Bevallom őszintén, a kedvenceim közé tartozik ez a téma.
Egyrészt egészségtudatosság szempontjából is nagyon jó gondolat, másrészt hozzájárul a napjainkban – joggal – egyre nagyobb figyelmet kapó környezettudatos szemlélet kialakításához is. Természetesen cikksorozatomban leginkább az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról szeretnék írni, azonban szót ejtek majd a környezetünkre és a hazai gazdaságra kifejtett hatásáról is. Jó olvasást és főzést!
Miért jó, ha szezonális gyümölcsöket és zöldségeket választunk?
Az évszakok változásának köszönhetően Magyarországon szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen, az év szinte bármely szakaszában sokféle színes gyümölcs és zöldség közül válogathatunk. Októberben és novemberben van például a céklának, káposztának, birsalmának, gesztenyének és sütőtöknek is a szezonja, ezért érdemes ilyenkor ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket előnyben részesíteni az alapanyagok választásakor.
A szezonális gyümölcsök és zöldségek magas tápértékkel rendelkeznek, frissen, érett formában kerülnek a polcokra, valamint nem igényelnek az éréshez vagy tartósításhoz szükséges szereket. További kedvező tényező, hogy a szezonális termékeket nagy mennyiségben érhetjük el, és a többi gyümölcshöz és zöldséghez képest általában az áruk is kedvezőbb. Ennek egyrészt az az oka, hogy a helyi gazdálkodásnak köszönhetően megspóroljuk a szállítással járó költségeket, valamint az érést és vagy tartósítás segítő anyagok használatát. Ezzel csökkentjük a környezetre rótt terhet, illetve a zöldségek és gyümölcsök biológiai lábnyomát, nem utolsósorban pedig nagy mennyiségű energiát takarítunk meg. A helyi termelők és biogazdaságok termékeinek vásárlásával régiónk fejlődését is támogatjuk.
Összegyűjtöttem tételesen a szezon legjellegzetesebb zöldségeit és gyümölcseit, ezzel is segítve a választást.
Októberi és novemberi szezonális zöldségek és gyümölcsök:
Gyümölcsök: alma, birsalma, füge, gránátalma, körte, szőlő, őszibarack, naspolya.
Zöldségek: burgonya, édesburgonya, csicsóka, brokkoli, cékla, cikória, cukkini, feketeretek, karalábé, karfiol, kelbimbó, kukorica, újhagyma, lilahagyma, mángold, patiszon, pasztinák, petrezselyemgyökér, sárgarépa, sóska, spenót, sütőtök, tök, vöröshagyma, zellergumó, zellerszár, zöldbab
Saláták: endívia, fejes saláta, jégsaláta, madársaláta, mángold
Káposzták: édeskáposzta, fodros kel, kelkáposzta, kínaikel, lilakáposzta
Fűszerek: bazsalikom, menta, petrezselyemzöld, snidling (metélőhagyma), kapor édeskömény, gyömbér, bors, mustármag, torma
Olajosmagvak: dió, bokormogyoró, gesztenye
Most egy lelket melengető levest és egy a mindennapokba is színt csempésző reggeli ajánlatot hoztam nektek:
Korhely leves (1 főre)
lilakáposzta | 50g |
vöröshagyma | 25g |
virsli | 20g |
paradicsom | 20g |
sárgarépa | 20g |
napraforgóolaj | 5ml |
Ízesítés köménymaggal, fokhagymával, majoránnával, sóval, borssal. |
Ősszel nagyon jól esnek a finom meleg levesek, nem csak ebédre, de akár vacsorára is. Alapvetően a levesfogyasztást célszerű inkább ebédre időzíteni, azonban ha mégis vacsorára szeretnénk, érdemes valamilyen tartalmas, húsos verziót választani. Szezonja miatt a káposztából készülő leves tökéletes választás lehet, ráadásul alacsony energiatartalma miatt nagyon jól beilleszthető a testsúlycsökkentő étrendbe is. Jellegzetes ízét a szintén szezonját élő köménymag adja.
#ARNICATIPP: Étkezés közben is maradj tudatos, fontos a mértékletesség: a közepes- kis mennyiségek tartása. Ha mégis megtörtént a baj, van megoldás.
A másik ajánlatom egy jó kis szendvicskrém recept. A szezon egyik jellegzetes zöldsége a cékla, amiről legtöbbünknek a savanyúság jut eszünkbe, amit én is nagyon szeretek. De érdemes megkóstolni a belőle készülő szláv levest, a borscst, sőt egyre több süteményhez és desszerthez használják. Én most egy reggeli szendvicskrémet hoztam nektek.
Céklás túrókrém (1 főre)
félzsíros tehéntúró | 50g |
margarin, 55%-os | 20g |
cékla | 20g |
dió | 10g |
Ízesítésként használhatunk sót, de akár köménymagot is. |
Az otthon elkészített szendvicskrémek hozzájárulnak a változatos reggelikhez. Új zöldségek és zöldségkombinációk kipróbálásával tovább színesíthetjük étrendünket, nem utolsó sorban pedig a napi zöldségbevitelünket is növelhetjük ezzel. A szendvicskrémek jótékony hatásairól már több cikkemben is írtam, kellő nyitottsággal szinte bármilyen zöldségből ízletes krémeket és pástétomokat készíthetünk.
#ARNICATIPP: ha segítségre van szükséged, ajánljuk 1500 kcal-os étrendünket, amit az alábbi jelszó segítségével érsz el. Jelszó: Arnicaetrend1500kcal
Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.
Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT