Már úton van a család, ezért igazán karácsonyi, magyaros ízeket idéző fogásokkal szeretnénk nekik kedveskedni? Ez a menüsor épp nekik szól.
A nagy vacsora, egy könnyed, de tartalmas levessel indul, melyet egy karácsonyi halas fogás követ, kuriózumnak számító magyar savanyúsággal tálalva. A vacsora megkoronázásaképpen pedig egy ízletes, lágy desszert kerül az ünnepi asztalra.
A receptek 4 főnek megfelelő mennyiségű alapanyagot tartalmaznak, a tápanyagtartalom kiszámítás ennek figyelembevételével történt.
Újházi tyúkhúsleves kagylótésztával
Rántott harcsa sárgarépás diós rizzsel
csalamádéval
Áfonyás sajttorta
Újházy-tyúkhúsleves tésztabetéttel
tyúkhús | 750g |
sárgarépa | 100g |
zöldborsó | 60g |
petrezselyemgyökér | 40g |
4 tojásos száraztészta | 40g |
zeller | 25g |
vöröshagyma | 60g |
csiperke | 25g |
paradicsompüré | 25g |
Petrezselyemzölddel, sóval, borssal, fokhagymával ízesítünk.
Elkészítés:
Megtisztítjuk, lebőrözzük a csirkét, és annyi vízzel felengedve, hogy ellepje, ferakjuk főni. Amíg fő a hús, elkezdjük megtisztítani, és előkészíteni a zöldségeket, melyeket ezután vághatjuk karikára, de akár hasábokra is, célszerű egyenlő méretűre és alakúra vágni őket. Miután előkészítettük a levesbe valókat, a sárgarépát, vöröshagymát, zellert és paradicsompürét hozzáadjuk a leveshez, valamint sóval, borssal ízesítjük. A zöldborsót és gombát, külön edényben megpároljuk. Ha megfőtt a hús különválasztjuk a hozzávalókat. Kiemeljük a húst és melegen tartjuk, majd a zöldségeket is kiszedjük a levesből, és a párolódó gombához és zöldborsóhoz adjuk. Ha egész paradicsomot használtunk a leves ízesítéséhez akkor azt kidobjuk, a hagymát és fokhagymát ízlés szerint tálalhatjuk is. Miután külön mertük a zöldséget és a húst is, lezsírozzuk a levest. Tálalásig melegen tartjuk mindhárom összetevőt, a levest, a húst és a zöldségeket is. Lobogó vízbe tegyük oda főni a tésztát, majd szűrjük le és melegen tálaljuk. Tálaláskor a kiszedett zöldségekre és tésztára merjük a forró levest és ízlés szerint díszítsük petrezselyem zölddel.
Rántott harcsa
harcsa | 600g |
zsemlemorzsa | 50g |
búzaliszt | 45g |
tojás | 3 darab |
olaj | 60ml |
Elkészítés:
Mossuk meg a harcsát, távolítsuk el az uszonyokat, vágjuk szeletekre, sózzuk borsozzuk, citromlével öntsük le és hűtőben egy óráig hagyjuk állni. Készítsük elő a lisztet, a tojást és a zsemlemorzsát. Vegyük elő a harcsaszeleteket és panírozzuk be, majd forró olajban süssük ki.
#ARNICATIPP: Készülj fel, hogy az ünnepek tényleg a nyugalomról szólhassanak.
Sárgarépás-diós barnarizs
sárgarépa | 400g |
barnarizs | 320g |
dió | 50g |
napraforgóolaj | 5ml |
Elkészítés:
Olajon a rizst üvegesre pirítjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel, sóval és karikára vágott sárgarépával felrakjuk főzni. Ha elkészült a sárgarépás rízs, darált dióval megszórva tálaljuk.
Csalamádé
uborka | 120g |
nyári fejeskáposzta | 100g |
zöldpaprika | 60g |
vöröshagyma | 40g |
cukor | 48g |
ecet, 20 %-os | 12g |
Ízlés szerint sóval ízesítjük. |
Elkészítés: A csalamádé elkészítéséről már korábban írtam, a receptért klikk ide.
Áfonyás sajttorta
Alaphoz:
korpás keksz | 120g |
light vaj | 100g |
dió(darált) | 55g |
A krémhez:
light sajtkém | 540g |
tejföl, 20%-os | 240g |
cukor | 160g |
búzakeményítő | 45g |
tojássárga (3db) | 40g |
citromhéj | 15g |
A tetejére szórni:
fekete áfonya | 150g |
Elkészítés:
Először a tésztát fogjuk elkészíteni. Törjük össze a kekszet és keverjük össze a darált dióval és az olvasztott vajjal. Válasszuk ki a megfelelő méretű csatos tortaformát és béleljük ki sütőpapírral. A vajjal összekevert kekszet terítsük a forma aljára, jól nyomkodjuk össze, ez lesz a tortánk alapja. Keverjük simára a tejfölt a krémsajttal, vaniliás cukorral és kristálycukorral, majd ehhez keverjük hozzá a keményítőt és a tojásokat is. A kész masszát tegyük rá a tortalapra, és előmelegített sütőben 160°-on 50 percig süssük.
Plusztipp: Készíthetünk áfonyaszószt is míg elkészül a tortaalap. Tegyük fel az áfonyát főni, kevés narancslé és víz hozzáadásával. Amikor felforr ízesítsük citromlével és mézzel majd folyamatos kavargatás mellett adjuk hozzá a keményítőt. Ezt követően 2-3 percig még mindig folyamatos kavargatás mellett készre főzzük, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Ha kész a torta megvárjuk míg kihűl, szeletekre vágjuk és áfonyaszósszal tálaljuk.
Ha van otthon áfonyadzsem az is tökéletes lehet erre a célra, de akár pár szem áfonyával is megszórhatjuk a kész tortát. Én ez utóbbi tervezetével készítettem el a nyersanyagkiszabatot.
Ünnepi fogás gyerekeseknek
A családi ünneplések alkalmával érdemes átgondolni azt is, hogy a gyermekek mit fogyasztanak szívesen. Vegyük számításba, hogy bár sokszor úgy tekintünk rájuk, mint kicsiny felnőttekre, azonban táplálkozási szokásaikat illetően kevésbé nyitottak az új ízekre. Ezért az általuk kedvelt, gyümölcsöt és tejtermékeket tartalmazó fogásokat, karácsonykor is nyugodtan részesítsük előnyben. A következő menüt nekik ajánlom. Olyan fogásokkal készültem, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak halat, azonban bővelkednek gyümölcsökben és tejtermékekben. Amennyiben gyermekeinknek mégis halat szolgálunk fel, mindenképp győződjünk meg arról, hogy megfelelően kifiléztük és szálkát még csak elvétve sem tartalmaz az étel.
#ARNICATIPP: Étkezés közben is maradj tudatos, fontos a mértékletesség: a közepes-kis mennyiségek tartása. Ha mégis megtörtént a baj, van megoldás.
A receptek 4 főnek megfelelő mennyiségű alapanyagot tartalmaznak, a tápanyagtartalom kiszámítás ennek figyelembevételével történt.
Hideg erdei gyümölcsleves
Baconbe tekert pulykamell sajtmártással és cukkinis bulgurral
narancsos balzsamecetes téli salátával
Gesztenyetorta
Hideg erdei gyümölcsleves
fagyasztott meggy | 250g |
fagyasztott földieper | 200g |
fagyasztott málna | 200g |
tej, 1,5%-os | 30g |
cukor | 14g |
vaníliás pudingpor | 5g |
citrom | 5g |
Ízesítjük szegfűszeggel, fahéjjal, reszelt citromhéjjal, citromlével.
Elkészítés:
Válasszuk ki a megfelelő méretű edényt. Először is készítünk egy aromás levet, egészben hagyott fahéjból és szegfűszegből, cukor és citromlé hozzáadásával. Az aromás lé elkészítéséhez használhatunk fűszertojást, ha épp nincs otthon akkor viszont mindenképp számoljuk meg, hogy hány darab fűszert raktunk a lébe, ugyanis habarás előtt el kell majd ezeket távolítanunk. Felforraljuk az aromás levet és a félig kiolvadt gyümölcsöket hozzáadjuk. Főzzük 10 percig, de vigyázzunk, hogy ne főzzük pépesre a gyümölcsöket. A tejet hozzákeverjük a pudinghoz, és ezzel fogjuk behabarni a levest. Habarás előtt vegyük ki a fűszereket a levesből. Óvatosan melegítsük hozzá a habarást a leveshez.
A habarás után még egyszer összeronttyantjuk a levest. Megvárjuk míg kihűl és tálalásig hűtőben hagyjuk. Friss gyümölcsökkel megszórva tálaljuk.
Baconbe tekert pulykamell sajtos öntettel
pulykamell | 1kg |
tejföl, 20%-os | 400ml |
light sajtkém | 200g |
bacon szalonna | 200g |
vöröshagyma | 120g |
trappista sajt | 40g |
Ízesítjük sóval, borssal ízlés szerint. |
Elkészítés:
Megtisztítjuk a pulykamellet, felcsíkozzuk, sózzuk, borsozzuk és baconbe betekerjük. Előmelegítjük a sütőt, majd egy tepsibe, kevés olajat alátéve felsorakoztatjuk a baconbe tekert pulykamelleket. Ízesítésként vágjuk karikára a tisztított vöröshagymát és szórjuk meg vele a húsokat. 180°-on, légkeveréses programot válasszunk, így 20-25 percig sütjük a pulykát. Ezt követően váltsunk grill programra és picit pirítsuk meg a pulykát ölelő baconöket. Amíg sül a pulyka, készítsük el a sajtmártást. Keverjük össze a tejföllel a sajtkrémet és az ízlés szerint kiválasztott fűszereket. Öntsük le a pulykát a sajtkrémmel reszeljünk sajtot a tetejére és további 10-15 percig tegyük vissza a sütőbe.
Cukkinis bulgur
cukkíni | 400g |
bulgur | 320g |
víz | 6dl |
friss citromlé | 5ml |
napraforgóolaj | 5ml |
Ízlés szerint ízesíthetünk gyömbérrel, dióval, mazsolával, kakukkfűvel, korianderrel, feketeborssal, sóval, olívaolajjal. |
Elkészítés:
Először odateszem a bulgurt főni. Olajon picit megfuttatom, mintha rizst készítenék, ez ugyan nem fog üvegesedni, de picit a színe fakulni fog. Miután átpirítottam, háromszoros mennyiségű vízzel felengedem, megkavarom és lefedem. Ízesítésnek pici sót hozzá lehet tenni, de tekintettel arra, hogy gyerekeknek készítjük és ők a natúr ízeket jobban szeretik ízesítésként zöldségeket pl: vöröshagymát, répát is rakhatunk a főzővízhez. (Plusztipp: naranccsal, citrommal is együtt főzhető a gabonaalapú köret, frissítő ízt kölcsönözve a fogásnak.)
Olajon átfuttatom a cukkinit, ízlés szerint kakukkfűvet, gyömbért, diót használhatunk ízesítéshez. Ha kész a bulgur és a cukkini, mindkettőt tálaljuk, olívaolajjal picit meglocsolhatjuk.
Narancsos-balzsamecetes télisaláta
alma | 150g |
fejessaláta | 100g |
szőlőmagolaj | 50g |
narancs | 120g |
balzsamecet | 10g |
Ízlés szerint fehérborssal ízesítünk. |
Elkészítés:
Tisztítsuk meg, vágjuk egyenlő méretűre az alapanyagokat. Az almát és narancsot cikkezzük fel és keverjük össze egy tálba a salátával együtt. Készítsünk dresszinget a balzsamecetből, szőlőmagolajból, és a narancs keletkező levéből, melyet ízlés szerint fehérborssal ízesíthetünk. Öntsünk rá dresszinget a salátára.
Gesztenye torta
A tésztához:
búzaliszt | 100g |
teljes kiőrlésű búzaliszt | 100g |
cukor | 100g |
margarin, 70%-os | 100g |
vaníliáscukor | 15g |
sütőpor | 10g |
tojás | 1db |
A tetejére:
gesztenyemassza, fagyasztott | 500g |
karamellás pudingpor | 1 csomag |
tej | 300ml |
Elkészítés:
Vegyük elő a fagyasztott gesztenyemasszát és hagyjuk, hogy kiolvadjon. Gyúrjuk össze a tésztához valókat. Válasszunk ki egy megfelelő méretű kapcsos tortaformát, és kenjük ki a szélét és alját margarinnal. Miután bekevertük a tésztát, jól gyúrjuk meg, nyújtsuk ki kerekre és helyezzük a tortaforma aljába úgy, hogy a szélére képezzünk egy kis peremet. Ezt követően előmelegített sütőben, 170°-on légkeveréssel, tűpróbáig sütjük. Ameddig sül a tészta térjünk át a krémre. Készítsük el a pudingot a leírás alapján. A kiolvadt gesztenyemassza háromnegyedét keverjük simára a forró pudingban. Ha kész a puding és a tészta is megsült, öntsük rá a pudingot a kapcsos formában lévő tésztára, várjuk meg míg mindkettő kihül és pár órára tegyük be a hűtőbe.
Tálaláskor vegyük ki a tortaformából, helyezzük a tortaállványra, ízlés szerint tejszínhabbal és tetejére reszelt gesztenyemasszával kínáljuk.
Ha egyik receptünk sem nyerte el igazán a tetszésed akkor íme még néhány korábbi ötletünk: karácsonyi hangulatot idéző hal nélküli ünnepi menü javaslatunkért klikk ide, vagy ha ennél egy jó halászlevet, esetleg vadlazac filét akkor korábbi írásunkat itt találod.
7 plusz tipp még karácsony előtt
- Törekedjünk minél színesebb, ám szín és ízvilágban harmonizáló idény zöldségekből készülő ételek összeválogatására!
- Otthon, nyers alapanyagokból készítsük el ételeinket, a lehető legkevesebb félkész- kész és kényelmi termék felhasználásával.
- Ne számolgassuk a kalóriát. Törekedjünk inkább a rendszeres, kis mennyiség fogyasztására és ne hagyjunk ki a kisétkezéseket sem. Lefekvés előtt 2,5 órával nyugodtan lehet vacsorázni, ám az adagnagyságnál törekedjünk a közepes méret fogyasztására.
- Minden étkezésünk tartalmazzon zöldséget és vagy gyümölcsöt. Ne felejtsük el salátával, savanyúsággal kiegészíteni fogásainkat!
- Rágjuk meg jól az ételeinket és teremtsünk nyugodt étkezési körülményeket.
- Nem kell, hogy a karácsony a megszorításokról szóljon, viszont tudatos, mértékletes fogyasztással elkerülhetjük a nem kívánt kilók megjelenését.
- És ha mégis eggyel több zserbót ettünk a karácsonyi nagy vacsorán, gondoljunk arra, hogy egy délutáni sétával, egy kicsivel több testmozgással könnyen tudjuk korrigálni a többletenergiát.
Szeretetben gazdag karácsonyt kívánunk minden kedves olvasónknak!
Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.
Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT