Bármi is legyen, a kedvenc sörkorcsolyáink, vagy hogy stílusosak legyünk „pezsgőkorcsolyáink” nem maradhatnak el a buliasztalról.

Ebben a cikkben a kedvenc kis ropogtatnivalóimat fogom megosztani veletek, melyek elkészítése nem igényel sok időt, mégis jókedvre derítenek, és meghozzák a hangulatot az esti mulatozáshoz is. Természetesen dietetikai szempontból igyekeztem az egészséges “nasik” oldaláról megközelíteni a témát, így energiatartalmuk mellett a tápérték arányokra is odafigyeltem.

Az egészségesnek tekinthető étrend kiegyensúlyozott, változatos, így belefér, hogy alkalomszerűen a desszertek közül is válasszunk. A kelttészták, a cukormázas sütemények és habos-babos desszertek, a magas gyorsan felszívódó szénhidrát, valamint nagy zsírtartalmuk miatt energiadúsak. A magas energiatartalom ellenére azonban desszertjeink olykor alacsony tápértékkel rendelkeznek, és bár a napi energiaigényt fogyasztásukkal könnyű túllépni, gyakran tápértékben igen alacsony, egyoldalú bevitelt idéznek elő. Mindezek tudatában érthető, hogy miért igyekszünk csökkenteni a nasizós pillanatokat.

Korábbi cikkeimben már írtam arról, hogy hogyan lehet az energia tartalom mellett a kedvező tápérték bevitelt is növelni a nasizás terén, igyekszem ezzel a cikkel is hasonló ötleteket adni.

Mákos szezámmagos rúd

Egy tepsinyi mennyiségre az arányok:

búzafinomliszt 200g
rétesliszt 200g
sütőmargarin 250g
tejföl 170g
trappista sajt 80g
mák 60g
tojás 40g
szezámmag 20g
sütőpor 1 csomag
só 1 mokkáskanál

Elkészítés:
Összekeverjük a lisztet a sóval, a sütőporral és a margarinnal. Hozzávegyítjük a tejfölt és a tojást, majd a mákot és a sajtot. Kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, majd megkenjük a tojássárgájával és megszórjuk szezámmaggal. Az így elkészült tésztából 40 db rudat vágunk és a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőben 200°C-on aranysárgára sütjük.

Az energia kiszámolása a süteményeknél főleg az aprósüteményeknél picit nehezebb feladat, hiszen nagyban függ attól, hogy mekkora lesz egy- egy elkészült rudacska. A fenti receptből nekem kb. 40 db készül el. Ezek alapján 4 db rudacska=1 adag energia ás tápanyag tartalma a következő:

Energia 414 kcal
Fehérje 10g
Zsír 26g
Szénhidrát 34g
Élelmi rost 3g

Pizzarendelés szilveszterkor? Mit szólnál egy muffinhoz?!

Ha biztosra akarsz menni, készítsd el inkább otthon saját verziódat. Ha bátor vagy nyugodtan próbálkozhatsz a sonkás, sajtos, gombás, magyaros verziókkal, sőt mi több, akár ananászos pizzát is felszolgálhatsz.
A babona szerint szilveszterkor halat, vagy tengergyümölcseit tálalni nem oly szerencsés, mert könnyen „elúszhat a szerencse”, ezért inkábba a fentiek mellett a négysajtos pizzát javaslom. Garantált siker lesz! Íme a recept.

Pizzás muffin

tej, 1,5%-os 35g
búzaliszt 35g
trappista sajt 20g
füstölt sonka 15g
salsa szósz 10g
csemege kolbász 10g
tojás 10g

Az elkészítéshez szükség lesz még egy csipet sóra, borsra, olaszos fűszerkeverékre, édespaprikára és sütőporra. Illetve a muffin formák kikenéséhez margarinra (kb. 5g).

Elkészítés:
Összekeverjük a lisztet a sóval és sütőporral. Verjük fel a tojást és keverjük el a tejjel, majd adjuk hozzá a lisztes keverékhez és keverjük simára. Egy kis pizzakrémet, pirospaprikát, olaszos fűszerkeveréket a tésztába is keverhetünk, így még pikánsabb lesz a végeredmény. #sócsökkentésitipp: az ételízesítők, fűszerkeverékek már alapvetően is tartalmaznak sót, így ne „megszokásból” sózzunk, hanem kóstolást követően, ha szükséges, csak akkor.

Az elkészült tésztát tegyük be a hűtőbe kb. 20 percre, addig kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük fel 180°C-ra. 20 perc elteltével vegyük ki a hűtőből a tésztát és öntsük bele a muffin formákba, majd helyezzük be a sütőbe. 10 perc elteltével kicsit vegyük ki a sütőből, és szórjuk meg kolbásszal, sonkával és sajttal a muffin tetejét, majd tegyük vissza újabb 15 percre sülni. Miután készre sültek hagyjuk egy kicsit hűlni őket, ezt követően pedig fejtsük ki a muffin formából. Bazsalikommal, salsa szósszal tálaljuk!

1 adag kb. 2 kisebb darab muffin, melynek energia és tápanyagértéke a következő:

Energia 374 kcal
Fehérje 17g
Zsír 19g
Szénhidrát 33g
Élelmi rost 2g

Füstölt sajtos sörperec

Te is szereted a perecet? Akár gyerekekkel is jó móka lehet a perec készítése. Sőt változatossá tehető a különböző sajtokkal, valamint, szezámmag- vagy köménymagszórással. Mártogatóst is lehet mellé készíteni, hogy még színesebbé tegyük a felszolgálni kívánt ételek sorát.

Füstöltsajtos sörperec 1 db
búzaliszt 75g
sütőmargarin 20g
trappista sajt 10g
füstölt sajt 10g
tej, 1,5%-os 10g
tojás 10g

Az elkészítéshez szükségünk lesz még egy csipet sóra és sütőporra, szezámmagra vagy nagy szemű sóra.

Elkészítés:
Gyúrjuk össze a lisztet, a margarint, a tejet a sütőporral és sóval. A kemény tésztából sodorjunk pálcikákat, melyekből később a pereceket fogjuk formálni. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és kenjük meg tojássárgájával és szórjuk meg a két féle sajttal. Előmelegített sütőben 200 fokon aranysárgára sütjük.

Az energiabevitel meghatározásához egy darab perec kiszabatát tüntettem fel, ugyanakkor kényelmesebb nagyobb mennyiségben elkészíteni, hiszen nagyon egyszerű és nagyon kedvelt sörkorcsolyáról van szó. 4 db perec elkészítéséhez én egy darab tojást és egy csomag sütőport használtam fel.

1 perec tápanyag tartalma:

Energia 501 kcal
Fehérje 16g
Zsír 22g
Szénhidrát 59g
Élelmi rost 3g

Pezsgőalagút

10-9-8-7….. Ne felejtsd el az este fénypontját! Most már kiveheted a hűtőből ezt a kellemes desszertet, mely mellé érdemes a hozzá ízben passzoló pezsgőt kínálni és ezzel köszönteni az újévet. A hangzatos és látványos süteményt, akár kezdők is elkészíthetik, hiszen egy kellemes piskóta lesz az alapja. Díszítésként pedig szőlőt és lichit választottam, mellyel garantáltan elkápráztathatod a vendégeket. Ha van olyan gyümölcs, mely számodra kedvesebb, akkor nyugodtan próbálkozhatsz különböző kompozíciókkal. A babona szerint az apró szemű gyümölcsök például: szeder, kökény, gránátalma, szőlő jó szerencsét és gazdagságot hoznak az eljövendő évre, de épp így vélekednek a narancsról és a citrusfélékről is, így bátran tálalhatjátok őket az ünnepi szezonban.

#ARNICATIPP: A szilveszter és az újév ne a gyomorpanaszokról szóljon, kattints!

Az eredeti alaprecept 8-10 főre készült, mely a következő:

A piskótatésztához:

méz 120g
tojás 6db
rozsliszt 15g
sütőpor 10g
reszelt citromhéj 20g

A pezsgőkrémhez:

habtejszín 500g
félédes pezsgő 500g
méz 120g
szőlő 25g
lichi 20g
zselatin 20g
búzaliszt 15g
mazsola 8g

Az elkészítéshez szükség lesz sütőporra, 1 rúd fahéjra, szegfűszegre, zselatinra.

Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük egy nagy tálban. A lisztet tálba szitáljuk és alaposan összekeverjük a sütőporral. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgájára rászórjuk a liszt felét, rátesszük a tojásfehérjét, majd a tetejére a maradék lisztet. Fakanállal óvatosan összedolgozzuk, vigyázva, hogy a tojáshab ne törjön össze. Sütőpapírral kibélelt sütőformába öntjük, és kb. 200 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

#PETRATIPP: A sütő ajtaját sütés közben ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik! A megsült piskótát kis ideig hagyjuk a sütőben hűlni, majd rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt, megfordítjuk és teljesen kihűtjük.

A pezsgőkrémhez a tojássárgát egy kis pezsgővel és liszttel elkeverjük. A mazsolát áztassuk be kb. 1 dl pezsgőbe. A maradék pezsgőt forraljuk fel a fahéjjal és szegfűszeggel. Majd szűrjük le és keverjük el a mézzel, mazsolával és az előzőleg felvert tojássárgával. Főzzük addig, míg besűrűsödik, majd hűtsük le. Áztassuk be a zselatint, majd keverjük hozzá a keményre vert tejszínhabhoz és a pezsgőkrémhez.

A szőlő egy részét tegyük bele az elkészült pezsgőkrémbe. Tekerjük fel a piskótát, töltsük meg a dermedőfélben lévő pezsgőkémmel. Tálalásig hűtőben hagyjuk, majd kékszőlővel, lichivel és tejszínhabbal díszítsük. Italajánlatként ugyan azt a pezsgőt javasolnám, mellyel a szilveszteri koccintás történik. 😉

Az energia és tápanyagtartalom becslése ugyan úgy, mint az aprósüteményeknél, itt is méret függő, de egy adag nagyjából két, ujjnyi vastagságú szeletnek tekinthető. Így a következőképpen alakul egy adag tápanyag értéke:

Energia 515 kcal
Fehérje 11g
Zsír 19g
Szénhidrát 65g
Élelmi rost 4g

Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok!
Dániel Petra, dietetikus

Hirdetés
Hirdetés

Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.

Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT

Köszönjük, hogy velünk játszottál a kihívásban!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. XX-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy ilyen sokan játszottatok velünk!

Gratulálunk a nyerteseknek:
Sas Alexandra
Molnár Leila
Berecz Diána

Kérjük, vegyétek fel velünk a kapcsolatot a nyeremenyjatek@dreamproduction.hu e-mail címen.

Kövesd oldalunkat a Facebookon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Gratulálunk!

Gratulálunk! Az Arnica SPORT “Egészség mindenkinek!” nyereményjátékának nyertese ??, akivel csapatunk e-mailben felveszi a kapcsolatot.

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy velünk játszottál!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. június 12-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktivált feliratkozásod.
Így a következő hírlevelünket már Te is olvashatod!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

Köszönjük, hogy elküldted leveledet!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatkezelési Tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás