A mai cikkemben az édességekről fogok írni, kicsit szabadabb hangvétellel! De mik is azok az édességek, illetve mikor kívánjuk meg az édességeket?

Nassolnivalók 100 kcal alatt – II. rész
 
Dietetikusunk a csokiimádóknak is hozott olyan recepteket, amelyek változatlanul egészségesek, finomak, ráadásul gyorsan elkészíthetőek! Klikk a Nassolnivalók 100 kcal alatt II. részéért!

Alapvetően én nem vagyok egy „édes-szájú típus”, ezért nekem könnyű betartani az édességekre vonatkozó ajánlásokat. Az egészséges táplálkozási ajánlások heti két alkalomra teszik az édességek fogyasztási gyakoriságát. De mikor is kívánjuk az édességeket?

Előfordulhat akkor, amikor egyszerűen éhesek vagyunk, azonban nincs elég időnk egy fogás összeütésére, vagy nincs lehetőségünk felszaladni az ebédlőbe, kimenni a sarki étterembe egy-egy teljesértékű főtt fogásért. Ilyenkor valami olyanhoz nyúlunk, ami ott van a hűtőben, vagy előrecsomagolt zacskós verziót választunk, amit kis falatok formájában gyorsan bekaphatunk. Illetve az a tipikus eset, mikor délután vagy munkából hazaérkezve már érezzük, hogy tudnánk enni valamit; beállunk a hűtő elé és csak ebbe-abba belekóstolunk, egy-egy szelet sajtot, szalámit bekapunk. Bizony- bizony ez is nassolásnak minősül. Ezzel csupán az a baj, hogy a nassolás során nem visszük be a megfelelő tápanyagokat, általában a választott „gyors megoldások” sok energiát tartalmaznak, viszonylag kevés tápértékkel, ráadásul egy- másfél óra elteltével megint csak éhesek leszünk. Harmadik verzió az „úgy ennék valami édeset” – érzés, amikor valami édesre vágyunk, ezért a csoki vagy a cukorkák, sütemények falása a kézenfekvő.

Beleférnek-e az édességek az egészséges életmódba?

Dietetikusként rengetegszer megkapom, hogy nagyon nehéz lehet nekem, hiszen én biztos nem eszem csokit, cukorkát, nem iszom kólát, nem eszem fagyit, és biztos a kávémba sem teszek cukrot. Cserébe biztos ezért vagyok vékony.

A titok nyitja ugyan nem ez, minthogy az előbb leírt mondat az én életmódom tekintetében sem fedi a valóságot.

Szóval a válaszom dietetikusként az lenne, hogy igen beleférnek, azonban a fogyasztási gyakoriságra valóban oda kell figyelni, és azzal a bizonyos heti két alkalommal sem az a cél, hogy egy egész tortát vagy egy doboz fagyit egy ültő helyünkben fogyasszunk el.

A mindennapjaim során- és nem csak az édesség fogyasztás tekintetében-, de odafigyelek arra, hogy tudatosan táplálkozzak és igyekszem mindig a jobb alternatívákat választani. Például eszem néha csokit, bár olyankor inkább a magas kakaótartalmú 70-80%-os holland csokoládét preferálom. Teszek a kávémba 1 fél teáskanál cukrot, és napi egy kávét iszom, ezzel is a mértékletesség elvét követem. Ugyanis nem attól fogunk elhízni, hogy a napi egy kávéba cukrot teszünk. Eszem fagyit is ilyenkor nyáron, bár valóban heti egyszer fordul ez elő, vagy még ritkábban, sőt úgy is eltelik egy-két hét, hogy egyáltalán nem eszem fagyit vagy csokit. És ha fagyit eszem, akkor nem a diabetikus (édesítőszerrel) készített és nem a light verziókat választom, mert szintén nem az a heti egy alkalom fog az elhízáshoz vezetni.

Ezek mellett természetesen nem csak a táplálkozásomra, de a napi, rendszeres és változatos edzésre is odafigyelek, és igyekszem olyan új sportokat is kipróbálni, amiben szintén örömömet lelem.

#ARNICATIPP: Ha jól jönne, néhány jó edzős tipp, akkor kattints!

Az alábbiakban néhány, 100 kcal energiatartalmú édességet találtok.

#ARNICATIPP: Edzés előtt sose feledkezz meg a bemelegítésről, és használj hozzá Arnigelt!

Nagyon szeretem a gyümölcsöket, ezért sok gyümölcsös verzióval készültem, de találtok majd joghurtos és kefires verziókat is. Vannak természetesen olyan nasik, amelyek önmagukban is 100 kcal alatt vannak.

Az édesítőszerek alkalmazását leginkább cukorbetegnek és inzulin rezisztenseknek ajánlom, de alternatívaként szolgálhat a fogyni vágyók diétájában is.

Görögdinnyés saláta

görögdinnye 155g
sárgadinnye 175g
uborka 50g
menta ízlés szerint 4-6 levél
Energia 127 kcal (2 adag)
Fehérje 2g
Zsír 0,5g
Szénhidrát 28g
Élelmi rost 3g

Jó kis frissítő nyári saláta, ha édes ízekre vágynánk. Ha meg szeretnénk kicsit bolondítani, akkor feldobhatjuk egy kis mogyoróval, de vigyázzunk az olajos magvak magas zsírsav tartalma miatt 15g esetén +85kcal-al bővítjük a sali energiatartalmát.

Grapefruit kehely

Grapefruit 1 közepes db (128g)
Meggy 50g
Körte 50g
Energia 99 kcal
Fehérje 1,2g
Zsír 0,5g
Szénhidrát 20g
Élelmi rost 2,7g

Mossuk meg és vágjuk le a grapefruit tetejét. Ügyes mozdulatokkal kanalazzuk ki a gyümölcshúst úgy, hogy a grapefruit héja egyben maradjon, mint egy kehelyformát alkosson. Magozzuk ki a meggyet, a körtét pedig mossuk meg, majd kockázzuk fel. Keverjük össze a gyümölcsöket és töltsük vissza a grapefruit héjába. Lehűtve tálaljuk. Összesen 99 kcal.

Joghurt/Kefír friss gyümölcsökkel

Nyáron imádom a frissítő nasikat. Személy szerint a joghurt bármilyen friss gyümölccsel a kedvenceim közé tartozik. Ráadásul jó alternatíva lehet akár tízóraira vagy uzsonnára is, egy darab teljes kiőrlésű keksz társaságában.

Jó választás lehet továbbá, ha gyümölcsös joghurtok helyett, inkább a natúr verziókat választjuk, és saját általunk választott gyümölcsökkel ízesítjük házilag. Az alábbi példákkal megtarthatjuk a 100 kalóriás energiatartalmat.

Ha natúr joghurtokat választunk, egy adag általában 51-75kcal között van. Jelen esetben a natúr Cserpes joghurtom 100g-ja 71kcal-t tartalmaz, én most ezzel fogok számolni.

Joghurt friss gyümölccsel (eper)

Eper 80g = 27 kcal (kb 7db közepes eper)
Cserpes natúr joghurt 100g = 71 kcal
Energia 97 kcal
Fehérje 4g
Zsír 4g
Szénhidrát 11g
Élelmi rost 1,8g

Joghurt friss gyümölccsel (áfonya)

Áfonya 50g = 29 kcal (kb 38 szem)
Cserpes natúr joghurt 100g = 71 kcal
Energia 100 kcal
Fehérje 3,6g
Zsír 3,8g
Szénhidrát 12g
Élelmi rost 2g

Joghurt friss gyümölccsel (málna)

Málna 55g = 29 kcal (kb 29 szem)
Cserpes natúr joghurt 100g = 71 kcal
Energia 98 kcal
Fehérje 4,8g
Zsír 4,5g
Szénhidrát 8,8g
Élelmi rost 2,8g

Joghurt friss gyümölccsel (alma)

Alma 55g = 29 kcal (egy közepes alma fele)
Cserpes natúr joghurt 100g = 71 kcal
Energia 96 kcal
Fehérje 4,3g
Zsír 4,5g
Szénhidrát 9,4g
Élelmi rost 1,3g

A gyümölcsökkel érdemes kísérletezni, melyik gyümölcs ízben melyikkel passzol. Én az alábbiakat próbáltam és a változatosság kedvéért élőflórás kefirrel.

Kefír friss gyümölccsel (eper + áfonya)

Eper 45g =17 kcal
Áfonya 20g = 18kcal
Kefír (3,5%) 100g = 65 kcal
Energia 100 kcal
Fehérje 4g
Zsír 4g
Szénhidrát 12g
Élelmi rost  1,8g

Kefír friss gyümölccsel (málna-egres)

Málna 50g =19kcal
Egres 35g =14 kcal
Kefír (3,5%) 100g = 65 kcal
Energia 98 kcal
Fehérje 4,3g
Zsír 4g
Szénhidrát 10,6g
Élelmi rost 3,8g

Érdemes olyan joghurtokat vagy kefirt választani, amelyek élőflórát is tartalmaznak. Az élőflóra olyan baktériumok összessége, amelyek jótékonyan hatnak a bélflóránkra, így segítik az immunrendszerünk kedvező működését. Vegán- és laktóz érzékenyek is találnak számukra megfelelő joghurtkészítményeket a polcokon.

A nagy melegre való tekintettel a gyümölcsöket a joghurttal és akár jégkockával is összeturmixolhatjuk, így végül frissítő joghurtitalokat kapunk. Mentával, levendulával ízlés szerint ízesíthetünk.

Kísérletezés a chiamaggal

Chia puding – friss eperrel

Eper 40g
Zabital 25ml
Chiamag 1 ek. =15g
Víz 25ml
Energia 100 kcal
Fehérje 3g
Zsír 5g
Szénhidrát 11g
Élelmi rost 6g

Chia puding elkészítése: áztassuk be éjszakára az egy evőkanál chiamagot 50 milliliter vízbe és zabitalba. (Én a zabitalt választottam édeskés íze miatt, de akár kókuszitalt vagy szójaitalt is választhatunk.) Reggelre felveszi a típusos pudingos állagot. Fogyasszunk hozzá 40g epret vagy 45g málnát, vagy 20g áfonyát. Legjobb a gyümölcsöket frissen fogyasztani. (Van, aki szereti feldobni egy kis kókuszreszelékkel, azonban 5g-ként ez +30 kcal-t jelent.

Chiás jégkrém variációk

Turmixoljunk le 100 gramm friss vagy fagyasztott gyümölcsöt (pl.: ribizlit, epret, málnát, vagy áfonyát). Adjunk hozzá 50ml vizet és egy teáskanál chiamagot. Ha jól elkevertük, öntsük bele egy vicces jégkrémformába vagy jégtartóba, majd hagyjuk állni 3-4 órát a hűtőben.

Ribizlis – chiás jégkrém

Ribizli, piros, friss 100g
Chia mag, szárított 10g
Víz 50ml
Energia 87 kcal
Fehérje 2,3g
Zsír 3g
Szénhidrát 11g
Élelmi rost 7g

Eper-lime – chiás jégkrém

Eper, földi, friss 100g
Lime, friss 25g
Chia mag, szárított 10g
Víz 50ml
Energia 95 kcal
Fehérje 2,7g
Zsír 3,5g
Szénhidrát 14g
Élelmi rost 6g

Epres – chiás jégkrém

Eper 100g
Chia mag 10g
Víz 50ml
Energia 87 kcal
Fehérje 2,5g
Zsír 3,5g
Szénhidrát 11g
Élelmi rost 5,4g

Málnás – chiás jégkrém

Málna 100g
Mentalevél 10g
Chia mag 10g
Víz 50ml
Energia 88 kcal
Fehérje 3g
Zsír 3g
Szénhidrát 10g
Élelmi rost 8,8g
Nassolnivalók 100 kcal alatt – II. rész
 
Dietetikusunk a csokiimádóknak is hozott olyan recepteket, amelyek változatlanul egészségesek, finomak, ráadásul gyorsan elkészíthetőek! Klikk a Nassolnivalók 100 kcal alatt II. részéért!
Hirdetés
Hirdetés

Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.

Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT

Köszönjük, hogy velünk játszottál a kihívásban!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. XX-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy ilyen sokan játszottatok velünk!

Gratulálunk a nyerteseknek:
Sas Alexandra
Molnár Leila
Berecz Diána

Kérjük, vegyétek fel velünk a kapcsolatot a nyeremenyjatek@dreamproduction.hu e-mail címen.

Kövesd oldalunkat a Facebookon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Gratulálunk!

Gratulálunk! Az Arnica SPORT “Egészség mindenkinek!” nyereményjátékának nyertese ??, akivel csapatunk e-mailben felveszi a kapcsolatot.

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy velünk játszottál!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. június 12-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktivált feliratkozásod.
Így a következő hírlevelünket már Te is olvashatod!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

Köszönjük, hogy elküldted leveledet!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatkezelési Tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás