Receptek paleolit, mediterrán, ketogén és vegetáriánus étrendhez – 3. rész

Petra dietetikusunk az elmúlt hetekben alaposan körbe járta, hogy mit érdemes tudni a különböző ma divatos diétákról.

A paleolit diétáról szóló cikket itt, a ketogén étrendről szólót itt, a vegetáriánus étrendről szólót itt, míg a mediterrán diétáról szólót itt találod.

Természetesen nem maradhatnak ki a diétákhoz tartozó receptek sem, amelyeket alaposan ki is elemez szakértőnk. A mediterrán és vegetáriánus étrendbe illeszthető ételek után jöjjenek a paleolit étrendbe is passzoló receptek. Jó olvasást kívánunk!

Egy izgalmas paleolit menüt hoztam nektek, egy zöldséglevest, majd egy pulykaragut zöldfűszeres paleolit nokedlivel. Alaposan elemezni fogom őket, hogy lássátok, hogyan alakul a zsír-, illetve tápanyagbevitel ezek esetében.

Paleo zöldségleves

kelbimbó 35g
sárgarépa 35g
paradicsompaprika 25g
paradicsompüré 25g
zellerszár 15g
petrezselyemgyökér 15g
zeller 12g
mandulaliszt 10g
karalábé 10g
kókusz főzőkrém 10g
kelkáposzta 9g
karfiol 9g
napraforgóolaj 6g
vöröshagyma 4g
petrezselyemzöld 0,8g

Ízesítés só, bors, fokhagyma, fűszerpaprika, petrezselyem.

Energia 193kcal
Makrotápanyagok
Fehérje 6g
Zsír 8g
Szénhidrát 24g
Egyéb tápanyagok
Élelmi rost 7g
Zsírsavak SFA 2g
MUFA 1g
PUFA 4g

Ajánlott SFA: 33% MUFA:40% PUFA: 27% arány:
Tényleges SFA: 29% MUFA 14% PUFA: 57% arány:

Essz. zsírsav
Linolsav 4g
alfa-Linolénsav 0,1g

Pulykaragu zöldfűszeres PaleoLét nokedlivel
Paleo-nokedli (1 főre)

Paleolét liszt 50g
tojás 20g
libazsír 5g

Ízesítés sóval, petrezselyemlevéllel, ízlés szerint.

Energia 295kcal
Makrotápanyagok
Fehérje 20g
Zsír 18g
Szénhidrát 16g
Egyéb tápanyagok
Koleszterin 95mg
Élelmi rost 8g
Zsírsavak SFA 3,g
MUFA 9g
PUFA 4g

Ajánlott SFA: 33% MUFA :40% PUFA: 27% arány:
Tényleges SFA: 19% MUFA 56% PUFA: 25% arány:

Essz. zsírsavak
Linolsav 4g
alfa-Linolénsav 0,1g

Paleolit pulykaragu paleolit (1 főre)

pulykahús 100g
paradicsompaprika 25g
paradicsom 25g
vöröshagyma 25g
libazsír 5g
petrezselyemgyökér 5g
napraforgóolaj 4g
ToTu-krém 2g

Ízesítés fokhagymával, petrezselyemzölddel, sóval, borssal.

Energia 298kcal
Makrotápanyagok
Fehérje 27g
Zsír 19g
Szénhidrát 6g
Egyéb tápanyagok
Koleszterin 79mg
Élelmi rost 2g
Zsírsavak SFA 5g
MUFA 6g
PUFA 5g

Ajánlott SFA: 33% MUFA :40% PUFA: 27% arány:
Tényleges SFA: 31% MUFA 38% PUFA: 31% arány:

Essz. zsírsav
Linolsav 5g
alfa-Linolénsav 0,2g
EPA 0,1g

Az egész menüt összeségében nézve így alakulnak a paleolit és a hagyományos verzió esetében a tápanyag- és zsírbeviteli arányok.

#ARNICATIPP: Étkezés közben is maradj tudatos, fontos a mértékletesség: a közepes- kis mennyiségek tartása. Ha mégis megtörtént a baj, van megoldás.

Paleolit menü

Energia 786kcal
Makrotápanyagok
Fehérje 53g
Zsír 98g
Szénhidrát 46g

Az egészségestáplálkozásra vonatkozó ajánlások szerinti makrótápanyag beviteli arány:
CH: 55-65% Fehérje: 15% zsír: 25- max 30E%

Jól látható, hogy a magasabb zsírbevitel miatt a paleo étkezés energiatartalma bőven meghaladja a hagyományos étkezés energiabevitelét, ráadásul a tápanyagarányok eloszlása is kedvezőtlen a paleo étrend esetében a zsír- és fehérjebevitel irányába. Természetesen egy-egy étkezés nem ad reális képet az egész nap során biztosított tápanyagbeviteli arányokról, azonban önmagában, szúrópróbaszerűen kiválasztott étkezések felvethetik a rosszul kialakult tápanyagbeviteli arányok és helytelenül összeállított diéta esélyét, mely hosszú távú alkalmazás esetén rizikót hordoz magában.

#ARNICATIPP: ha segítségre van szükséged, ajánljuk 1500 kcal-os étrendünket, melyet itt érsz el, az alábbi jelszó segítségével. Jelszó: Arnicaetrend1500kcal

Hirdetés
Hirdetés

Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.

Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT

Köszönjük, hogy velünk játszottál a kihívásban!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. XX-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy ilyen sokan játszottatok velünk!

Gratulálunk a nyerteseknek:
Sas Alexandra
Molnár Leila
Berecz Diána

Kérjük, vegyétek fel velünk a kapcsolatot a nyeremenyjatek@dreamproduction.hu e-mail címen.

Kövesd oldalunkat a Facebookon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Gratulálunk!

Gratulálunk! Az Arnica SPORT “Egészség mindenkinek!” nyereményjátékának nyertese ??, akivel csapatunk e-mailben felveszi a kapcsolatot.

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy velünk játszottál!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. június 12-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktivált feliratkozásod.
Így a következő hírlevelünket már Te is olvashatod!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

Köszönjük, hogy elküldted leveledet!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatkezelési Tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás