Ezzel a karácsonyi menüsorral azoknak szeretnék kedveskedni, akik igazán szeretik a halat.
A hal fogyasztás jótékony hatásai révén könnyen beilleszhető szinte bármilyen egészségmegőrzést célzó diétába, sőt a fogynivágyók étrendjének is alap elemét képezi. Kedvező tápanyagösszetétel, energia-, zsírsav és fehérjeösszetétele miatt igen kedvelt étel, jótékony hatásaira télen is szükség van szervezetünk megfelelő működéséhez.
A receptek 4 főnek megfelelő mennyiségű alapanyagot tartalmaznak, a tápanyagtartalom kiszámítás ennek figyelembevételével történt.
Dunai halászlé
Roston sült vadlazacfilé padlizsánnal és majonézes burgonyasalátával
Téli gyümölcssaláta
Dunai halászlé
ponty | 2kg |
sügér | 500g |
harcsa | 500g |
paradicsom | 100g |
paradicsompaprika | 100g |
vöröshagyma | 60g |
Ízlés szerint sóval, kalocsai pirospaprikával ízesítjük.
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a halat. Legkönnyebb ha a halpulttól már úgy hozzuk el a nyersanyagokat, hogy megfelelően elő vannak készítve, filézve és méretre vágva. Amennyiben erre nincsen lehetőség, otthon kell ezt megtennünk. Pucoljuk meg a halakat. Vegyük elő a filéző kést és a ponty utolsó farki pikkelye alatt oldal irányban mozgatva a test mellett vágjuk el a pikkelytokokat és emeljük le a kabátját. Távolítsuk el a hal ikráját, tejet, májat és tegyük egy külön edénybe. Filézzük ki a halat, fejét távolítsuk el, a szemekkel, foggal, kopoltyúval együtt.
#ARNICATIPP: Étkezés közben is maradj tudatos, fontos a mértékletesség: a közepes-kis mennyiségek tartása. Ha mégis megtörtént a baj, van megoldás.
Tisztítsuk meg a vöröshagymát, vágjuk fel, majd olajon rövid ideig dínszteljük meg. Tegyük bele a halfejet ha nagy darab, akkor vágjuk két felé, adjuk hozzá a halcsontot és annyi vizet, hogy ellepje. Főzzük 3 óráig, hogy jól kijöjjenek az ízek és sózzuk meg a főzőlevet. 3 óra után szűrjuk le a főzőlevet, és paszírozzuk le a halrészeket.Majd rottyantsuk össze a halászlevet a lepaszírozott lével, és tegyük bele a belsőségeket, majd 10 percig főzzük együtt őket. Pirospaprikának édesnemes szegedi vagy kalocsai pirospaprikát hazsnáljunk 2-3 evőkanálnyit.
Folyamatosan kóstolgassuk és ízlés szerint ízesítsük. Van aki szeret ecetet is rakni hozzá, ilyenkor egy kávéskanál ecet mellé 1 teáskanál cukrot is érdemes hozzáadni.
Roston sült vadlazac filé padlizsánnal
füstölt lazac | 600g |
padlizsán | 350g |
póréhagyma | 25g |
fokhagyma | 3g |
olívaolaj | 5ml |
Ízlés szerint sóval, feketeborssal, kakukkfűvel ízesítjük.
Elkészítés:
Készítsük elő a lazacot. Szórjuk meg nagy szemű tengeri sóval és borssal. Vágjuk fel a zöldségeket, a padlizsánt szeletre, a póréhagymát pedig vastagabb karikára.
Vegyünk elő egy grill serpenyőt, és futtassunk át az olajon két gerezd fokhagymát és a kakukkfüvet, majd tegyük bele a lazacszeleteket a padlizsánnal és póréhagymával együtt.
Készre sütjük és a majonézes burgonyasalátával tálaljuk.
#ARNICATIPP: Készülj fel, hogy az ünnepek tényleg a nyugalomról szólhassanak.
Majonézes burgonyasaláta
víz | 1l |
burgonya | 850g |
tejföl, 20%-os | 300ml |
lilahagyma | 150g |
vöröshagyma | 80g |
tojássárga | 50g |
mustár | 10g |
majonéz | 10g |
Ízlés szerint borssal, sóval, citromlével, cukorral, ecettel ízesítünk.
Elkészítés:
Tisztítsuk meg a burgonyát, majd tegyük fel sós vízben héjában főni. Ameddig fő, tisztítsuk meg a hagymát és karikázzuk fel, aki jobban szereti kisebre is vághatja a hagymát. Főzzük 10 percig a tojásokat majd pucoljuk meg és karikázzuk fel. Készítsük el a majonéz szerű alapot. Keverjük össze a mustárt, a tejfölt, 1 tojás sárgáját és a majonézt, majd ízesítsük sóval, borssal és egy csipet cukorral, citromlével. Ha megfőtt a krumpli pucoljuk meg, majd vágjuk ezt is karikára, és készítsük el a salátát. Tálalásig hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket.
Téli gyümölcssaláta
víz | 1l |
narancs | 800g |
grapefruit | 400g |
gránátalma | 150g |
mandarin | 100g |
lime | 60g |
natúr görög joghurt | 50g |
méz | 40g |
mák | 15g |
Elkészítés:
Tisztítsuk meg és szedjük cikkjeire a gyümölcsöket. Ha kisebb gyermekeknek készítjük, fel is vagdoshatjuk a gyümölcsöket, a keletkező gyümölcslevet pedig öntsük a salátához. Szemezzük rá a gránátalmát is. Majd keverjük össze a mézet, limelével és görörgjoghurttal és kanalazzuk a saláta tetejére. Elfogyasztásig tartsuk a hűtőben, akár egy egész éjszakán át, hogy jobban összeérjenek az ízek. Tálalás előtt szórjuk meg mákkal.
Ha kíváncsi vagy, hogy készül a méteres sütemény vagy a narancsos-gyömbéres csirkecomb olvasd el korábbi írásainkat is. Ha pedig szeretnéd túlélni a karácsonyi zabálást ez a cikkünk neked szól.
Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.
Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT