A funkcionális antiaging vegyületek és antioxidáns hatás.

A „Funkcionális antiaging vegyületekről” az előző részben már írtam. A vitaminok és színanyagok mellett vannak olyan nyomelemek is, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek. Ebben a részben ezeket fogjuk kicsit jobban megismerni.

Cink

A megfelelő cinkbevitel fontos szerepet játszik a megfelelő immunműködésben. Hozzájárul többek között az optimális gyulladásos válaszreakciók kialakulásához és csökkenti az oxidatív stressz okozta szabadgyök képződést. Nagy szerepe van az új bőrsejtek képzésében, szabályozza azok növekedését és megfelelő fejlődését.

#Érdekesség: A cinkbevitel hatással van a szénhidrát anyagcserére is, méghozzá a vércukorszint stabilizálásában van nagy szerepe. [8][1]

Nyomelemként tartjuk számon, így napi szinten igen kis mennyiség bevitelére van szükség. A cinkhiány kialakulásával növeljük az esélyt bizonyos bőr problémák úgy, mint az ekcéma, atópiás bőrbetegségek megjelenésére, továbbá hiánya elnyújtja a bőr gyógyulási idejét.

#diabétesz Amennyiben azt tapasztalod, hogy a megszokottnál lassabban gyógyulnak sebeid, vagy esetleg a lábszáradon kisebb fizikai behatás következtében a megszokottnál nagyobb és lassabban gyógyuló seb keletkezik, mindenképp vedd fel a kapcsolatot a háziorvossal, hogy kizárhassátok a cukorbetegség lehetőségét. 

A szerzett cinkhiány a világ populációjának 17%-át érinti, főleg olyan területeken, ahol az éhínség és alultápláltság nagyon gyakori. Ugyanakkor sajnos elmondható, hogy a koplalással, tápanyag megvonással járó esetekben, valamint felszívódási zavar mellett, illetve krónikus, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás mellett, szintén gyakran találkozhatunk a cink- és egyéb nyomelem hiánnyal. Időseknél és várandós kismamáknál kifejezett figyelmet érdemel a megfelelő cinkbevitel. [1]

A kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás, mint mindenhol, úgy a cink esetében is nagyon fontos szerepet kap. A cink biológiai hasznosulása sokkal jobb az állati eredetű termékekből. A magas rost- és fitáttartalmú nyersanyagok, döntően gabonák, zöldségek, hüvelyesek, egyoldalú vagy túlzott fogyasztása korlátozza a cink felszívódását. Így a szigorú, növényi eredetű pl.: vegán, nyersvegán étrend mellett, a magas rost- és fitáttartalom miatt, adott esetben paradox módon nyomelemhiány alakulhat ki.

#Dietetikustipp: A vegán konyha szerelmesei azzal tudják javítani a cink felszívódását és biológiai hasznosulását, ha ételkészítés előtt beáztatják a babot, hüvelyeseket, magokat, gabonát, valamint pl.: citromsav használatával is javíthatják a cink felszívódását. 

#ARNICATIPP: Ha érdekel a ma népszerű diéták összehasonlítása, akkor olvasd el dietetikusunk korábbi cikkét!

[12] Megfelelő cinkforrások: a húsok belsőségei, máj, lép, a tojás, osztriga és a vegetáriánus, vegán étrendbe is beilleszthető szójatofu és shiitake gomba.

Szelén

Az egyik legfontosabb nyomelem, amely nélkül a szervezet nem tud megfelelően működni. Antioxidáns hatással rendelkezik így megakadályozza a szabadgyökök sejtkárosító hatását, csökkenti a photoaging-et és rugalmassá teszi a bőrt. Gyulladáscsökkentő hatása miatt vizsgálják daganatmegelőző szerepét is. [2]

A szelént főleg növényi eredetű nyersanyagaink fogyasztásával visszük be szervezetünkbe pl.: gabonák, burgonya, ugyanakkor hús félék és belsőségek fogyasztásával is biztosítjuk a szükséges mennyiséget. [1]

Jó források:
Barnarizs, búzacsíra, tonhal, lazac, tojás és a paradió (brazíl dió), szőlő

Réz

A réz használata megint csak nagyon régre nyúlik vissza. Egészen korán felfedezték már gyulladás csökkentő és fertőtlenítő hatását, mely miatt széles körben, nem csak a fertőző bőrbetegségeknél, de a fejfájás, égés, a szem betegségei, gyomorfájás és általános immungyengeség esetén is alkalmazták. Különösen ekcéma és a bőr gyulladásos betegségeinél bizonyult hatásosnak. [15]

A réz hozzájárul a bőr sejtjeinek képzéséhez, valamint fokozza a bőr vérkeringését, ezáltal hozzájárul a megfelelő oxigén- és tápanyagellátottsághoz a bőr különböző rétegeiben. Szintén hozzájárul az oxidatív stresszhatások csökkentéséhez.

A megfelelő rézbevitel biztosítja a sejtek megújulását, a bőr sejtjeinek épségét, továbbá fokozza a kollagén- és elasztinképzést ezáltal védi a bőrt az öregedés látható jeleitől.

Nem véletlen, hogy számos kozmetikai termék tartalmaz rezet, ráadásul allergizáló hatása is igen kicsi, valamint a mellékhatásokról is csekély irodalom áll rendelkezésre. Ahogy már a bevezető cikkemben is hangsúlyoztam, nem csupán a bőrünkön, helyileg alkalmazva, de az egészséges és optimális működés szempontjából táplálkozásunkkal is szükséges biztosítani a megfelelő mennyiségű réz bevitelét. Rézhiány igen ritkán fordul elő, ugyanakkor alultápláltság, koplalás, egyoldalú étrendek mellett a többi ásványi anyaghoz hasonlóan könnyebben kialakulhat. [1]

Jó rézforrások a hüvelyesek, gabonák, máj, halak. [14]

Q10

A ko-Q10 természetes alapvegyülete az élő szervezetnek. Egyaránt megtalálható étrendkiegészítőként, vitaminként is, ugyanakkor használják nyersanyagok dúsítására is kedvező tulajdonságai miatt. Szintén rendelkezik antioxidáns hatással, amelynek köszönhetően megköti a szabadgyököket, segíti a bőrt felépítő sejtek képződését, óvja a bőrt az UVA sugaraktól és azok károsító hatásaitól, így segít felvenni a harcot a ráncok és az öregedés egyéb jeleivel szemben. [10]

A legjobb forrásokat az élelmiszerek közül az állati eredetű nyersanyagok jelentik. A legjelentősebb Q10 források például a húsok és belsőségek, halak pl.: makréla, szardella, szardínia. A növényi eredetű nyersanyagok közül az olajos magvak és ezek hidegen sajtolt olajai, valamint a szója és petrezselyem rendelkezik megfelelő mennyiségű Q10-zel. Felszívódásuk és szervezetünkben történő hasznosulásuk azonban eltér az állati eredetű termékekétől.

Bár a civilizációs táplálkozásunk révén a Q10 ellátottságunk igen jó, és minden bizonnyal megvan a napi 3-5 mg Q10 bevitelünk, vannak olyan tényezők, amelyek hajlamosítanak az elégtelen Q10 ellátottságra. Ilyenek lehetnek a dohányzás, a krónikus alkoholfogyasztás, alultápláltság, koplalás, krónikus betegségeink is, illetve néhány gyógyszer is. [13]

Buddha-tál

lazac 100 g
bulgur 70 g
jégsaláta 50 g
endívia saláta 50 g
paradicsom 30 g
avokádó 25 g
rukkola 25 g
olívabogyó 15 g
vöröshagyma 10 g
lilahagyma 10 g
dió 10 g
napraforgó 10 g

Tápanyagtartalom

Energia 675kcal
Fehérje 36 g
Zsír 32 g
Szénhidrát 64 g
Élelmi rost 13 g

A bőr és a táplálkozás kapcsolatát összefoglaló cikksorozatom befejező részéhez értem. Ha a korábbiakat visszaolvasnád, akkor itt találod őket:

1. rész
2. rész
3. rész


A cikksorozat teljes forrásjegyzéke:
1. Cao, C., et al., Diet and Skin Aging-From the Perspective of Food Nutrition. Nutrients, 2020. 12(3): p. 870.
2. Kim, H.S., et al., Autophagy in Human Skin Fibroblasts: Impact of Age. International journal of molecular sciences, 2018. 19(8): p. 2254.
3. Michalak, M., et al., Bioactive Compounds for Skin Health: A Review. Nutrients, 2021. 13(1): p. 203.
4. Thomsen, B.J., E.Y. Chow, and M.J. Sapijaszko, The Potential Uses of Omega-3 Fatty Acids in Dermatology: A Review. Journal of Cutaneous Medicine and Surgery, 2020. 24(5): p. 481-494.
5. MDOSZ, A sokoldalú antioxidánsok. Táplálkozási Akadémia, 2016. 9.(8).
6. Polcz, M.E. and A. Barbul, The Role of Vitamin A in Wound Healing. Nutrition in Clinical Practice, 2019. 34(5): p. 695-700.
7. MDOSZ, Az antioxidánsok. Dietetikai kisokos, 2013. 5.
8. Ogawa, Y., et al., Zinc and Skin Disorders. Nutrients, 2018. 10(2): p. 199.
9. MDOSZ, Növényi alapú étrendek táplálkozástudományi megítélése. 2019, MDOSZ: Budapest.
10. Žmitek, K., et al., The effect of dietary intake of coenzyme Q10 on skin parameters and condition: Results of a randomised, placebo-controlled, double-blind study. BioFactors, 2017. 43(1): p. 132-140.
11. MDOSZ (2019). Növényi alapú étrendek táplálkozástudományi megítélése. Budapest, MDOSZ.
12. Lonnerdal B. (2000). Dietary factors influencing zinc absorption. J. Nutr., 2000;130(5 suppl):1378S–1383S.
13. Kim, J., et al. (2020). „Coenzyme Q10 Efficacy Test for Human Skin Equivalents Using a Pumpless Skin-On-A-Chip System.” International journal of molecular sciences 21(22): 8475.
14. Godswill, A. G., Somtochukwu, I. V., Ikechukwu, A. O., & Kate, E. C. (2020). Health Benefits of Micronutrients (Vitamins and Minerals) and their Associated Deficiency Diseases: A Systematic Review. International Journal of Food Sciences, 3(1), 1–32. https://doi.org/10.47604/ijf.1024
15. Borkow G. Using Copper to Improve the Well-Being of the Skin. Curr. Chem. Biol. 2014;8:89–102. doi: 10.2174/2212796809666150227223857
16. Ganceviciene, R., et al. (2012). „Skin anti-aging strategies.” Dermato-endocrinology 4(3): 308-319.

Hirdetés
Hirdetés

Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.

Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT

Köszönjük, hogy velünk játszottál a kihívásban!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. XX-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy ilyen sokan játszottatok velünk!

Gratulálunk a nyerteseknek:
Sas Alexandra
Molnár Leila
Berecz Diána

Kérjük, vegyétek fel velünk a kapcsolatot a nyeremenyjatek@dreamproduction.hu e-mail címen.

Kövesd oldalunkat a Facebookon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Gratulálunk!

Gratulálunk! Az Arnica SPORT “Egészség mindenkinek!” nyereményjátékának nyertese ??, akivel csapatunk e-mailben felveszi a kapcsolatot.

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy velünk játszottál!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. június 12-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktivált feliratkozásod.
Így a következő hírlevelünket már Te is olvashatod!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

Köszönjük, hogy elküldted leveledet!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatkezelési Tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás