Dániel Petra dietetikus szakértőnk most egy háromfogásos Márton-napi menüvel készült nektek.

Bár dietetikusként nem szorgalmazza a kimerítő, bőséges étkezéseket, alkalmanként (a szó szoros értelmében) ünnepi ebédek vagy vacsorák formájában, a kiegyensúlyozott vegyestáplálkozás részeként, egyszer-egyszer beilleszthető az értendbe.

Mit ünneplünk Márton-napon?

A karácsony előtti negyvennapos böjtöt megelőző utolsó ünnepnap a Márton-nap, melyen a hagyomány szerint gyakran tartunk zenés, táncos mulatságokat, bálokat, vásárokat. Ezt megelőzően takarítják be az ősz utolsó terményeit, ezért ilyenkor gyakran helyet kapnak az asztalon a szezonális gyümölcsök és zöldségek, (cékla, batáta, szőlő, szilva, körte, füge) valamint a jó minőségű újbor is. Ételként jellemzően libából készült ételeket szolgálunk fel, bár mostanság egyre népszerűbbé válik a Márton-napi kacsa is. Hű maradok a hagyományokhoz és én is egy libás receptet hozok nektek. Érdekességként még megosztom, hogy a babona szerint nem szerencsés a Márton-napot takarítással, mosással, vasalással tölteni, inkább főzzünk egy ünnepi vacsorát, legyünk együtt a családdal és élvezzük a közösen eltöltött kellemes pillanatokat.

#ARNICATIPP: Étkezés közben is maradjatok tudatosak, fontos a mértékletesség: a közepes-kis mennyiségek tartása. Ha mégis megtörtént a baj, van megoldás.

A falatozáshoz jó étvágyat kívánok!

A menüsor
Hideg szilvakrémleves aszalt szilvával
Libasült spárgás parmezános rizottóval és hagymalekvárral
Szedres pite

Hideg szilvakrém leves (1 főre)

szilva 80g
tejszín 30g
szárított szilva 20g
búzaliszt 10g
citrom 10g
cukor 5g

Ízesítés fahéjjal, szegfűszeggel. A bátrabbak a csillagánizs ízvilágát is kipróbálhatják.

Elkészítés: A cukor negyedéből, a citromléből és a többi fűszerből aromás levet készítünk. Kedv szerint citromhéj, narancshéj is nyugodtan reszelhető a főzőlébe. Forraljuk fel a főzőlevet, majd a kimagozott, kockára vágott szilvát tegyük bele a forrásban lévő aromás lébe. Főzzük meg a szilvát, majd a főzőléhez melegítsük hozzá a tejszínt és sűrítsük be. Pépesítsük turmixszal vagy konyhai robotgéppel. Hidegen, aszalt szilvával tálaljuk.

Energia 195 kcal
Fehérje 3g
Zsír 5g
Szénhidrát 32g
Élelmi rost 3,5g

Spárgás parmezános rizottó hagymalekvárral (1 főre)

spárga 100g
lilahagyma 80g
rizs 60g
fehérbor 50g
parmezán sajt 25g
napraforgóolaj 10ml
vöröshagyma 10g
trappista sajt 10g

Ízesítés sóval, borssal, fokhagymával, petrezselyemzölddel.

Energia 551kcal
Fehérje 17g
Zsír 24g
Szénhidrát 58g
Alkohol 4,5g
Élelmi rost 5g

Spárgás rizottó elkészítése:
Tisztítsuk meg a vöröshagymát, opcionálisan a fokhagymát is. Szeljük fel, majd dinszteljük meg közepes lángon. Mielőtt aranysárga színűre pirulna, öntsük hozzá a rizst, pároljuk üvegesre, majd ízesítsük sóval, és egyszeres mennyiségű vízzel főzzük puhára. Főzés közben folyamatosan adjuk hozzá a fehérbort, míg elkészül a rizottó alapunk.

#KÖRNYEZETTUDATOSTIPP: zöldségek párolásakor, főleg a gőzben főzéskor keletkező zöldséglevet tegyük el, fagyasszuk le, majd rizottók, vagy levesek, mártások készítésekor később fel tudjuk használni alaplé gyanánt.

Mikor a rizs már közepesen puhára főtt, akkor adjuk hozzá a feldarabolt spárgát. A spárga, kemény, fás részét, vágjuk le és csak a zsenge részét használjuk fel. Az utolsó pillanatban keverjük hozzá a vajat, a parmezánt és a trappista sajtot. (Opcionálisan a trappista sajt el is hagyható, így energiaszegényebb fogást kapunk.)

Melegen fogyasztandó, zöldfűszerekkel megszórva gusztusosan tálalható.

Hagymalekvár elkészítése:
Tisztítsuk meg, majd vágjuk fel a lilahagymát. Helyezzük a tűz fölé és dinszteljük meg. Miután kellemesen puhára sült, tegyük be egy turmixgépbe, vagy használjunk konyhai robotgépet és pürésítsük. Ízesítésként só, bors, balzsamecet vagy vörösbor is kerülhet a szószba.

Libasült (1 főre)

libacomb 150g
olaj 10ml

Hagyma, fokhagyma ízlés szerint,
Ízesítés sóval, borssal.

Elkészítés:
A megtisztított, száraz libacombokat vágjuk el középen (irdaljuk be), majd kenjük meg a fűszerekkel ízesített olajjal. Helyezzük a tepsibe fokhagymával, vöröshagymával együtt. Az ünnepi étek opcionálisan borral is elkészíthető.
Fedjük le alufóliával és süssük másfél óráig 180°C-on. Az utolsó 15 percben vegyük le a fóliát és pirítsuk 200°C-on.

Energia 517kcal
Fehérje 24g
Zsír 45g
Szénhidrát 0,4g

Szedres pite (1 adag)

szeder 80g
búzaliszt 30g
cukor 20g
vaníliás cukor 15g
dióbél 15g
tojás 1/3 db
vaj 10g

Ízesítés fahéjjal, citromhéjjal. A sütéshez egy csomag sütőport és 1 tojást használtam, 4 főnek való adagra.

Energia 472 kcal
Fehérje 9g
Zsír 12g
Szénhidrát 65g
Élelmi rost 4,6g

Elkészítés:
Szitáljuk át a lisztet és keverjük össze a sóval, a kétféle cukorral és sütőporral. Morzsoljuk hozzá a hideg vajat, majd rakjuk hozzá a tojást. Keverjünk hozzá egy kevés hidegvizet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Szedjük ketté a tésztát, gyúrjunk belőle két kis cipót, majd pihentessük a hűtőben fél óráig. Ez alatt készítsük el a szeder szószt. Ismét egy aromás levet készítünk, melyben ezúttal a szedret fogjuk összeforralni. Állag szempontjából egy nyúlós, szirupos halmazállapot a cél, szükség esetén pici keményítő is keverhető bele.

Vajjal kikent piteformába szórjunk pici lisztet és a kinyújtott pitetésztát szépen hajtogassuk bele. Szórjuk meg reszelt dióval a tésztát, majd rátegezzük rá a szeder szószt. Végezetül fedjük be a maradék tésztával, majd szurkáljuk meg tűvel, vagy vagdossuk be pár helyen. 35 percig süssük 180°C-on.

Hirdetés
Hirdetés

Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.

Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT

Köszönjük, hogy velünk játszottál a kihívásban!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. XX-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy ilyen sokan játszottatok velünk!

Gratulálunk a nyerteseknek:
Sas Alexandra
Molnár Leila
Berecz Diána

Kérjük, vegyétek fel velünk a kapcsolatot a nyeremenyjatek@dreamproduction.hu e-mail címen.

Kövesd oldalunkat a Facebookon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Gratulálunk!

Gratulálunk! Az Arnica SPORT “Egészség mindenkinek!” nyereményjátékának nyertese ??, akivel csapatunk e-mailben felveszi a kapcsolatot.

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy velünk játszottál!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. június 12-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktivált feliratkozásod.
Így a következő hírlevelünket már Te is olvashatod!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

Köszönjük, hogy elküldted leveledet!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatkezelési Tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás