A múlt heti cikkemben foglalkoztunk a sport szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásával.
Valamint a szuperélelmiszerek sportot és egészségünket támogató tulajdonságaival általánosságban. Bemutattuk a diót, mely az olajos magvak csoportjába tartozik, most pedig a lencsével ismerkedünk meg közelebbről, mely az 5 közül talán a legsokoldalúbban felhasználható hüvelyes.
Lencse
Nagy kedvencem a lencsefőzelék, azonban nagy szomorúságomra, leginkább szilveszterkor szoktuk fogyasztani. Pedig nagyon jó kis alapanyag, és nem csak főzelék formájában, de köretek, illetve hús helyettesítésre is jó alternatíva lehet.
A lencsét, a hüvelyesek rendjébe soroljuk, a pillangósvirágúak családjába tartozik. A jelenlegi ajánlások hetente 1-2 alkalmat javasolnak a szárazhüvelyesek fogyasztására. Magas energiatartalma révén jól beilleszthető a közepes, illetve nagy intenzitású munkát végzők és sportolók étrendjébe, azonban jelentős ásványianyag és vitamintartalma révén az egészségmegőrző étrendben is nagy szerepe van.
Vitaminok közül kíváló a folsav-, a B1-, B6–vitamin-tartalma, továbbá B2- B3- és B5-vitamin-tartalma is jelentős. Az ásványi anyagok közül nagy a foszfor-, a kálium-, a magnézium-, a réz-, a mangán, a vas-, szelén és a cinktartalma. A glikémiás indexe kicsi, ezért jól alkalmazható a cukorbetegek étrendjében is. Növényi fehérjetartalma is kitűnő, azonban esszenciális aminosav tartalma cereáliák, illetve olajos magvak fogyasztásával egészíthető ki, a teljesértékű fehérjebevitel érdekében. Azonban arra figyeljünk, hogy fokozott bélgázképződéssel járhat fogyasztása, hiszen olyan oligoszacharidokat (raffiózt, sztachiózt verbaszkózt) tartalmaz, melyek emésztése (emésztőenzimek híján) a szervezetünkben nem valósul meg így változatlanul jut a vastagbélbe, ahol anaerob folyamatok révén gázképződést eredményez. Ezért a lencséből készült ételek fogyasztása, sportolók esetén leginkább a pihenőnapokra tehető, annak érdekében, hogy elkerüljük a sportolás közben jelentkező kellemetlen gyomortájéki panaszokat. A lencsének számos, prebiotikus hatású összetevője ismert, valamint magas rosttartalma révén is hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához.
A recept 1 adagnak megfelelő mennyiségeket tartalmaz!
#ARNICATIPP: Étkezés közben is maradj tudatos, fontos a mértékletesség: a közepes-kis mennyiségek tartása. Ha mégis megtörtént a baj, van megoldás.
Vöröslencsés céklás burger sült édesburgonyával
Édesburgonya | 200g |
Paradicsom | 100g |
Endívia saláta | 60g |
Magvas, rozsos zsemle, teljes kiőrlésű | 60g |
Cékla | 50g |
Vöröslencse | 33g |
Vöröshagyma | 25g |
Zabliszt | 20g |
Tej, 2,8%-os | 10ml |
Szójaszósz | 2,5ml |
Olívaolaj | 2ml |
Fokhagyma | 0,75g |
Ízesítéshez ajánlott: só, bors, fahéj, petrezselyemzöld.
Vegán étrendbe is jól beilleszthető, amennyiben a tej helyettesítésére valamilyen növényi italt választunk. Gluténérzékenyek diétájába, pedig a speciális nyersanyagválogatás révén, zabliszt helyett kukorica liszt, vagy gluténmentes lisztkeverékkel való helyettesítéssel, illetve glutén mentes hamburger zsemlével oldható meg. Különböző sajtokkal tudjuk növelni a kulináris élvezeteket, valamint jó alternatívaként szolgálhat, ha az étel állati eredetű fehérjetartalmát szeretnénk növelni.
Akár a szuperélelmiszekeről beszélünk, akár a mindennapi étkezéseinkről és az általunk kedvelt nyersanyagok fogyasztásáról. Érdemes mindenből tartani a mértéket, és a kiegyensúlyozottságra törekedni. Mindenből lehet fogyasztani, annak érdekében, hogy igazán kiegyensúlyozott és változatos legyen a táplálkozásunk. Kell is! Azonban legyünk mindig mértékletesek és hozzunk tudatos döntéseket már a nyersanyagválasztásnál is. Tudta, hogy van homeopátiás válasz a gyomorrontásra is, kattints a részletekért: IDE
Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.
Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT