A kedvenc leveseim
A nyári folyadékpótlás fontosságáról már többször írtunk. A lédús gyümölcsök, zöldségek, valamint a magas folyadéktartalmú ételek ilyenkor remek választásnak bizonyulnak. Épp ezért érdemes az étkezéseinket levesekkel kezdeni. Sportolóként figyeljünk a leves mennyiségére. Tudjuk, hogy a leves után gyorsabban érzünk teltségérzetet, azonban a szükséges energiabevitelt leginkább a második fogások fogják biztosítani. Így törekedjünk kisebb mennyiség fogyasztására, vagy válasszunk tartalmasabb leveseket pl: krémleveseket, húslevest, gulyáslevest.
Ráadásul különböző technikákkal az ételeink fehérje- és a zsírtartalmát is tudjuk növelni. Ha úgy érezzük, hogy inkább leveseket fogyasztanánk a nagy melegben, akkor habarással vagy legírozással növelni tudjuk a leves tápanyag tartalmát. Feltétként ajánlható a leves ízéhez illő reszelt sajt vagy olajos magvak, akár pirítva is. A szénhidrátbevitel biztosítása érdekében magas szénhidrát tartalmú zöldségekkel, gabonákkal vagy burgonyával való sűrítéssel tudjuk levesünket tartalmasabbá tenni.
Még több egészséges és finom receptért töltsd le étrendünket! Jelszó: Arnicaetrend1500kcal
Hideg málnakrémleves (1 főre)
1,8%-os joghurt | 200g |
málna | 80g |
friss narancslé | 50g |
méz | 25g |
Az aromás lé elkészítéséhez használhatunk mézet, cukrot, vaniliás cukrot, szegfűszeget, ánizst, fahéjat, vaníliát, citrom és lime levet kedvünk szerint.
#ARNICATIPP: Étkezés közben is maradj tudatos, fontos a mértékletesség: a közepes- kis mennyiségek tartása. Ha mégis megtörtént a baj, van megoldás.
A következő leves az előbbinél sokkal tartalmasabb. Nem alkalmas egy teljes fogás kiváltására, azonban nyáron egy könnyed ebédnek jó opció lehet a pihenőnapokon. A megfelelő energiabevitel érdekében érdemes utána még egy kisebb adag második fogást is fogyasztani, például egy diós vagy mákos tészta is jó ötlet lehet, bár én mondjuk biztos a túrós palacsintát választanám. Ehhez pedig van egy extra tippem: a túrót kikeverhetjük gyümölcsökkel pl.: banánnal, gránátalmával, sárgabarackkal, szilvával, de akár hagyományosan mazsolával is.
Tárkonyos pulykaragu leves nokedlivel
pulykahús | 80g |
kefir | 50g |
karalábé | 25g |
fagyasztott zöldborsó | 25g |
sárgarépa | 25g |
vöröshagyma | 15g |
búzaliszt | 6g |
napraforgóolaj | 5g |
zeller | 5g |
petrezselyemgyökér | 5g |
Nokedli (csipetke)
búzaliszt | 20g |
tojás | 8g |
só |
Ízesítésétek a levest tárkonnyal, jódozott sóval, borssal, citrommal, petrezselyemzölddel.
Túrós palacsinta gránátalmával
Palacsintatészta
szódavíz | 40ml |
Graham-liszt | 30g |
nyers tehéntej | 25ml |
tojás | 8g |
méz | 5g |
napraforgóolaj | 5ml |
Töltelék
sovány tehéntúró | 70g |
gránátalma | 25g |
kefir | 25g |
méz | 5g |
Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.
Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT