Korábban már körbejártuk, hogy milyen új vagy kevésbé ismert vízi sportokat próbálhatsz ki nyáron, erről itt olvashatsz, most azonban kicsit szárazabb területekre evezünk!

Annak néztünk utána, milyen lehetőségeid vannak, ha éppen nincs kedved vízbe menni, de aktívan szeretnéd tölteni a forró vagy éppen hűvösebb nyári napokat. A strandon, vagy a városból elkalandozva is izgalmas mozgás vár!

 

Egy igazi kedvenc

Ha nem szeretsz úszni, nincs kedved vízibiciklizni, de mégis egy kis frissítő mozgásra vágysz a strandon, manapság már számos sport közül választhatsz. A futás jótékony hatásáról már korábbi cikkünkben írtunk, azt is köbejárunk miért leszel tőle boldog, de most egyéb élményt nyújtó nyári sportágakat veszünk górcső alá. Az egyik legközkedveltebb ilyen sport a strandröplabda. Mi kell hozzá? Nyár, napfény, homok, strand, egy háló, egy labda és vidám társaság. Csupán ennyi. A strandröplabda Kalifornia partjain született 1927-ben. A sportág 1996-ban vonult be az olimpia történetébe, és ma már több mint 150 országban elismert sportág. Népszerűsége már meghaladta az anyasportágét, a röplabdáét, hiszen könnyebb játszani, és azok is szívesen beszállnak egy meccs erejéig, akik egy terembe soha nem mennék le röplabdázni. A magyarországi strandokon sorra épültek ki a strandröplabdapályák, sokszor sorba is kell állni, annyian szeretnének játszani. A Balaton mellett már szinte mindenhol van kiépített pálya, de a többi jelentős üdülőhelyről és a budapesti strandokról sem hiányzik. Miért jó ez a sport? Az egész testedet megmozgatja, miközben a puha homok védi az ízületeidet, fejleszti a reflexeket, a koordinációs készséget, illetve a lábizmokat is. Kitűnő kapcsolódás baráti társaságnak, családoknak, hiszen könnyen elsajátítható és egyszerű szabályai vannak. Ha bármilyen okból fájdalmat érzel, megsérültél vagy csak szeretnéd elkerülni a későbbi sérüléseket, és azon gondolkodsz, hogy sportorvossal konzultálj, szakértőnk cikkét itt olvashatod.

#ARNICATIPP: Akár a kertben, akár egy kiránduláson is könnyen előfordulhantka kisebb sérülések. Mindig legyen nálad Arnica montana!

A világ legnépszerűbb sportága homokon

A focit mindenki jó ismeri, és az idei oroszországi világbajnokság milliárdokat vonzott a tévéképernyők elé. A strandfoci azonban nem csupán annyit jelent, hogy valaki épp a strandon vesz elő egy labdát, és a barátaival már kergetik is a bőrt. A strandlabdarúgás ma már egy egyre népszerűbb, szabályozott sportág, mely természetesen Brazíliából indult világhódító útjára. Viharos sikerét jelzi, hogy nem sokkal hivatalos megalakulása után, 1997-ben már 60 tornát rendeztek világszerte, melyeken olyan neves futballsztárok szerepeltek, mint Michel, Cantona, Romario vagy éppen Zico. A hivatalos szabályok szerint a pálya hossza kb. 35–37 méter, szélessége kb. 26–28 méter. A játéktérnek természetesen homoknak kell lennie. Az oldalvonalak vastag szalaggal vannak megjelölve, és egy csapatban 5-en játszanak. Miért jó a standfoci? A hagyományos futballhoz hasonlóan a rendszeres standfoci során növekszik a csontok tömege, javul a játékosok reflexeinek gyorsasága, izomerejük és ezáltal mozgásuk biztonsága is. Egy kutatás bebizonyította, hogy az egyensúlyérzékre is igen előnyösen hat. A foci homokon is veszélyes tud ám lenni, egy-egy rossz mozdulat könnyen húzódáshoz vezethet, míg a forró homok könnyen felsebezheti bőrünket. Focizás előtt és után is ajánlott az Arnigel, mely nyugtató hatású hegyi árnika kivonatot tartalmaz. Az árnika gyógynövény hatásos gyulladás- és fájdalomcsökkentőként ismeretes, külsőleg fertőtlenítő, sebgyógyító hatású, továbbá kelések, vérömlenyek, csönttörések okozta ödémák, zúzódások, rándulások kezelésére ajánlott, hűsít és gyorsan felszívódik.* Ha pedig sokáig vagy a tűző napon, le is éghetsz, ezzel korábbi bejegyzésünk foglalkozik.

Hobbitól a profi sportig: fókuszban a tollaslabda

A futással nagyon sok blogbejegyzésünk foglalkozott, most nézzük meg, milyen könyen űzhető egyéb nyári sportok vannak, melyek segítenek kicsit kikapcsolni, feltöltődni. Mire asszociálsz először, amikor meghallod a tollaslabda szót? Egy kellemes kis hétvégi hobbira egy parkban vagy egy versenysportra? A tollaslabdáról kevesen tudják, hogy múltja több ezer éves, mai elődje a „jeu volant”, azaz a repülő játék, ami a 17. századi uralkodók kedvelt szabadidős tevékenysége volt. A tollaslabda az 1992. évi nyári olimpiai játékok óta hivatalosan is olimpiai sportág. Amikor a barátokkal ütögetsz, mindent szabad, a hivatalos tollaslabdának azonban természetesen komoly szabályai vannak Miért ajánljuk? Tollasozni igen könyen meg lehet tanulni, előnye, hogy kevés gyakorlással is biztos tudást szerezhetsz, és játék közben aktívan égetheted a zsírt és megszabadulhatsz pár kilótól, ha az edzőtermi gyakorlatok nem nyerték el a tetszésedet. Javítja a fizikai állóképességet, növeli a betegségekkel szembeni ellenálló-képességet, javítja a reflexeket, fokozza a gyorsaságot és a produktivitást. Az intelligencia is nagy szerepet kap a játék során, hiszen a játékosnak előre el kell döntenie, hogyan fogadja az ellenfél ütéseit ahhoz, hogy nyerhessen. A tollasozás tehát a stratégiai gondolkodást is fejleszti. Összességében egy vidám és élvezetes játék, amelyet a család legkisebb és kicsit idősebb tagjai is bátran űzhetnek és az agyat is fiatalon tartja, mindamellett, hogy különböző kutatások megállapították, hogy a rendszeresen tollasozók várható élettartama mintegy 2 évvel megnövekszik! Bár könnyű sportnak tűnik, egy-egy rossz mozdulat itt is húzódáshoz, ránduláshoz vezethet. Készülj fel előre, és legyen nálad mindig homeopátiás segítség. Ilyenkor is gondolj az Arnica montana-ra, melyről itt olvashatsz bővebben.

Kerékpározás, egy igazi népsport

Nyáron remek alkalom nyílik, hogy bingára pattanj! Akár a családdal, akár barátokkal, érdemes kisebb-nagyobb túrákat tenni két keréken, és ha nem tudod magaddal vinni nyaraláskor, ma már olcsón bérelhetsz szinte bárhol az országban. Miért jó biciklizni? Mert nem kell hozzá különösen ügyesnek lenni, hiszen bárki könnyedén megtanulhatja, és ahogy a mondás tartja, aki egyszer megtanult kerékpározni, az sohasem fogja elfelejteni! Nagyon jó zsírégető, különösen keményen megdolgoztatja a comb és farizmokat. Javítja az állóképességet, fejleszti az izomzatot, a tüdő kapacitása nő és a szívműköd is javul. Rendszeres biciklizéssel erősíthető a szervezet ellenállóképessége, az alsóhát és a lábak egyszerre erősödnek, ami egyben kihat a gerinc állapotára, védelmére. Amellett, hogy elősegítjük fizikai megjelenésünket és javítjuk belső szerveink egészségügyi állapotát, mentálisan is felfrissülünk egy kiadós tekerés után. A szabadság érzése és a mozgás öröme hozzájárulnak ahhoz, hogy feldolgozzuk a stresszt és kicsit megfeledkezzünk gondjainkról is. Arra azonban vigyázz, hogy a kormány és az ülés magasságának helytelen beállítása hát- és nyakpanaszokat okozhat! Erről korábbi cikkünkben is olvashatsz! Emellett figyelj oda arra, hogy mindig legyen nálad víz, a hidratáció – főleg, ha nyáron sportolsz – nagyon fontos szervezetünk számára. Persze biciklizni sem ajánlott 11 és 15 óra között, nehogy napszúrást kapj. Nyáron bőrünk extra igénybevételnek van kitéve: többet tartózkodunk a szabadban, kisebb bőrfelületet véd a ruha, fokozott folyadékvesztéssel és izzadással számolhatunk a nem csak a nagy meleg, hanem a sportolás miatt is. Hasznos tanácsokat itt kaphatsz! Soha ne ülj kerékpárra sisak nélkül! Tudod hány ilyen baleset történik évente?

Magyarországon évente körülbelül 2500 gyermek sérül, vagy hal meg súlyos közlekedési balesetben, 490-en biciklizés közben. Ausztriában kétszer annyi gyermek szenved el súlyos közlekedési balesetet (körülbelül 3900 gyermek), közülük 830 kerékpározás során. Különböző országok között készített összehasonlító felmérés alapján Magyarország vezető helyen áll a halálos biciklis sérülések számát illetően. Több mint kétszer annyi felnőtt és gyermek hal meg országunkban biciklizés közben, mint Ausztriában. 

A halálos kerékpáros sérülések leggyakoribb oka a súlyos fejsérülés. A halálos biciklissérülések 75%-a, a fej és agyi sérülések 85%-a elkerülhető lenne védősisak viselésével.

Forrás: Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai sebészet

Bárhol, bármikor: frizbi

Hatékony alakformálást és remek szórakozást nyújt a frizbi, ami magában foglalja a kreatív, művészi elemeket és a sportos, intenzív mozdulatokat. Azonban nem csak a szabályok nélküli korongdobálást jelenti a frizbi. A játék története néhány egyetemista sráchoz kapcsolódik, akik alumínium tálcák dobálásával szórakoztatták magukat, majd rájöttek, hogy műanyag koronggal sokkal élvezetesebb lehet a játék. A hivatalos sportág neve Ultimate frizbi. Téglalap alakú pályán játsszák, melynek két végén pontzóna található, a 7 játékosból álló csapat pontszerzés után saját zónájának elején helyezkedik el, majd a védő csapat dobja a korongot a támadóknak. Pont akkor jár, ha a támadó csapat ebben a zónában kapja el a védekező csapat frizbijét. A korongot 10 másodperc alatt kell eldobnod, bármilyen irányban továbbíthatod a csapattársadnak, ám nem futhatsz vele. A játékban nincsenek kőbe vésett szabályok, a vitákat egymással kell megbeszélnetek. A tökéletes élményhez válassz olyan repülő diszkoszt, amelynek rugalmas a széle, hosszú dobótávú és még a vízben is használhatod.

Az aktív sport kisebb-nagyobb veszélyekkel is jár.

Ha nyáron is rendszeresen sportolsz, sajnos fennáll a kisebb-nagyobb sérülések és balesetek veszélye. A balesetek gyorsan és váratlanul történnek. Azonnali segítségre van szükség, ami elősegíti a gyógyulást, vagy súlyosabb esetben időt nyer az orvos érkezéséig. A homeopátia gyors és biztonságos módszer a hagyományos elsősegélynyújtás illetve az esetlegesen szükséges sebészeti beavatkozás mellett. Számos tapasztalat bizonyítja a homeopátiás szerek hatékonyságát fájdalom és vérzés csillapításánál, a fertőzések megelőzésében és a gyógyulás idejének lerövidítésében. Ebben a témában ingyen letölthető e-könyveket itt találsz.

#ARNICATIPP: Készülj fel időben a sérülések kezelésére, és töltsd le az ingyenes e-könyvet innen!

* Gyógynövénytár

Forrás: Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai sebészet

Hirdetés
Hirdetés

Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.

Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT

Köszönjük, hogy velünk játszottál a kihívásban!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. XX-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy ilyen sokan játszottatok velünk!

Gratulálunk a nyerteseknek:
Sas Alexandra
Molnár Leila
Berecz Diána

Kérjük, vegyétek fel velünk a kapcsolatot a nyeremenyjatek@dreamproduction.hu e-mail címen.

Kövesd oldalunkat a Facebookon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Gratulálunk!

Gratulálunk! Az Arnica SPORT “Egészség mindenkinek!” nyereményjátékának nyertese ??, akivel csapatunk e-mailben felveszi a kapcsolatot.

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy velünk játszottál!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. június 12-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktivált feliratkozásod.
Így a következő hírlevelünket már Te is olvashatod!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

Köszönjük, hogy elküldted leveledet!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatkezelési Tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás