Remélem, hasznosnak találtátok e havi tippjeimet a szezonális, helyi gyümölcsök és zöldségekről, és megfogadtátok környezettudatosságra sarkalló tanácsaimat. Most három zöldségalapú étellel készültem nektek.
A jelenlegi ajánlások szerint naponta 500g zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolják. Ez a mennyiség könnyen kivitelezhető, ha minden étkezésünk tartalmaz legalább 1 adag zöldséget és vagy gyümölcsöt. Érdemes törekedni arra is, hogy naponta legalább egyszer nyers formában fogyasszunk belőlük, azonban a változatosság jegyében, különböző ételkészítési technológiák segítségével, akár töltve, rakva, csőben sütve és főzelék formájában is élvezhetjük a zöldségek finom, zamatos ízét. A jelenlegi szezonális zöldségekből nagyon változatosan, akár napi szinten tudunk válogatni.
Én most épp a brokkolit választottam, de akár a rakott kel vagy rakott karfiol is nagyon jó választás lehet. Elkészíthető a burgonya helyett rizzsel vagy további zöldségek hozzáadásával akár padlizsánnal vagy cukkinivel, de a különböző pszeudocereáliákkal történől lazítással is a változatosság elvét követhetjük. Elkészíthető vegetáriánus és vegán formában is.
Rakott brokkoli
brokkoli | 150g |
csirkemell | 80g |
burgonya | 80g |
tejföl, 12%-os | 25g |
trappista sajt | 15g |
vaj | 5g |
tojás | 1 kö. darab |
Ízesítés sóval, borssal, köménymaggal, borsikafűvel, petrezselyemzölddel.
Szintén nagy kedvencem a cukkini csónak, amely nagyon könnyed és változatosan elkészíthető fogás, jól beilleszthető az egészséges táplálkozásba, akár a húsmentes napokon főételként, ebédként vagy vacsoraként is. A joghurtos mártás elkészítésekor használhatjuk a fantáziánkat, készíthetjük akár különböző sajtokkal, a jellegzetes ízű kéksajttal, füstölt sajttal, márvány- vagy fetasajttal.
Az elkészítéséhez használhatunk karakteres ízű fűszereket, pl.: kaprot, bazsalikomot, fokhagymát, ízlésünknek megfelelően. Nagyon szeretem ezt az ételt, hiszen vegetáriánus és vegán formában is könnyedén elkészíthető. A vegetáriánus étrendbe beilleszthető a csirkemell elhagyásával, amennyiben pedig vegán étrendet követünk a joghurt helyett növényi alapú joghurt helyettesítőt, a sajt helyett pedig növényi eredetű készítményt tudunk használni, továbbá a bab vagy lencse hozzáadásával szintén ízletes, tápláló ételt készíthetünk.
#ARNICATIPP: Étkezés közben is maradjatok tudatosak, fontos a mértékletesség: a közepes-kis mennyiségek tartása. Ha mégis megtörtént a baj, van megoldás.
Cukkini csónak kuszkusszal (1 főre)
cukkíni | 180g |
csirkemell | 80g |
joghurt, 1,8%-os | 75g |
kuszkusz | 60g |
paradicsom | 25g |
trappista sajt | 15g |
csemegekukorica | 15g |
uborka | 15g |
dió | 10g |
napraforgóolaj | 5ml |
Ízesítés sóval, borssal, fokhagymával, majorannával.
A következő egy vegán fogás lesz. Nem kell ahhoz vegánnak lenned, hogy néha zöldséges alapú ételeket is beillessz az étrendedbe, sőt azt gondolom, hogy a változatos vegyes táplálkozás részét képezheti. A jelenlegi ajánlások hangsúlyozzák, hogy a főétkezéseknek (reggeli, ebéd, vacsora) teljes értékűnek kell lennie, ezt szakmailag abszolút támogatom. Ugyanakkor, megfelelő odafigyeléssel és nyersanyag válogatással a nap során, be tudunk illeszteni egy-egy vegán fogást is a főétkezésekbe
Szezámmagos tofu chilis pak choy-jal és barnarizzsel (1 főre)
tofu (szójatúró) | 120g |
barnarizs | 80g |
Pak-choy | 50g |
szezámolaj | 10g |
szezámmag | 10g |
szójaszósz | 5g |
Ízesítés fokhagymával, chilivel, sóval, gyömbérrel.
Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.
Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT