Dániel Petra dietetikus három részes, emésztést segítő ételekről írt sorozata befejező részéhez ért. Most a tejtermékek lesznek fókuszban, de egy könnyű tízórainak is megfelelő saláta receptjét is megtaláljátok a cikkben.

A tej és a tejtermékek is a könnyen emészthető nyersanyagok közé tartoznak. A tej jótékony élettani hatásáról már korábban is írtam. Amellett, hogy teljesértékű fehérje és kiemelkedő kalciumforrás, pre- és probiotikum tartalma révén hozzájárul a megfelelő bélműködéshez és az immunrendszerünk megfelelő védekezőképességéhez. Épp ezért ajánlja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is a napi fél liter tej vagy tejtermék fogyasztását.

Amennyiben a tej vagy tejtermék fogyasztását követően heves hasi görcsök, fájdalom, flatulencia vagy hasmenés lépne fel, mindenképp fel kell keresni egy gasztroenterológust. A tej összetevőivel kapcsolatban emésztési zavar léphet fel, mely lehet átmeneti vagy tartós is. A tejben lévő cukor (laktóz) emésztéséhez szükséges enzimkészlet zavara esetén, enzim defektusról vagyis laktóz intoleranciáról, a tejben lévő fehérje (kazein) esetén, pedig kazein allergiáról beszélünk. Ez két külön betegség, a diagnosztizálásához mindenképp gasztroenterológus bevonása szükséges. A speciális diéta kialakításában pedig a dietetikus nyújt megfelelő segítséget. Enzimdefektus esetén nem szükséges a tej teljes kizárása az étrendből, hiszen az esetek többségében, a laktózmentes termékek bevezetése megoldást jelent a pácienseknek. Míg tejallergia esetében nem csak a tehén-, de a juh- és kecsketej, valamint a tejtermékek teljes kizárása szükséges a diétából.

#ARNICATIPP: Itt olvashatsz még az ételallergiákról.

Nézzünk egy könnyű, frissítő nyári levest!

Joghurtos hideg körteleves

körte 50g
joghurt, 1,8%-os 30ml
alma 25g
pudingpor 10g
Ízesítés szegfűszeggel, fahéjjal, vaníliával. Szükség szerint édesítés cukorral vagy mézzel, de akár pürésíthetünk banánnal is.
Energia 93kcal
Fehérje 3g
Zsír 1g
Szénhidrát 18g
Élelmi rost 2,4g

Elkészítés:

A felsorolt fűszerekkel egy aromás levet készítünk. 15 perc alatt a fűszeres alaplé felforr, ekkor beletehetjük az almát és körtét is. Ízlésnek megfelelően főzzük puhára vagy roppanósra gyümölcsöket. Joghurttal és a pudingporral hozzámelegítve habarhatjuk. Ha még édesebb ízt szeretnénk levesünknek varázsolni, akkor a pudingport felválthatjuk banánnal is, ekkor viszont a joghurtot és banánt turmixxal pürésítsük, majd melegítsük a leveshez. Hidegen tálaljuk.

Ha már nyár van, akkor egy könnyed tízórait is mutatok:

Almás- sárgarépás gyümölcssaláta (1 főre)

kivi 50g
narancs 50g
sárgarépa 50g
alma 50g
mazsola 20g
friss citromlé 10g
Energia 150kcal
Fehérje 2g
Zsír 0,7g
Szénhidrát 31g
Élelmi rost 7g

 

Elkészítés:

Mossuk meg az alapanyagokat, vágjuk azonos méretre. Majd keverjük össze őket és hűtőben hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Tízóraira, uzsonnára jól fogyasztható.

A gyümölcsök, zöldségek, magas rosttartalmuk révén gerincét kell, hogy képezzék étrendünknek. Fontos, hogy már gyermekkortól kezdve a tányérunkon legyen és elkezdjenek ismerkedni a gyümölcsök és zöldségek adta zamatos ízekkel. Nagyon jó taktika lehet a színes zöldségek és gyümölcsök egymás melletti tálalása. A jelenlegi ajánlások a napi ötszöri gyümölcs- és zöldségfogyasztást szorgalmazzák.

A kiegyensúlyozott vegyestáplálkozás mellett a rendszeres fizikai aktivitásnak is fontos szerepe van, a megfelelő emésztési ritmus kialakulásában. A jelenleg is érvényben lévő, fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlás, a napi 30 perc közepes intenzitású mozgást javasolja. Ugyanakkor, ez nagyjából arra elegendő, hogy fenntartsa a jelenlegi testsúlyunkat. Amennyiben a felesleges testsúlytól szeretnénk megszabadulni, célszerű lenne inkább, a napi rendszerességű, 60 perces fizikai aktivitást beilleszteni a minden napi életritmusunkba.

#ARNICATIPP: Ha szeretnél többet olvasni az ajánlott kalóriabevitelről, az étkezés és mozgás kapcsolatáról, kattints!

Hirdetés
Hirdetés

Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.

Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT

Köszönjük, hogy velünk játszottál a kihívásban!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. XX-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy ilyen sokan játszottatok velünk!

Gratulálunk a nyerteseknek:
Sas Alexandra
Molnár Leila
Berecz Diána

Kérjük, vegyétek fel velünk a kapcsolatot a nyeremenyjatek@dreamproduction.hu e-mail címen.

Kövesd oldalunkat a Facebookon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Gratulálunk!

Gratulálunk! Az Arnica SPORT “Egészség mindenkinek!” nyereményjátékának nyertese ??, akivel csapatunk e-mailben felveszi a kapcsolatot.

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy velünk játszottál!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. június 12-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktivált feliratkozásod.
Így a következő hírlevelünket már Te is olvashatod!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

Köszönjük, hogy elküldted leveledet!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatkezelési Tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás