Az első menüsorral leginkább azoknak készültem, akik nem szeretik a halat.
Akkor is jó választás lehet, ha egy este gyermekes családokat várunk vendégségbe, ezért a hal fogyasztás, a szálkák miatt, illetve a gyermekek ízlésvilága miatt kihívásokba ütközne. Az ételek választásakor igyekeztem karácsonyi hangulatot idéző fogásokat választani, így a fűszerhasználat, az ételek színe, illata tekintetében abszolút beleillik a karácsonyi fogások közé.
A receptek 4 főnek megfelelő mennyiségű alapanyagot tartalmaznak, a tápanyagtartalom kiszámítás ennek figyelembevételével történt.
Fűszeres paradicsomleves parmezánsajttal
Narancsos-gyömbéres-csirkecomb hercegnőburgonyával
Aszaltparadicsomos zöldsalátával
Méteres sütemény
Fűszeres paradicsomleves parmezánsajttal
paradicsompüré | 320g |
vöröshagyma | 60g |
parmezán sajt | 40g |
fokhagyma | 6g |
napraforgóolaj | 5ml |
víz | 1,8l |
petrezselyemgyökér | 1g |
Az alábbi fűszereket ízlés szerint hozzáadjuk. Őrölt fehérbors, friss bazsalikom, friss rozmaring, oregánó, fűszerpaprika, cukor, só.
Elkészítés:
Vágjuk fel apróra a vöröshagymát, dínszteljük meg az olajon, majd adjuk hozzá az áttört fokhagymát, és a zöldfűszereket. Öntsük rá a paradicsomszószt, melegítsük össze és turmixoljuk át. Ízesítjük sóval, borssal, ízlés szerint a zöldfűszerekkel és főzzük készre a levest. Parmezánnal, kevés petrezselyemmel megszórva tálaljuk néhány szelet friss bagett társaságában.
Narancsos-gyömbéres-csirkecomb
csirkecomb | 1kg |
narancs | 450g |
méz | 20g |
gyömbér | 15g |
szójaszósz | 10g |
Elkészítés:
Készítsük el először a pácot a csirkéhez. Reszeljük le a megmosott narancsok héját és a gyömbért, majd dörzsöljük be velük a csirkecombokat. Így hagyjuk a hűtőben két óráig állni. Válasszunk egy megfelelől méretű jénai tálat, vajazzuk ki és sorakoztassuk fel benne a csirkecombokat. Keverjük össze a szójaszószt a narancsok kinyomkodott levével (sok esetben a narancslé fele is elég, attól függ mennyire lédús a narancs) és öntsük rá a jénaiban várakozó combokra. Akinek van kedve a narancs húsát is belefőzheti a szószba. Alufóliával lefedve légkeveréses sütőben 200°C-on 35-40 percig sütjük. 40 perc után kivesszük a sütőből és leöntjük a húsról a narancsos- szójás szószt. A leöntött szószhoz hozzákeverjük a mézet, majd két felé osztjuk. A narancslé egyik felével meglócsoljuk a csirkét, és újabb 20 percre visszahelyezzük a sütőbe, ezúttal alufólia nélkül. A másik felét pedig serpenyőben összerottyantjuk figyelve arra, hogy ne kapjon oda. 20 perc elteltével kivesszük a csirkét a sütőből, és az összerottyantott narancslés szósszal tálaljuk.
#ARNICATIPP: Étkezés közben is maradj tudatos, fontos a mértékletesség: a közepes-kis mennyiségek tartása. Ha mégis megtörtént a baj, van megoldás.
Hercegnőburgonya
burgonya | 800g |
vaj | 100g |
tojássárga | 32g |
A jódozott sót, fehérborsot és szerecsendiót ízlés szerint adjuk hozzá! |
Elkészítés:
20 perc alatt sós vízben főzzük puhára a meghámozott, kockára vágott burgonyát. Olvasszuk meg a vaj felét és tegyük félre. Szűrjük le a puhára főtt burgonyát és tegyük vissza a lábasba. Adjuk hozzá a vaj egy részét a szerecsendiót és ízlés szerint a fűszereket. Dolgozzuk össze alaposan a masszát, míg el nem érjük a kívánt krémes állagot. Adjuk hozzá a tojás sárgáját és keverjük homogénné. Töltsük bele egy habzsákba, majd csillag alakú formanyomóval formázzunk vele apró halmokat a sütőpapírral bélelt tepsibe. A maradék olvasztott vajjal, kenjük meg a burgonyakupac tetejét, majd 20 percig 170°-on süssük őket aranysárgára.
Aszalt paradicsomos zöldsaláta
szárított paradicsom | 250g |
jégsaláta | 200g |
parmezán sajt | 40g |
rukkola | 20g |
olívaolaj | 5ml |
friss citromlé | 5ml |
Elkészítése rendkívül egyszerű. Tisztítsuk meg a saláta leveleit és vágjuk fel egyenlő csíkokra. Adjuk hozzá a rukkolát és a szárított paradicsomot, majd szórjuk meg a reszelt parmezánnal. Facsarjunk rá citromlevet és locsoljuk meg olivaolajjal. Nagyon friss finom, színes salátát kapunk.
#ARNICATIPP: Készülj fel, hogy az ünnepek tényleg a nyugalomról szólhassanak.
Méteres sütemény
A tésztához:
búzaliszt | 380g |
cukor | 200g |
víz | 150ml |
napraforgóolaj | 150ml |
kakaópor | 25g |
sütőpor | 25g |
szódabikarbóna | 15g |
tojás | 6db |
A krémhez:
csokis pudingpor | 80g |
nyers tehéntej | 700ml |
margarin, 25%-os | 250g |
cukor | 150g |
rum | 100ml |
A tetejére:
étcsokoládé | 12g |
Elkészítés:
A receptet még a nagynénémtől tanultam. Nagyobb családi eseményeken, illetve karácsonykor is kötelező kiegészítője volt a vacsoráinknak.
Először is válasszuk szét a tojásokat, és a sárgáját keverjük ki a cukorral, olajjal és a vízzel. Adjuk hozzá a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, illetve a kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan forgassuk bele a masszába. Osszuk két részre a tésztát. Az egyik felébe keverjük bele a kakaóport, a másik felét pedig töltsük bele egy vajjal kikent őzgerinc formába és tűpróbáig süssük. Ugyan ezt tegyük meg a „barna” tésztával is, mindkét esetben hagyjuk kihülni a kész tésztákat. A pudingot a csomagoláson található leírás szerint készítsük el. Keverjük el a margarint a cukorral és a rummal majd miután kihült a puding dolgozzuk össze őket. Vágjuk ujjnyi vastagra a tésztákat és a pudinggal összetapasztva rakjuk őket egymásra. Felváltva egy fehér és egy barna tésztát ragasszunk össze, így egy kalácsra emlékeztető süteményt fogunk kapni. Olvasszuk meg gőz felett a csokoládét, majd vonjuk be vele a süteményt. Megvárjuk míg megdermed a csoki, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.
Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT