Ebéd/vacsora ötletek a szénhidrát raktárak feltöltésére
Egy könnyű leves nyáron is jól esik, ráadásul hasznos is! A nagy melegben ne feledkezzünk el a megfelelő folyadékbevitelről. Már korábban is írtam erről, sőt a következő részben jobban el fogunk mélyülni ebben a témában, addig is ízelítőként egy könnyed, zöldséges levessel készültem nektek. Érdemes levessel kezdeni az ebédet, hisz a megfelelő folyadékpótláson kívül, értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, melyre az intenzív mozgást végzőknek különösképp szüksége van, a fokozott izzadás során létrejövő elektrolit vesztés miatt.
Hideg zöldségkrémleves mozarellával
kígyóuborka | 60g |
zöldborsó | 60g |
tejföl, 12%-os | 30g |
mozzarella sajt | 25g |
paradicsom | 20g |
zöldpaprika | 20g |
vöröshagyma | 5g |
fokhagyma | 1,5g |
Ízesítés bazsalikommal, sóval, borssal. |
Tipp egy kis szénhidrátpótlásra
A teljes kiőrlésű lisztből készülő tészták, illetve a teljes kiőrlésű gabonák komplex, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak. Ennek köszönhetően elhúzódó, lassú vércukorszint- emelkedést fognak eredményezni, amelyre az inzulinválasz is mérsékelt lesz. Ez a szervezetünk számára sokkal kedvezőbb, valamint hosszan biztosítja a szükséges energiát, mely a sportolóknál különösen fontos. Valamint a mérsékelt inzulinválaszt követően lassabban jelentkezik majd az éhségérzet is. Ettől függetlenül nyugodtan fogyaszthatunk fehérlisztből készült termékeket is mértékkel. Törekedjünk arra, hogy közel fele-fele arányban, változatosan fogyasszunk mindkét féle gabonából, lisztből és az ezekből készülő ételekből. Valamint igyekezzünk a lehető legtöbb alkalommal savanyúsággal, salátával kiegészíteni fogásainkat.
Cukkinis rakott tészta pulykával (1 főre)
nyers tehéntej | 200g |
cukkini | 180g |
pulykacomb | 80g |
teljes kiőrlésű száraztészta | 80g |
parmezán sajt | 25g |
búzaliszt | 20g |
vaj | 10g |
tojás | 1 kö. darab |
Ízesítés sóval, borssal, szerecsendióval, tetejére olívaolajat is locsolhatunk! |
Illesszük be a halat az étrendünkbe!
Megfogadtam, hogy mostantól minden cikkembe belecsempészek legalább egy halas „fogást” is. Mivel Magyarországon sajnos még mindig elmaradnak a halfogyasztási adatok az ajánlásoktól. Ebben a hónapban a tőkehallal ismerkedhetünk.
Tőkehalfilé barna rizzsel póréhagymamártással (1 főre)
főzőtejszín | 125g |
tőkehalfilé | 125g |
barnarizs | 80g |
póréhagyma | 30g |
vaj | 15g |
fehérbor | 0,5dl |
Ízesítés sóval, borssal, lehetőség szerint friss rozmaringgal. |
A sportolók étrendjébe jó opció lehet a hal, hiszen állati eredetű fehérjeforrás, kiváló aminósav- és zsírsav-összetétellel rendelkezik, ráadásul zsírbevitel szempontjából a sovány fehérjék közé sorolhatók. Könnyen, változatos formában elkészíthető, mely során érdemes a zsírszegény ételkészítési technikákat alkalmazni. Ajánlott nyári melegben egy nagy adag saláta társaságában vagy balatoni sütögetések alkalmával zöldségköret mellé fogyasztani.
*Tipp: a heti halfogyasztási gyakoriság 1-2 alkalom, mely során törekedjünk a változatosságra és fogyasszunk édesvízi, valamint tengeri halakat egyaránt.
*Tipp2: Ha nem igazán szeretitek a hal jellegzetes ízét, de mégis nyitottak vagytok rá, menjetek el sushizni és próbáljatok ki többféle nyers verziót. Szerintem a sushizás jó lehetőség a különböző „halakkal való ismerkedésre”, egy alkalommal viszonylag kis mennyiséget fogyasztotok így fokozatosan tudtok megbarátkozni a halas ízekkel.
Ha segítségre van szükséged, ajánljuk 1500 kcal-os étrendünket, melyet itt érsz el, az alábbi jelszó segítségével. Jelszó: Arnicaetrend1500kcal
Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.
Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT