Az elmúlt két posztomban már sokat írtam nektek arról, hogy miért érdemes szezonális, helyi termékeket választani, most mindezt környezettudatos és hasznos tippekkel fogom kiegészíteni, és természetesen most is hoztam nektek két szuper receptet.
Látogass el a hétvégén a lakóhelyedhez közeli piacra, vagy egy termelői piactérre és fedezd fel az eladók által kínált termékeket. Ha igazán kíváncsi vagy, állj meg velük beszélgetni, nagyon szívesen mesélnek neked az áruk termőhelyéről, a termesztéshez használt eszközökről, valamint szívesen adnak tanácsot a belőlük készíthető ételekhez is.
Vigyél magaddal vászontáskát, vászonszatyrot, ételhordó edényeket, befőttes üveget! Így nem csak gyümölcs vagy zöldségvásárlásra, de akár sajtok, házi készítésű tejtermékek beszerzésére is sort keríthetsz, és nem lesz szükséged neylon zacskókra, valamint egyéb csomagolási hulladék sem „keletkezik”.
Légy nyitott! Bátran próbálj ki újdonságokat, kézműves, házi termékeket, ízkombinációkat a piacon, sok helyen előkóstolásra is van lehetőség. Így még változatosabbá, ízletesebbé varázsolhatod étrendedet.
Eljött a házi befőttek és savanyúságok ideje! Ha nyáron készültél már a téli hónapokra, akkor most ott sorakoznak a finom dzsemek, befőttek a polcodon, amelyekbe pontosan tudod, hogy milyen összetevők kerültek! Bátran vedd elő őket, és élvezd a munkád gyümölcsét vagy éppen zöldségét!
Most pedig jöjjenek a receptek. Egyik kedvenc, tipikus őszi levesem a sütőtök krémleves. Nagyon szeretem a sült sütőtök illatát, melyet tökéletesen kiegészít a gyömbér pikkáns aromája, valamint a pirított tökmag és szerecsendió ízkombinációja. A sütőtökből egyébként nagyon finom pürék készíthetők, akár csecsemőknek vagy kisgyermekeknek, továbbá köretként vagy süteményalapként is jól alkalmazható. Ízét illetően kicsit az édesburgonyára hasonlít, bátran tudom ajánlani mindenkinek aki még nem kóstolta volna. A tejszín miatt a tartalmasabb levesek közé tartozik, utána egy könnyed halas fogás jó választás lehet.
Sütőtökkrémleves gyömbérrel és pirított tökmaggal (1 főre)
sült sütőtök | 20g |
főzőtejszín | 25g |
vöröshagyma | 15g |
tökmag | 8g |
vaj | 2g |
olívaolaj | 2g |
Ízesítés sóval, borssal, őrölt szerecsendióval és gyömbérrel.
Korábban megígértem, hogy minden cikkemben írok majd nektek halas recepteket, amolyan kedvcsinálóként. A jelenlegi ajánlások heti kétszer történő halfogyasztást szorgalmaznak, viszont sajnos magyar viszonylatban nagyon elmaradunk ettől. Ezért arra gondoltam, hogy ha látjuk, hogy milyen sokféle halas étel létezik, és ezek milyen változatosan és könnyen elkészíthetők, akkor nagyobb elánnal fogjuk belevetni magunkat ezek készítésébe és természetesen fogyasztásukba is.
Ebben a cikkemben egy grill tőkehalas recepttel készültem nektek. Azt gondolom, hogy nagyon jól passzol hozzá ízben a póréhagymamártás, az olasz köles köret, pedig igazán színessé teszi a tányért. Próbálkozzatok bátran, remélem ízleni fog az összeállítás.
#ARNICATIPP: Étkezés közben is maradjatok tudatosak, fontos a mértékletesség: a közepes-kis mennyiségek tartása. Ha mégis megtörtént a baj, van megoldás.
Grill tőkehalfilé olaszos kölessel (1 főre)
tőkehalfilé | 150g |
spenót | 50g |
szárított paradicsom | 25g |
köles | 80g |
víz | 7,5dl |
Ízesítés sóval, borssal, fokhagymával. A kész tőkehalat érdemes olívaolajjal citromlével és vagy lime-lével lecsöpögtetni.
Póréhagyma mártás
fehérbor | 200ml |
főzőtejszín | 100ml |
póréhagyma | 25g |
karaván füstölt sajt | 15g |
vaj | 15g |
csirkehúsleves kocka | 5g |
Ízesítés sóval, borssal, a füstölt sajt helyett szinte bármilyen sajt választható, azonban karakteres ízük miatt figyeljünk rá, hogy ne nyomják el a póréhagyma lágyabb ízét.
Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.
Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT