Már úton van a család, ezért igazán karácsonyi, magyaros ízeket idéző fogásokkal szeretnénk nekik kedveskedni? Ez a menüsor épp nekik szól.

A nagy vacsora, egy könnyed, de tartalmas levessel indul, melyet egy karácsonyi halas fogás követ, kuriózumnak számító magyar savanyúsággal tálalva. A vacsora megkoronázásaképpen pedig egy ízletes, lágy desszert kerül az ünnepi asztalra.

A receptek 4 főnek megfelelő mennyiségű alapanyagot tartalmaznak, a tápanyagtartalom kiszámítás ennek figyelembevételével történt.

Újházi tyúkhúsleves kagylótésztával
Rántott harcsa sárgarépás diós rizzsel
csalamádéval
Áfonyás sajttorta

Újházy-tyúkhúsleves tésztabetéttel

tyúkhús 750g
sárgarépa 100g
zöldborsó 60g
petrezselyemgyökér 40g
4 tojásos száraztészta 40g
zeller 25g
vöröshagyma 60g
csiperke 25g
paradicsompüré 25g

Petrezselyemzölddel, sóval, borssal, fokhagymával ízesítünk.

Elkészítés:

Megtisztítjuk, lebőrözzük a csirkét, és annyi vízzel felengedve, hogy ellepje, ferakjuk főni. Amíg fő a hús, elkezdjük megtisztítani, és előkészíteni a zöldségeket, melyeket ezután vághatjuk karikára, de akár hasábokra is, célszerű egyenlő méretűre és alakúra vágni őket. Miután előkészítettük a levesbe valókat, a sárgarépát, vöröshagymát, zellert és paradicsompürét hozzáadjuk a leveshez, valamint sóval, borssal ízesítjük. A zöldborsót és gombát, külön edényben megpároljuk. Ha megfőtt a hús különválasztjuk a hozzávalókat. Kiemeljük a húst és melegen tartjuk, majd a zöldségeket is kiszedjük a levesből, és a párolódó gombához és zöldborsóhoz adjuk. Ha egész paradicsomot használtunk a leves ízesítéséhez akkor azt kidobjuk, a hagymát és fokhagymát ízlés szerint tálalhatjuk is. Miután külön mertük a zöldséget és a húst is, lezsírozzuk a levest. Tálalásig melegen tartjuk mindhárom összetevőt, a levest, a húst és a zöldségeket is. Lobogó vízbe tegyük oda főni a tésztát, majd szűrjük le és melegen tálaljuk. Tálaláskor a kiszedett zöldségekre és tésztára merjük a forró levest és ízlés szerint díszítsük petrezselyem zölddel.

Rántott harcsa

harcsa 600g
zsemlemorzsa 50g
búzaliszt 45g
tojás 3 darab
olaj 60ml

Elkészítés:

Mossuk meg a harcsát, távolítsuk el az uszonyokat, vágjuk szeletekre, sózzuk borsozzuk, citromlével öntsük le és hűtőben egy óráig hagyjuk állni. Készítsük elő a lisztet, a tojást és a zsemlemorzsát. Vegyük elő a harcsaszeleteket és panírozzuk be, majd forró olajban süssük ki.

#ARNICATIPP: Készülj fel, hogy az ünnepek tényleg a nyugalomról szólhassanak.

Sárgarépás-diós barnarizs

sárgarépa 400g
barnarizs 320g
dió 50g
napraforgóolaj 5ml

Elkészítés:

Olajon a rizst üvegesre pirítjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel, sóval és karikára vágott sárgarépával felrakjuk főzni. Ha elkészült a sárgarépás rízs, darált dióval megszórva tálaljuk.

Csalamádé

uborka 120g
nyári fejeskáposzta 100g
zöldpaprika 60g
vöröshagyma 40g
cukor 48g
ecet, 20 %-os 12g
Ízlés szerint sóval ízesítjük.

Elkészítés: A csalamádé elkészítéséről már korábban írtam, a receptért klikk ide.

Áfonyás sajttorta

Alaphoz:

korpás keksz 120g
light vaj 100g
dió(darált) 55g

A krémhez:

light sajtkém 540g
tejföl, 20%-os 240g
cukor 160g
búzakeményítő 45g
tojássárga (3db) 40g
citromhéj 15g

A tetejére szórni:

fekete áfonya 150g

Elkészítés:

Először a tésztát fogjuk elkészíteni. Törjük össze a kekszet és keverjük össze a darált dióval és az olvasztott vajjal. Válasszuk ki a megfelelő méretű csatos tortaformát és béleljük ki sütőpapírral. A vajjal összekevert kekszet terítsük a forma aljára, jól nyomkodjuk össze, ez lesz a tortánk alapja. Keverjük simára a tejfölt a krémsajttal, vaniliás cukorral és kristálycukorral, majd ehhez keverjük hozzá a keményítőt és a tojásokat is. A kész masszát tegyük rá a tortalapra, és előmelegített sütőben 160°-on 50 percig süssük.

Plusztipp: Készíthetünk áfonyaszószt is míg elkészül a tortaalap. Tegyük fel az áfonyát főni, kevés narancslé és víz hozzáadásával. Amikor felforr ízesítsük citromlével és mézzel majd folyamatos kavargatás mellett adjuk hozzá a keményítőt. Ezt követően 2-3 percig még mindig folyamatos kavargatás mellett készre főzzük, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Ha kész a torta megvárjuk míg kihűl, szeletekre vágjuk és áfonyaszósszal tálaljuk.

Ha van otthon áfonyadzsem az is tökéletes lehet erre a célra, de akár pár szem áfonyával is megszórhatjuk a kész tortát. Én ez utóbbi tervezetével készítettem el a nyersanyagkiszabatot.

Ünnepi fogás gyerekeseknek

A családi ünneplések alkalmával érdemes átgondolni azt is, hogy a gyermekek mit fogyasztanak szívesen. Vegyük számításba, hogy bár sokszor úgy tekintünk rájuk, mint kicsiny felnőttekre, azonban táplálkozási szokásaikat illetően kevésbé nyitottak az új ízekre. Ezért az általuk kedvelt, gyümölcsöt és tejtermékeket tartalmazó fogásokat, karácsonykor is nyugodtan részesítsük előnyben. A következő menüt nekik ajánlom. Olyan fogásokkal készültem, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak halat, azonban bővelkednek gyümölcsökben és tejtermékekben. Amennyiben gyermekeinknek mégis halat szolgálunk fel, mindenképp győződjünk meg arról, hogy megfelelően kifiléztük és szálkát még csak elvétve sem tartalmaz az étel.

#ARNICATIPP: Étkezés közben is maradj tudatos, fontos a mértékletesség: a közepes-kis mennyiségek tartása. Ha mégis megtörtént a baj, van megoldás.

A receptek 4 főnek megfelelő mennyiségű alapanyagot tartalmaznak, a tápanyagtartalom kiszámítás ennek figyelembevételével történt.

Hideg erdei gyümölcsleves
Baconbe tekert pulykamell sajtmártással és cukkinis bulgurral
narancsos balzsamecetes téli salátával
Gesztenyetorta

Hideg erdei gyümölcsleves

fagyasztott meggy 250g
fagyasztott földieper 200g
fagyasztott málna 200g
tej, 1,5%-os 30g
cukor 14g
vaníliás pudingpor 5g
citrom 5g

Ízesítjük szegfűszeggel, fahéjjal, reszelt citromhéjjal, citromlével.

Elkészítés:

Válasszuk ki a megfelelő méretű edényt. Először is készítünk egy aromás levet, egészben hagyott fahéjból és szegfűszegből, cukor és citromlé hozzáadásával. Az aromás lé elkészítéséhez használhatunk fűszertojást, ha épp nincs otthon akkor viszont mindenképp számoljuk meg, hogy hány darab fűszert raktunk a lébe, ugyanis habarás előtt el kell majd ezeket távolítanunk. Felforraljuk az aromás levet és a félig kiolvadt gyümölcsöket hozzáadjuk. Főzzük 10 percig, de vigyázzunk, hogy ne főzzük pépesre a gyümölcsöket. A tejet hozzákeverjük a pudinghoz, és ezzel fogjuk behabarni a levest. Habarás előtt vegyük ki a fűszereket a levesből. Óvatosan melegítsük hozzá a habarást a leveshez.

A habarás után még egyszer összeronttyantjuk a levest. Megvárjuk míg kihűl és tálalásig hűtőben hagyjuk. Friss gyümölcsökkel megszórva tálaljuk.

Baconbe tekert pulykamell sajtos öntettel

pulykamell 1kg
tejföl, 20%-os 400ml
light sajtkém 200g
bacon szalonna 200g
vöröshagyma 120g
trappista sajt 40g
Ízesítjük sóval, borssal ízlés szerint.

Elkészítés:

Megtisztítjuk a pulykamellet, felcsíkozzuk, sózzuk, borsozzuk és baconbe betekerjük. Előmelegítjük a sütőt, majd egy tepsibe, kevés olajat alátéve felsorakoztatjuk a baconbe tekert pulykamelleket. Ízesítésként vágjuk karikára a tisztított vöröshagymát és szórjuk meg vele a húsokat. 180°-on, légkeveréses programot válasszunk, így 20-25 percig sütjük a pulykát. Ezt követően váltsunk grill programra és picit pirítsuk meg a pulykát ölelő baconöket. Amíg sül a pulyka, készítsük el a sajtmártást. Keverjük össze a tejföllel a sajtkrémet és az ízlés szerint kiválasztott fűszereket. Öntsük le a pulykát a sajtkrémmel reszeljünk sajtot a tetejére és további 10-15 percig tegyük vissza a sütőbe.

Cukkinis bulgur

cukkíni 400g
bulgur 320g
víz 6dl
friss citromlé 5ml
napraforgóolaj 5ml
Ízlés szerint ízesíthetünk gyömbérrel, dióval, mazsolával, kakukkfűvel, korianderrel, feketeborssal, sóval, olívaolajjal.

Elkészítés:

Először odateszem a bulgurt főni. Olajon picit megfuttatom, mintha rizst készítenék, ez ugyan nem fog üvegesedni, de picit a színe fakulni fog. Miután átpirítottam, háromszoros mennyiségű vízzel felengedem, megkavarom és lefedem. Ízesítésnek pici sót hozzá lehet tenni, de tekintettel arra, hogy gyerekeknek készítjük és ők a natúr ízeket jobban szeretik ízesítésként zöldségeket pl: vöröshagymát, répát is rakhatunk a főzővízhez. (Plusztipp: naranccsal, citrommal is együtt főzhető a gabonaalapú köret, frissítő ízt kölcsönözve a fogásnak.)

Olajon átfuttatom a cukkinit, ízlés szerint kakukkfűvet, gyömbért, diót használhatunk ízesítéshez. Ha kész a bulgur és a cukkini, mindkettőt tálaljuk, olívaolajjal picit meglocsolhatjuk.

Narancsos-balzsamecetes télisaláta

alma 150g
fejessaláta 100g
szőlőmagolaj 50g
narancs 120g
balzsamecet 10g
Ízlés szerint fehérborssal ízesítünk.

Elkészítés:

Tisztítsuk meg, vágjuk egyenlő méretűre az alapanyagokat. Az almát és narancsot cikkezzük fel és keverjük össze egy tálba a salátával együtt. Készítsünk dresszinget a balzsamecetből, szőlőmagolajból, és a narancs keletkező levéből, melyet ízlés szerint fehérborssal ízesíthetünk. Öntsünk rá dresszinget a salátára.

Gesztenye torta

A tésztához:

búzaliszt 100g
teljes kiőrlésű búzaliszt 100g
cukor 100g
margarin, 70%-os 100g
vaníliáscukor 15g
sütőpor 10g
tojás 1db

A tetejére:

gesztenyemassza, fagyasztott 500g
karamellás pudingpor 1 csomag
tej 300ml

Elkészítés:

Vegyük elő a fagyasztott gesztenyemasszát és hagyjuk, hogy kiolvadjon. Gyúrjuk össze a tésztához valókat. Válasszunk ki egy megfelelő méretű kapcsos tortaformát, és kenjük ki a szélét és alját margarinnal. Miután bekevertük a tésztát, jól gyúrjuk meg, nyújtsuk ki kerekre és helyezzük a tortaforma aljába úgy, hogy a szélére képezzünk egy kis peremet. Ezt követően előmelegített sütőben, 170°-on légkeveréssel, tűpróbáig sütjük. Ameddig sül a tészta térjünk át a krémre. Készítsük el a pudingot a leírás alapján. A kiolvadt gesztenyemassza háromnegyedét keverjük simára a forró pudingban. Ha kész a puding és a tészta is megsült, öntsük rá a pudingot a kapcsos formában lévő tésztára, várjuk meg míg mindkettő kihül és pár órára tegyük be a hűtőbe.

Tálaláskor vegyük ki a tortaformából, helyezzük a tortaállványra, ízlés szerint tejszínhabbal és tetejére reszelt gesztenyemasszával kínáljuk.

Ha egyik receptünk sem nyerte el igazán a tetszésed akkor íme még néhány korábbi ötletünk: karácsonyi hangulatot idéző hal nélküli ünnepi menü javaslatunkért klikk ide, vagy ha ennél egy jó halászlevet, esetleg vadlazac filét akkor korábbi írásunkat itt találod.

7 plusz tipp még karácsony előtt

  1. Törekedjünk minél színesebb, ám szín és ízvilágban harmonizáló idény zöldségekből készülő ételek összeválogatására!
  2. Otthon, nyers alapanyagokból készítsük el ételeinket, a lehető legkevesebb félkész- kész és kényelmi termék felhasználásával.
  3. Ne számolgassuk a kalóriát. Törekedjünk inkább a rendszeres, kis mennyiség fogyasztására és ne hagyjunk ki a kisétkezéseket sem. Lefekvés előtt 2,5 órával nyugodtan lehet vacsorázni, ám az adagnagyságnál törekedjünk a közepes méret fogyasztására.
  4. Minden étkezésünk tartalmazzon zöldséget és vagy gyümölcsöt. Ne felejtsük el salátával, savanyúsággal kiegészíteni fogásainkat!
  5. Rágjuk meg jól az ételeinket és teremtsünk nyugodt étkezési körülményeket.
  6. Nem kell, hogy a karácsony a megszorításokról szóljon, viszont tudatos, mértékletes fogyasztással elkerülhetjük a nem kívánt kilók megjelenését.
  7. És ha mégis eggyel több zserbót ettünk a karácsonyi nagy vacsorán, gondoljunk arra, hogy egy délutáni sétával, egy kicsivel több testmozgással könnyen tudjuk korrigálni a többletenergiát.
    Szeretetben gazdag karácsonyt kívánunk minden kedves olvasónknak!
Hirdetés
Hirdetés

Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.

Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT

Köszönjük, hogy velünk játszottál a kihívásban!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. XX-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy ilyen sokan játszottatok velünk!

Gratulálunk a nyerteseknek:
Sas Alexandra
Molnár Leila
Berecz Diána

Kérjük, vegyétek fel velünk a kapcsolatot a nyeremenyjatek@dreamproduction.hu e-mail címen.

Kövesd oldalunkat a Facebookon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Gratulálunk!

Gratulálunk! Az Arnica SPORT “Egészség mindenkinek!” nyereményjátékának nyertese ??, akivel csapatunk e-mailben felveszi a kapcsolatot.

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy velünk játszottál!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. június 12-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktivált feliratkozásod.
Így a következő hírlevelünket már Te is olvashatod!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

Köszönjük, hogy elküldted leveledet!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatkezelési Tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás