Ünnepi fogások azoknak, akik igazán szeretik a halat

Ezzel a karácsonyi menüsorral azoknak szeretnék kedveskedni, akik igazán szeretik a halat.

A hal fogyasztás jótékony hatásai révén könnyen beilleszhető szinte bármilyen egészségmegőrzést célzó diétába, sőt a fogynivágyók étrendjének is alap elemét képezi. Kedvező tápanyagösszetétel, energia-, zsírsav és fehérjeösszetétele miatt igen kedvelt étel, jótékony hatásaira télen is szükség van szervezetünk megfelelő működéséhez.

A receptek 4 főnek megfelelő mennyiségű alapanyagot tartalmaznak, a tápanyagtartalom kiszámítás ennek figyelembevételével történt.

Dunai halászlé
Roston sült vadlazacfilé padlizsánnal és majonézes burgonyasalátával
Téli gyümölcssaláta

Dunai halászlé

ponty 2kg
sügér 500g
harcsa 500g
paradicsom 100g
paradicsompaprika 100g
vöröshagyma 60g

Ízlés szerint sóval, kalocsai pirospaprikával ízesítjük.

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a halat. Legkönnyebb ha a halpulttól már úgy hozzuk el a nyersanyagokat, hogy megfelelően elő vannak készítve, filézve és méretre vágva. Amennyiben erre nincsen lehetőség, otthon kell ezt megtennünk. Pucoljuk meg a halakat. Vegyük elő a filéző kést és a ponty utolsó farki pikkelye alatt oldal irányban mozgatva a test mellett vágjuk el a pikkelytokokat és emeljük le a kabátját. Távolítsuk el a hal ikráját, tejet, májat és tegyük egy külön edénybe. Filézzük ki a halat, fejét távolítsuk el, a szemekkel, foggal, kopoltyúval együtt.

#ARNICATIPP: Étkezés közben is maradj tudatos, fontos a mértékletesség: a közepes-kis mennyiségek tartása. Ha mégis megtörtént a baj, van megoldás.

Tisztítsuk meg a vöröshagymát, vágjuk fel, majd olajon rövid ideig dínszteljük meg. Tegyük bele a halfejet ha nagy darab, akkor vágjuk két felé, adjuk hozzá a halcsontot és annyi vizet, hogy ellepje. Főzzük 3 óráig, hogy jól kijöjjenek az ízek és sózzuk meg a főzőlevet. 3 óra után szűrjuk le a főzőlevet, és paszírozzuk le a halrészeket.Majd rottyantsuk össze a halászlevet a lepaszírozott lével, és tegyük bele a belsőségeket, majd 10 percig főzzük együtt őket. Pirospaprikának édesnemes szegedi vagy kalocsai pirospaprikát hazsnáljunk 2-3 evőkanálnyit.

Folyamatosan kóstolgassuk és ízlés szerint ízesítsük. Van aki szeret ecetet is rakni hozzá, ilyenkor egy kávéskanál ecet mellé 1 teáskanál cukrot is érdemes hozzáadni.

Roston sült vadlazac filé padlizsánnal

füstölt lazac 600g
padlizsán 350g
póréhagyma 25g
fokhagyma 3g
olívaolaj 5ml

Ízlés szerint sóval, feketeborssal, kakukkfűvel ízesítjük.

Elkészítés:

Készítsük elő a lazacot. Szórjuk meg nagy szemű tengeri sóval és borssal. Vágjuk fel a zöldségeket, a padlizsánt szeletre, a póréhagymát pedig vastagabb karikára.
Vegyünk elő egy grill serpenyőt, és futtassunk át az olajon két gerezd fokhagymát és a kakukkfüvet, majd tegyük bele a lazacszeleteket a padlizsánnal és póréhagymával együtt.
Készre sütjük és a majonézes burgonyasalátával tálaljuk.

#ARNICATIPP: Készülj fel, hogy az ünnepek tényleg a nyugalomról szólhassanak.

Majonézes burgonyasaláta

víz 1l
burgonya 850g
tejföl, 20%-os 300ml
lilahagyma 150g
vöröshagyma 80g
tojássárga 50g
mustár 10g
majonéz 10g

Ízlés szerint borssal, sóval, citromlével, cukorral, ecettel ízesítünk.

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a burgonyát, majd tegyük fel sós vízben héjában főni. Ameddig fő, tisztítsuk meg a hagymát és karikázzuk fel, aki jobban szereti kisebre is vághatja a hagymát. Főzzük 10 percig a tojásokat majd pucoljuk meg és karikázzuk fel. Készítsük el a majonéz szerű alapot. Keverjük össze a mustárt, a tejfölt, 1 tojás sárgáját és a majonézt, majd ízesítsük sóval, borssal és egy csipet cukorral, citromlével. Ha megfőtt a krumpli pucoljuk meg, majd vágjuk ezt is karikára, és készítsük el a salátát. Tálalásig hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket.

Téli gyümölcssaláta

víz 1l
narancs 800g
grapefruit 400g
gránátalma 150g
mandarin 100g
lime 60g
natúr görög joghurt 50g
méz 40g
mák 15g

Elkészítés:

Tisztítsuk meg és szedjük cikkjeire a gyümölcsöket. Ha kisebb gyermekeknek készítjük, fel is vagdoshatjuk a gyümölcsöket, a keletkező gyümölcslevet pedig öntsük a salátához. Szemezzük rá a gránátalmát is. Majd keverjük össze a mézet, limelével és görörgjoghurttal és kanalazzuk a saláta tetejére. Elfogyasztásig tartsuk a hűtőben, akár egy egész éjszakán át, hogy jobban összeérjenek az ízek. Tálalás előtt szórjuk meg mákkal.

Ha kíváncsi vagy, hogy készül a méteres sütemény vagy a narancsos-gyömbéres csirkecomb olvasd el korábbi írásainkat is. Ha pedig szeretnéd túlélni a karácsonyi zabálást ez a cikkünk neked szól.

Hirdetés
Hirdetés

Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.

Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT

Köszönjük, hogy velünk játszottál a kihívásban!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. XX-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy ilyen sokan játszottatok velünk!

Gratulálunk a nyerteseknek:
Sas Alexandra
Molnár Leila
Berecz Diána

Kérjük, vegyétek fel velünk a kapcsolatot a nyeremenyjatek@dreamproduction.hu e-mail címen.

Kövesd oldalunkat a Facebookon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Gratulálunk!

Gratulálunk! Az Arnica SPORT “Egészség mindenkinek!” nyereményjátékának nyertese ??, akivel csapatunk e-mailben felveszi a kapcsolatot.

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy velünk játszottál!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. június 12-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktivált feliratkozásod.
Így a következő hírlevelünket már Te is olvashatod!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

Köszönjük, hogy elküldted leveledet!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatkezelési Tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás