzitást.
  4. „Nem adom fel faktor” – extra motivációt adhat, ha alattam folyamatosan dolgozik a szalag.
  5. Az elvégzett edzésmunka paramétereit a gép tárolja, azok bármikor előhívhatók.
  6. Az új generációs eszközök okosóra vagy Polár kompatibilisek, ezeknek az eszközöknek ki tudjuk használni a funkcióit a futószalagon is.
  7. Képesek online csatlakozni olyan alkalmazásokhoz, melyeknek segítésével nyomon követhető az edzésmunka, lehetőség nyílik egy edzésprogram megtervezésére is.
  8. Már régóta köztudott, illetve kutatások (Bassett és munkatársai, 1985) is alátámasztották, hogy a szív-keringési rendszerre (aerob kapacitásra-VO2max) kifejtett hatása megegyezik a hagyományos futáséval.
  9. Aki súlyosabb sérüléssel küzd, vagy sérülés után újrakezdi az edzést, azt kontrollált körülmények közt, biztonsággal teheti.

A futószalagos futás elleni érvek

Vannak olyan futók, akiket a legszuperebb, legmodernebb futószalaggal sem lehet lázba hozni. A Runnersworld nemzetközi futóportál felmérése szerint ezek vannak döntő többségben, ők azok – a válaszadók 71 százaléka -, akik ezerszer is inkább a szabadban futnak, mintsem a futópad monotóniáját válasszák. Most lássuk az előző kilenc pont tételes cáfolatát…

  1. 1. A futószalag a rohanó világ megtestesítője, időtakarékos ugyan, de ha a szabadban futunk, a természet neszeit, zajait hallgatva sokkal jobban ki tudunk kapcsolódni, mint egy ingerszegényebb környezetben. Szánjunk magunkra legalább ennyi időt, hogy mentálisan felfrissüljünk!
  2. Nincs jobb érzés a tiszta hideg időben, a ropogó hóban futni. Minél változatosabb körülmények, időjárási és talajviszonyok között futunk, annál jobban fejlődik a mozgáskoordináció, az erőnlét. A teremben futószalagon való edzés steril körülményei ezt nem képesek biztosítani.
  3. Az okosórák segítségével manapság a szabadban is jól beállítható az edzés intenzitása és terjedelme, terepmaratonra, csak terepen lehet hatékonyan felkészülni, a futószalag a valós körülményeket nem képes ilyen szinten modellezni.
  4. A monotóniatűrési képesség bárhol edzhető, minél több kilométert teszünk a lábunkba, annál jobban fejleszthető, jelentős egyéni különbségekkel természetesen. Ez a folyamat sok-sok évbe telik. Ha mentálisan még nem vagyunk megérve a maratonra, futhatunk akár egész nap a futószalagon, akkor sem fog menni a 42 kilométer.
  5. Az edzés főbb paramétereit manapság a legtöbb mobiltelefon – és nemcsak csúcskategóriás okosóra – is képes tárolni, majd előhívni.
  6. Az okosórákat, sportórákat alapvetően a szabadban végzett sporttevékenységekhez fejlesztették ki, a legtöbb funkciót ekkor tudjuk kihasználni.
  7. A szabadban mobiltelefonunk segítségével (ha a jelerősség megfelelő) mi is fel tudunk csatlakozni bármelyik alkalmazásra, az okosórák tárolják az aktuális edzés adatait, ezek a későbbiekben bármikor lehívhatók, elemezhetők.
  8. Bár papíron azonos szintű fizikai terhelést biztosít a futószalag és a szabadban végzett sporttevékenység, bizonyos tényezők, mint a napfény, a szél (ellenszél, hátszél) hatásait csak a természetben tudjuk kihasználni, megtapasztalni. Egy országúti versenyre készülve számos váratlan körülményre (tereptárgyak, akadályok, beszaladó nézők) kell felkészülni, a futószalag folyamatosan változó ingereket, helyzeteket nem képes biztosítani.
  9. Súlyosabb sérülés, hosszabb lábadozás utáni kezdeti szakaszban valóban hasznos a futószalag, később azonban inkább hátráltatja, mintsem felgyorsítaná a felépülést. A futószalag egyenletes felszíne hatására elkényelmesednek az izmok, ízületek, szalagok, azok nem lesznek képesek alkalmazkodni a nehezebb terephez. Az instabil felületen, göröngyös talajon, változatos terepviszonyok között végzett rendszeres testmozgás jelentősen csökkentheti egy esetleges sérülés kialakulásának kockázatát.

#ARNICATIPP: Akár kinti akár futószalagos futás mellett döntesz, ne felejts el alaposan bemelegíteni, majd nyújtani. És mindig legyen nálad Arnigel!

Summa summarum

E cikk szerzője egyértelműen „kinti” futó párti, ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül. A futószalagon végzett edzés nem ördögtől való. Valóban praktikus lehet, ha nagyon zord az idő és egyszerre időszűkében is vagyunk, vagy ha súlyos sérülés után szeretnénk újra formába lendülni. Bizonyos esetekben kiegészítő edzésként célszerű, például ha hegyi körülményekhez hasonló emelkedőn akarok futni, de hirtelen nincs elérhető közelségben egy igazi hegyi terep. Ha futószalag vásárlásában gondolkodunk, csak a minőségibb, egyben drágább eszközöket ajánlom. Ezek tömörebb, hosszabb, nagyobb súlyú – egyben biztonságosabb – berendezések, amelyek lehetővé teszik, hogy egy termetesebb futó is kényelmesen mozogjon rajta.

Ha spórolni akarunk, számolnunk kell azzal, hogy a túl rövid futófelület miatt, természetellenessé válik a futómozgásunk, ami egy következő szabadtéri edzésnél bosszulja meg magát, és akár sérülést is eredményezhet. Élsportolók, versenyzők, egyáltalán a futást komolyan vevők számára a futószalagos futást hosszútávon, kizárólagosan alkalmazva nem javaslom. Az év utolsó írásában ismertetem egy futószalag használatának konkrét lépéseit, ismérveit, tanácsot adok milyen intenzitással érdemes indulni, a futótechnikánál mire szükséges odafigyelni.

Hirdetés
Hirdetés

Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.

Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT

Köszönjük, hogy velünk játszottál a kihívásban!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. XX-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy ilyen sokan játszottatok velünk!

Gratulálunk a nyerteseknek:
Sas Alexandra
Molnár Leila
Berecz Diána

Kérjük, vegyétek fel velünk a kapcsolatot a nyeremenyjatek@dreamproduction.hu e-mail címen.

Kövesd oldalunkat a Facebookon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Gratulálunk!

Gratulálunk! Az Arnica SPORT “Egészség mindenkinek!” nyereményjátékának nyertese ??, akivel csapatunk e-mailben felveszi a kapcsolatot.

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy velünk játszottál!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. június 12-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktivált feliratkozásod.
Így a következő hírlevelünket már Te is olvashatod!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

Köszönjük, hogy elküldted leveledet!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatkezelési Tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás