Az előző részben az étkezések gyakoriságáról, valamint mennyiségekről volt szó, valamint a reggeli fontosságáról írtam nektek.
Kedvcsinálóként pedig, egy jó kis halas szendvicskrém recepttel zártam soraimat. Ha lemaradtál volna az előző posztról, akkor ezen a linken tudod elérni.
Ebben a részben a kisétkezésekről, valamint a levesfogyasztás jótékony hatásairól lesz szó. Szintén készültem nektek recepttel, még hozzá egy a most szezonját élő zöldbabos levesével. Próbáljátok ki!
A sietős reggelekbe beiktatott reggeli után a következő kihívás, hogy a munkahelyen is tudjuk tartani a 2,5-3 óránkénti étkezést. A kávé szünetek mellé iktassunk be tízórait és uzsonnát. Amint már írtam, nem kell nagy adagokban gondolkozni, tízóraira-uzsonnára egy szendvics, egy abonett szendvicskrémmel, 2-3db korpovit keksz egy almával, egy banán egy pogácsával szintén jó alternatíva lehet. Ha tartjuk a kisétkezéseket, könnyebben meg tudjuk előzni a sóvárgó éhségérzetet, marad energiánk a napközbeni teendőkre, és kisebb eséllyel gondolkozunk a nasikon és édességeken.
Ha tartjuk a kisétkezéseket, akkor nagyjából 1 óra környékén elfogyaszthatjuk otthonról hozott ebédünket, vagy ellátogathatunk az étterembe, menzára. És itt jön a lényeges dolog. Fontos, hogy ne úgy menjünk el ebédelni, hogy farkas éhesek vagyunk. Ilyenkor ugyanis nem tudunk gondolkozni, nem tudunk tudatos döntéseket hozni, és általában azt választjuk, ami leginkább szemnek-szájnak ingere, vagy épp kedvenc étel, vagy a legegyszerűbb választás. A kutatási eredmények arról árulkodnak, hogy amikor nagyon éhesen megyünk étterembe vagy csupán ebédelni, a szükségesnél nagyobb adagokat fogyasztunk, valamint többnyire a nagyobb energiatartalmú (általában zsírosabb) ételek közül választunk. Ennek tudatában bölcs döntés lehet még csak félig éhes állapotban menni az étkező helységbe.
#ARNICATIPP: Étkezés közben is maradj tudatos, fontos a mértékletesség: a közepes- kis mennyiségek tartása. Ha mégis megtörtént a baj, van megoldás.
Hozzunk tudatos döntéseket! Szeretnénk egy változatos, kiegyensúlyozott étrendet, étkezési ritmust kialakítani, amelyben minden tápanyagnak, minden nyersanyagnak és ételnek meg van a helye. A tudatos döntéshozatal első lépése az, hogy átgondolod, hogy miket ettél a héten, mi az amit még egyáltalán nem, vagy kevesebbet a szükségesnél. Nem árulok el zsákbamacskát azzal, ha elmondom, hogy ezek általában a halas, zöldséges, szárazhüvelyes fogásokat jelentik, ezekről ugyanis gyakran elfelejtkezünk, vagy csak nem tartunk egy tál lencsefőzeléket vagy spenótot elég vonzónak.
Kezd levessel az ebédet. Nem győzöm hangsúlyozni. Nagyon sok cikkemben írtam már erről. Hozzájárul a megfelelő folyadékbevitelhez, valamint növeli a zöldségbevitelt. Rengeteg értékes tápanyagot, vitamint és ásványianyagot tartalmaz, mégis könnyed kezdése az ebédnek. Sok féleképpen, szinte bármilyen nyersanyagból elkészíthető, megint csak változatossá téve az étrendedet.
Nagy szezonja van most a zöldbabnak, épp ezért egy zöldbabos levessel készültem nektek. #szezonális zöldségek! Igyekezzetek a szezonális gyümölcsök és zöldségek közül válogatni, hiszen ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek ilyenkor a legnagyobb a tápanyag és vitamin tartalma, valamint nagy mennyiségben és olcsóbban érhetőek el. A szezonális gyümölcsök és zöldségek egyéb jótékony hatásairól még később fogok írni nektek ;).
4 színű zöldbab leves (1 adag)
zöldbab | 55g |
paradicsompaprika | 25g |
sárgarépa | 25g |
búzaliszt | 15g |
petrezselyemgyökér | 10g |
napraforgóolaj | 5g |
zeller | 3g |
ecet, 20 %-os | 8g |
Ízesítés fokhagymával, borssal, sóval, fűszerpaprikával és petrezselyemzöld. |
Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.
Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT