Legfrissebb interjúnkban Nagy Gabriella jógaoktatóról olvashattok. Gabi most online tart jógaórákat, amelyhez bárki csatlakozhat, emellett a jelenlegi nehéz helyzettel való megküzdéshez is adott néhány tippet.

Mesélj, egy kicsit magadról! Hogy kerültél kapcsolatba a jógával? Az első pillanatban tudtad, hogy ez a te utad? Hogyan lett az életed része a jóga?

Nagy Gabriella, jógatanár vagyok, immáron 20 éve. Szakmai életem legmeghatározóbb szereplője a jóga tudománya. Először, még a kommunizmus érájában az antikváriumokban kapható könyvekből tudtam tájékozódni a téma felől, amely a mai forrás-felhozatalhoz képest igen szegényesnek tűnik. Azonban más, az ember személyiségének boncolásával foglalkozó rendszerek is érdekelnek, úgymint arc- és kézelemzés, grafológia, asztrológia, kronobiológia, enneagram, pszichológia. Ezek mindegyike általam tanult és gyakorolt rendszer.

Miért mégis a jóga győzedelmeskedett az imént felsorolt rendszerelméletek közül? A válasz egyszerű, a lételemem a mozgás. Belső igényem a testtel való mindennapos kapcsolat ápolása. Szeretem és tisztelem a fizikai testet, misztériumként tekintek a fejlődési és funkcionális folyamataira. Különösen lenyűgöz, ahogy a test megfelelő módon való mozgatásával közvetlenül hatunk az idegrendszerre, az elmére, az észlelésre, érzékelésre, ezáltal a környezetre. Csodálatos, ahogy egy jógaóra után, lehet akár a legrövidebb, 15-20 perces gyakorlás, megváltozik a szemlélet. Rajongással vagyok eme több ezer éves tudomány iránt, amelynek többszörösen bizonyított jótékony hatása hozzásegített ahhoz a mélyen gyökerező elköteleződéshez, amelyet más életterületeken eddig nem tapasztaltan. A jóga, mint empirikus tan hitelessége adja azt a rendíthetetlen erőt és nyugodt magabiztosságot, amely az életem vezérfonalát képezi.

Te milyen jógaórákat tartasz, és ezeket kiknek ajánlod?

Kis történelem: szerencsémnek, illetve jól működő megérzésemnek köszönhetően lehetőségem nyílt a Közel-Keleten munkát vállalni, ahol végre találkoztam a nagybetűs jógával. Már nem könyvből, és önjelölt oktatóktól, hanem egy élő rendszer hiteles képviselőjétől kaptam a tanítást. Egy év kemény gyakorlás után az ő ajánlásával jelentkeztem a dél-indiai Trivandrumban található Sivánanda Asramba egy jógatanári képzésre. Tudtam, hogy rátaláltam az oly’ régóta keresett utamra. Nem csupán életem középpontjává vált, de olyan mértékben megváltoztatta a világszemléletem, hogy fenekestül fordult fel az életem, jó értelemben. A rossz dolgaim vagy leváltak rólam, vagy reflektorfénybe kerültek és megoldásért kiáltottak. Olyan tulajdonságok fejlődtek ki bennem a rendszeres gyakorlás hatására, amelyekkel addig csak köszönőviszonyban voltam, de tudtam, hogy nem birtokolom őket. (Az értéknövelő folyamat azóta is zajlik.) Szó szerint kinőtt és megerősödött a gerincem. Ez magyar nyelven meglehetősen szemléletes kifejezés. Általános nyugalom és magabiztosság lett a két legjellemzőbb tulajdonságom.

Gyermekem születése előtt Sivánanda és Astánga jógát tanultam és tanítottam. Majd Balázs Vince világra jötte után az Iyengar jógában találtam meg azt a kihívást, amiben ki tudtam teljesedni. Azóta is ez a három jógairányzat adja az általam tanított módszernek az alapját. Számomra mindennél fontosabb a hitelesség, ha tudományról van szó, ezért fontosnak tartom, a megfelelő képzést és továbbképzést, amelyben a mai napig részesülök. Továbbra is nyitott vagyok újdonságok befogadására, mert hiszem, hogy a jóga egy élő tudomány, így folyamatosan alakul, fejlődik. A gyökere, a törzse és a főbb ágai nem változnak, de a friss hajtások új látószöget rejtenek magukban, amelyeket tárt karokkal fogadok.

Az Iyengar jóga nem igényel speciális fizikai képességeket, és mivel a kreativitás által nyújtott lehetőségnek köszönhetően számtalan segédeszközzel dolgozik, a kevésbé hajlékony, erős, vagy ügyes egyének is gond nélkül belevághatnak a gyakorlásba.

#ARNICATIPP: a jóga segít a stressz levezetésében, és íme még néhány javasalt, ha mostanában feszültebb vagy.

Van kedvence gyakorlatod, ászanád?

Kedvenc ászanám nincs, mivel mindegyik testhelyzet alkalmas arra, hogy elérjem a koncentráció, majd a meditáció állapotát. A jóga arra nevel, hogy bármely élethelyzetben (ászanában) az ember rátaláljon a középpontjára, hogy önmaga legyen, és képessé váljon fenntartani a tudatosság minél magasabb fokát. Az az egyén, aki jóban van önmagával, harmóniában van a környezetével is.

Most az otthonlét alatt online tartod az órákat. Hol, mikor és milyen órákra lehet becsatlakozni? Vannak-e olyan tippek, amire kifejezetten érdemes figyelni az otthoni jóga közben? Hiszen itt nincs oktató, aki kijavítsa az esetleges hibákat.

A jelenlegi, megváltozott körülmények közepette a jógaoktatást on-line módon művelem. A technika áldásos közbenjárásával olyan emberekhez is eljut az általam képviselt módszer, és képesek együtt gyakorolni velem, akik normál helyzetben nem tudnák ezt megoldani. Azonban a fizikai távolság behatárolja a kreatívitást, az ászanák kivitelezési módjának lehetőséget. Fontos szempont, hogy csak biztonságos, a tanár jelenléte nélkül is sérülés nélkül végezhető testhelyzeteket mutasson és gyakoroltasson az óraadó. Többnyire olyan eszközöket alkalmazok tanítás közben, amelyek minden háztartásban fellelhetők, vagy könnyen beszerezhetők. Igyekszem a lehető legegyszerűbb megközelítéssel a legmagasabb hatékonyságot elérni minden órán.

Jelenleg a JoGabi Facebook oldalon lehet csatlakozni a csoporthoz, ahol minden hétvégén díjmentes gyakorlási lehetőséget biztosítok az érdeklődők számára. Innen lehet jelentkezni a JoGabi Online Facebook csapatba, ahol napi szinten zajlik az oktatás. A további tudnivalókat megtaláljátok a JoGabi Facebook csoport Esemény menüpontja alatt.

#ARNICATIPP: Sudár Györgyi coach így segít túlélni a bezártságot!

Te mit teszel most annak érdekében, hogy egy kicsit könnyebbé tedd a „bezártságot”?

A bezártság nyomasztó érzése ellen elsősorban kinyitom az ablakokat, hogy az egész lakást átjárja a friss, tavaszi levegő. Korán reggel, mielőtt a többiek elindulnának, nagyot sétálunk a kutyával és macskával, akik szintén velünk élnek. Jógagyakorlás előtt elengedhetetlen a zuhanyzás, alapos tisztálkodás. Ez a folyamat eleve megújító hatással bír az emberi szervezetre. Mindennapos a testedzés valamilyen formája, amelynek szerves részét képezi a jógagyakorlás. Ez az én esetemben 90 perces, de lehet ennél rövidebb és hosszabb is. A lényeg a rendszeresség. Gyakorlás után mindig visszanézem a videót, és rögzítem a hibákat, amelyeket a következő alkalommal igyekszem kijavítani. Ezek többnyire az új élethelyzetből adódó technikai bonyodalmak. Az önkontroll, a magunk által vétett hibák észlelése és korrigálása az egyik legfontosabb lépés a jóga gyakorlatában. Nagyszerű személyiségfejlesztő lehetőség!

Mióta az otthonunk az életünk egyedüli színtere, jóval több időt töltök a gyermekemmel, aki így, akaratlanul is teljes rálátást kap az egész napos ténykedéseimre. Sokszor tapasztalom annak az axiómának a bizonyítását, amely szerint a szülő nem a szavaival, de a példamutatásával neveli gyermekét és formálja életét.

Útravalóul átadok egy meglehetősen érdekes okfejtést az általam igen nagyra tartott kortárs író és filozófus, Echkart Tolle tollából.

“A megadás: megadni magad ennek a pillanatnak, nem pedig egy történetnek, amelyen keresztül értelmezed ezt a pillanatot, s utána próbálsz abba belenyugodni.

Például lerokkansz, s többé nem tudsz járni. Az állapot olyan, amilyen.

Történetet kreál-e belőle elméd? Mondván: “Hát ide jutottam. Tolószékben kötöttem ki. Az élet kegyetlenül és igazságtalanul bánt velem. Nem ezt érdemlem!”

El tudod-e fogadni ezen pillanat vanságát, s nem kevered-e össze azt a történettel, amit az elme szőtt köré?

A megadás akkor következik be, amikor már nem kérdezed: “Miért történik ez velem?”.

Még a legelfogadhatatlanabbnak és legfájdalmasabbnak tűnő helyzetben is valami mélyebb jó rejlik, és minden tragédiában megtalálható a kegyelem magva.

A történelemben számos példát látunk olyan nőkre és férfiakra, akik hatalmas veszteség, súlyos betegség, bebörtönzés vagy a közeli halál láttán elfogadták a látszólag elfogadhatatlant, és így minden értelmet meghaladó békére leltek.

Az elfogadhatatlan elfogadása a kegyelem legnagyobb forrása ebben a világban.”

Ha szívesen jógáznál Gabival, jelentkezz be a Facebook csoportjába, vagy ha olvasnál még róla, akkor a honlapján megteheted.

Hirdetés
Hirdetés

Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.

Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT

Oszd meg másokkal is!
Ehhez a bejegyzéshez még nem szóltak hozzá, legyél Te az első!
Az itt beküldött hozzászólások moderáció után kerülnek megjelenítésre.
Beceneved*
E-mail címed*
Biztonsági kód*
9+26=
*Kötelező mező

Köszönjük, hogy velünk játszottál a kihívásban!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. XX-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Gratulálunk!

Gratulálunk! Az Arnica SPORT “Egészség mindenkinek!” nyereményjátékának nyertese ??, akivel csapatunk e-mailben felveszi a kapcsolatot.

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy velünk játszottál!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. június 12-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktivált feliratkozásod.
Így a következő hírlevelünket már Te is olvashatod!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

Köszönjük, hogy elküldted leveledet!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatkezelési Tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás