Nyáron a strandokon és fürdőkben egyre gyakrabban találkozhatunk vendégcsábító vízitornával, vízi aerobikkal, ami a sportág népszerűségét is mutatja.

Ezért is beszélgettünk Támer Julianna vízitorna edző és oktatóval arról, hogy honnan ered és miért lehet jó futás mellett a frissítő aquafitness keresztedzésként.

Honnan indult a vízitorna?

Az aquafitness történetének gyökerei az ókorba nyúlnak vissza. Már Hippokratész felismerte a víz jótékony hatását és számos mozgásszervi megbetegedésre, gyógykezelésre javasolta a vízben végzett gyógyterápiát. Magyarországon II. Józsefről tudjuk biztosan, hogy alkalmazott fizikoterápiát, hidroterápiát, iszappakolást, gyógytornáztatást. A vízben végzett gyógygimnasztikázás tehát már korán megjelent.

A mai modern vízitornát ki fejlesztette ki?

A mai ismert aquafitnesst egy amerikai katona, Glenn McWaters fejlesztette ki a nyolcvanas években. Ő akadályfutó volt 3000-en méteren és az 1968-as olimpiára kvalifikált is, de Vietnámban egy helikopterbalesetben súlyosan megsérült a lába. Az orvosok végleg eltiltották a futástól és azt mondták neki, soha többé nem lesz képes futni. A kórházban, ahol kezelték volt egy medence, ide járt le McWaters rendszeresen edzeni. Olyan speciális rehabilitációs rúgással kombinált gyakorlatokat fejlesztett ki magának, amellyel megerősítette a lábát, és orvosai újra engedélyezték neki a futást. McWaters hihetetlen gyógyulása meggyőzte az orvosokat a vízi rehabilitáció fontosságáról, így elkezdődött egy program a vietnámi veteránoknak, aminek ő lett a vezetője.

Mik az alapjai ennek az edzésnek?

Olyan ízületkímélő, futó-edző programot dolgozott ki, amelynél a víz felhajtó erejét használta segítségként. Ő készítette az első segédeszközt is, (a mai aquafitness mellény ősét) egy szivacsos anyagból készült mellényt. Ennek a segítségével a mély vízben úgy tudott futóedzést végezni, hogy nem süllyedt el, és közben az ízületeit sem terhelte meg.

Akkor ezt csak rehabilitációra lehet alkalmazni?

A Glenn McWaters által kidolgozott vízitornát továbbfejlesztették és sérülések utáni rehabilitációs programokba építették bele. Jóval később figyeltek fel rá a fitness szakemberek. Miután az aerobikláz végig söpört Amerikán, kiderült, hogy a kemény edzésmunka nem mindenkinek jó: az idősek, a túlsúlyosak, a mozgásszervi,- mozgatórendszeri problémákkal küzdők számára nagyon megerőltető volt a szárazföldi edzésmunka. Az aerobik, a futás és más sportágak anyagával kombinált, és a gyógytornából illetve a gimnasztikából átvett gyakorlatokat átdolgozták, így jött létre a „vízi aerobik.”

Milyen eszközigénye van ennek a tornának?

Mindenképpen mélyvízi tornát javaslok és ezt is oktatom. Ehhez kellenek az alábbi eszközök: Speciális öv, ami polifoam szivacsból készült és funkciója, hogy mindenkit fenntart a vízen. Így úszástudás sem szükséges, valamint egyenesen tartja a törzset, így arra ösztönöz, hogy kihúzzuk magunkat.

Kell még súlyzó, ami egyszerű keményített, polifoam szivacsból készült, taszítja a vizet, a szárazföldön könnyűek, a vízben pedig ellenkezőleg hatnak, ott nehéz tartani.

Lábra pedig ún. csizmát adunk – szintén ebből az anyagból – funkciója, hogy a lábhoz köthető gyakorlatok, futás, taposás, biciklizés stb. nehezebb legyen, minden izmot átmozgasson a gyakorlat.

Van még egy vízinudli, szintén polifoam szivacsból készült, hajlítható és sokféle gyakorlathoz használható.

Milyen közvetlen hatása van, amit az első alkalommal érezhetünk?

Azt már elsőre érezzük, hogy azzal, hogy a gravitáció ki van kapcsolva, egészen más dimenzióban tudjuk megmozgatni az izmainkat. Ráadásul ízületkímélés miatt nem csak az időseknek, hanem a túlsúllyal küzdőknek, a kismamáknak és férfiaknak is kiváló mozgásforma. A vízben mozgás során olyan szabadsága van az ízületeiknek, ami a szárazföldön már nem lenne lehetséges, mert elkoptak, elöregedtek, túlterheltek. Itt viszont sokkal nagyobb mozgáshatáron belül tud mozogni minden. Ez azért fontos, mert a szárazföldön nem tudjuk felemelni a lábunkat, csak bizonyos fokig, a vízben a felhajtóerő segítségével sokkal magasabbra felmegy, ráadásul fájdalom nélkül.

Nincs izomláz, vagy csak minimális, mert mindig dolgoznak az antagonista izmok, pl. egy karhajlításnál dolgozik a bicepsz és egyszerre nyúlik hátul a tricepsz. Ha nyújtod a karod, a víz ellenállásával dolgozol, akkor nyúlik az, amit az előző mozdulattal erősítettél. Dolgozik, megnyúlik. Ennyivel más.

Nagyon fontos még, hogy nem érzed az izzadást, ugyanúgy dolgozik az izmod, ugyanúgy megvan a test hőmérsékletváltozása, csak a víz folyamatosan hűti. Nem szakad rólad a víz, mint egy szárazföldi edzésnél.

Keresztedzésnek is ajánlod futás mellé?

Vannak olyan profi sportolók, akik a felkészülési időszakban nagyon sokat vízitornáznak. Kézilabdások, NB I-es csapatok, futók, kiegészítő sportnak csinálják, nem feltétlenül ezekkel a felszerelésekkel, és ezeket a gyakorlatokat, a vízben való mozgásban van a lényeg. Intenzívebb, nagyobb ellenállással dolgoztatnak az erőnléti edzők.

Ami még nagyon fontos, hogy a mély vízben a testsúlyod 1/10-dét mozgatod, 70 kg-os embernek a feje van kint, így 7 kg-ot érez mozgatás közben. A szárazföldön az izmokat és az ízületeket 70 kg-mal terheled meg, így nem mindegy, hogy csak 7 kg-ot lebegtetsz a vízben. A nehézséget az adja meg, hogy mekkora a felszerelés nagysága, milyen intenzitással és mennyi ideig végzed a munkát. Ha csak az a célod, hogy rehabilitálj egy friss sérülést, egy húzódást vagy egy rándulást, akkor mindenképpen egy lassú, lazító mozgással kell kezdeni. Ahogy jön rendbe az ízület és az izom, akkor lehet nagyobb felszereléssel, intenzívebben, hosszú ideig végezni a gyakorlatokat. Futás mellett heti 2-3 alkalommal kiegészítő edzésként szoktam javasolni!

Futósérülések rehabilitációjára is alkalmas esetleg?

Egy friss térdoperáció – szalagműtét, vagy porcműtét – után a földön nem lehet terhelni a sérült területet, esetleg szükséges a mankó. A vízben viszont szabadon lehet mozogni abban a mozgáshatárban, amit tud már a sérült testrész. Kimondottan ajánlják a sebészek, hogy műtét után a vízben illik a gyógytornát kezdeni.

Kik azok, akiknek különösen javalt a vízben való mozgás?

Visszér problémákra kiváló, mivel a víz hidrosztatikai nyomása folyamatosan masszírozza az ereket. Egy nyári nagy melegben, mikor már fájdalmaik vannak és nehezen mozognak, kifejezetten felüdítő bemenni a vízbe és mozogni. A másik a kismamák, amíg a méhszáj zárva van, addig mozoghatnak vízben. Futni már régen nem futhatnak, vagy biciklizhetnek, ezt viszont az utolsó pillanatig lehet csinálni, ráadásul úgy, hogy tetőtől talpig át tudja magát mozgatni, miközben a kisbabája is remekül érzi magát.

Van-e valami, amire szerinted fontos figyelni?

Egyetlen egy dolog van, amire kell, ez pedig az ingadozó vérnyomás. Tehát ha nincs beállítva valakinek a vérnyomása, és tudja magáról, hogy egyszer nagyon alacsony, máskor pedig túl magas, azt jelezni kell az edzőknek. (Újaknál nálam mindig ez az első kérdés.) A vízben összeszűkülnek az erek, és nyomja fel a magasabb területre a vért, elkezd vörösödni a fej….ilyenkor muszáj megállni.

Amit meg kell jegyezni: ennél a mozgásformánál nincs jó vagy rossz, hasonlóan a jógához. Ha magasabbra tudja emelni a lábát, vagy a vízben tud futni 5 percet és a szárazföldön nem, akkor már egy lépést megtett az egészségért, és megérte!

Ha valaki a szünetben víz mellé megy nyaralni milyen gyakorlatokat tudsz ajánlani, amit felszerelés nélkül is meg lehet csinálni?

Kezdjenek el gyalogolni, masírozni, futni akár derékig érő vízben, akár a mélyvízben. Sokkal intenzívebben kell csinálni, mint az úszást, mert különben elsüllyedsz.

A másik, a medence falában meg lehet kapaszkodni, hasra fordulni és lábgyakorlatokat csinálni: terpesztés, jobbra-balra térdfelhúzás. Könnyebb a test, habár felszerelés nincs, így nagyon jól megmozgat. Lehet páros gyakorlatokat csinálni, nagylépéses futás, karnyújtással.

Bármit lehet, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat közben!

Ne feledd, hogy vízitorna edzés előtt nem, viszont utána mindenképpen javasolt az Arnigel használata, mely friss, virágzó, szigorúan kézzel szedett hegyi árnikából készül, amelyhez az egész növényt felhasználják, még a szárát is. Ráadásul a tiszta gél textúrája miatt gyorsan felszívódik még a nedves bőrbe is, nem kell bemasszírozni és nem hagy nyomot a ruhán.

Hirdetés
Hirdetés

Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.

Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT

Köszönjük, hogy velünk játszottál a kihívásban!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. XX-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy ilyen sokan játszottatok velünk!

Gratulálunk a nyerteseknek:
Sas Alexandra
Molnár Leila
Berecz Diána

Kérjük, vegyétek fel velünk a kapcsolatot a nyeremenyjatek@dreamproduction.hu e-mail címen.

Kövesd oldalunkat a Facebookon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Gratulálunk!

Gratulálunk! Az Arnica SPORT “Egészség mindenkinek!” nyereményjátékának nyertese ??, akivel csapatunk e-mailben felveszi a kapcsolatot.

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy velünk játszottál!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. június 12-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktivált feliratkozásod.
Így a következő hírlevelünket már Te is olvashatod!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

Köszönjük, hogy elküldted leveledet!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatkezelési Tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás