Aki rendszeresen vagy akár kevésbé rendszeresen sportol, pontosan tudja, mennyi sérülést kockáztat. Szinte nincs olyan sportág, ahol ne lenne magas a sérülés esélye, talán csak a sakk vagy a darts a kivétel.

Azonban sokszor egy jelentéktelennek tűnő mozdulatnak is lehet tragikus vagy éppen tragikomikus vége.

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód része, de sportágtól függően vitathatatlanul kisebb-nagyobb kockázattal is jár. Fontos a helyes edzésterv és táplálkozás is, melyekkel korábbi cikksorozatunk is foglalkozott. Azonban a sportokat csak képernyőről követők még csak nem is sejtik, hány ártatlannak tűnő háztartási eszköz, házikedvenc vagy szeretett családtag tudna véget vetni egy sportoló karrierjének. A követezőkben hol vicces, hol meghökkentő, hol ijesztő vagy éppen bizarr sérüléseket idézünk fel.

A világ legnépszerűbb sportja, tele bizarr sérülésekkel

Júliusban az egész világ a labdarúgó vébére figyelt, így kezdjük a világ legnépszerűbb sportjával, nézzünk meg pár ijesztő vagy vicces példát, milyen furcsa sérülések történtek. A Manchester United egykori kapusa, Alex Stepney kiabálástól (!) sérült meg. Egyszer hangosan rendre intette figyelmetlen társait, és ez lett a veszte, ugyanis az álla kiakadt meccs közben. Egy másik kapussal, Dave Beasanttel nagyon csúnyán elbánt a sors. A kapust egy salátaöntetes üveg győzte le, hiába próbálta meg elkapni miután kiesett a kezéből, a lábára ejtette és olyan komoly sérülést szenvedett, hogy 8 hétig harcképtelenné tette. Carlo Cudicini, David Seaman és David James is úgy dőlt ki hosszú hetekre, hogy a távkapcsoló felé nyúlt, és közben izomhúzódást szenvedett. Az izomhúzódás lehet könnyebb vagy komolyabb sérülés is. Ne feledd, az Arnica Montana hatásos segítséget nyújthat!

Santiago Canizares borotválkozás után elejtette az aftershave-es üveget, és ahelyett, hogy félrelépett volna a zuhanó üveg elől, megpróbálta lábbal elkapni. Nem sikerült, az üveg eltört, Canizares pedig elvágta a nagy lábujját. Darren Bernard 24-szeres walesi válogatott szélsőt kis kedvece küldte padlóra, elég fura módon, ugyanis a futballista sétáltatás közben pudlija vizeletén elcsúszott, térdsérülést szenvedett, amely miatt több mint öt hónapot (!) ki kellett hagynia. Darius Vassell önmagával bánt el. A csatár nagylábujjának körme feldagadt egy fertőzés miatt, ő pedig úgy gondolta, remek ötlet lesz belefúrni, így levegőztetve egy kicsit a sérült területet. Az ötlet kivitelezése nem sikerült tökéletesre, és a megfúrt ujj csak még jobban elfertőződött. David Beckham és a skót menedzser, Sir Alex Ferguson neve jól cseng a focit kedvelők körében. A dühös kirohanásairól ismert edző egy vesztes meccs után dühösen belerúgott egy futballcipőbe, amivel eltalálta a középpályás fejét. Beckham szemöldökéből folyt a vér, több öltéssel kellett összevarrni. Igen ijesztő baleset történt a svájci Paulo Diogóval. Egy 4-1-re megnyert találkozó harmadik találatát szerezte, és miután diadalittasan felmászott a kerítésre ünnepeltetni magát, majd le akart ugrani, a jegygyűrűje beleakadt a fémkerítésbe, amely leszakította a felső két ujjpercét. Ráadásul még sárga lapot is kapott túlzott gólörömért…

Sportága válogatja: a bizarr sérülések semmilyen sportágat nem kerülnek el

A foci után szemezgessünk más sportágak híres vagy hírhedt sérülései közül. Talán sokaknak elsőre Mike Tyson ugrik be, minden idők egyik legjobb nehézsúlyú ökölvívója. Tyson az 1997-es profi nehézsúlyú címmérkőzésén mérgében vagy épp tehetetlensége miatt kiharapott egy darabot Evander Holyfield jobb füléből. Mondhatni, erre a sérülésre senki nem számított, talán még a legnagyobb angol fogadóirodáknál sem volt ilyen fogadási tétel. Glenallen Hill baseball-játékost és -edzőt belső körökben csak Pókembernek csúfolták. Annyira rettegett a pókoktól, hogy egyszer amikor velük álmodott, majd rémületében felébredt és kiugrott ágyából, leesett a lépcsőn és belelépett egy üvegasztalba. Ryan Lochte-t, amerikai olimpiai bajnok úszónak egy tinilány rajongója okozott sérülést. A Floridába látogató bajnoknak úgy megörült a hölgy, hogy amint meglátta a sztárt, azonnal a karjába futott. Lochte nem tudta elkapni őt, a földre huppantak, és bár a lány megúszta sérülések nélkül, az úszó beverte a térdét a járdaszegélybe, és betegszabadságra kellett mennie. Ha veled is hasonló történne, legyen nálad az árnika tartalmú, nyugtató hatású Arnigel. Az árnika hatásos gyulladás- és fájdalomcsökkentőként ismert, külsőleg fertőtlenítő, sebgyógyító hatású, továbbá kelések, vérömlenyek, csönttörések okozta ödémák, zúzódások, rándulások kezelésére.* Rengeteg erő lakozik ebben a kis virágban, ezt korábbi cikkünkben összeszedtük neked.

Serena Williams, a női teniszvilág koronázatlan királynője több mint fél évre kiesett a versenyzésből, amikor a 2009-es wimbledoni győzelme után, egy müncheni étteremben törött üvegbe lépett. 18 öltéssel varrták össze a jobb lábát, ezután kétszer meg is kellett műteni. Majdnem tragikus kimenetelű versenybalesetet szenvedett a tunéziai-francia távolugró, Salim Sdiri. A finn Tero Pitkämäki gerelye egy versenyen elhajítás után ugyanis véletlenül 10 cm mélyen a hátába fúródott. Nagy szerencséje volt Sdirinek, ha kicsit odébb találja el, akár a torkába vagy tüdejébe is fúródhatott volna, így azonban „csak” máj- és vesesérülést szenvedett. A német Ariane Friedrich Eb-aranyérmes női magasugrósztárt megharapta egy kandúr, amikor „udvarlás” közben szét akarta választani tőle a macskáját. Meg kellett műteni a kezét, később hónapokig nem edzhetett. Glenn Healy egykori hokikapus hobbija a skótdudálás volt, és amikor egyszer bőrt akart cserélni a hangszerén, a késsel súlyos sérülést ejtett a kezén. Bőrünk valóban könnyen sebezhető, a nyári bőrápolás aranyszabályaival mi is foglalkoztunk korábbi cikkünkben.

Az amerikai alpesi síző Lindsey egy lesiklógyőzelme után, a dobogón ünnepelve csúnyán elvágta a hüvelykujját, amikor kinyitotta a pezsgősüveget, és több öltéssel kellett összevarrni a sebet. Jimmie Johnson NASCAR-versenyzőként egy golfkocsiban szenvedett balesetet: egy éles kanyarban kiesve a kezét törte. Szintén a golf volt a veszte az amerikai focista Derrick Masonnak is: egy jótékonysági versenyen akkorát ütött, hogy eltörte a csuklóját… A videójáték is sok veszélyt rejt: az NBA-kosaras Lionel Simmons csuklója tetrisezés közben sérült meg; Mark Cavendishnak a vádlija bánta, hogy videojátékkal imitálta a hódeszkázást, míg a baseballos Joel Zumaya a Guitar Heróval húzta meg a karját.

Váratlan nehézségek a baseballban

Nem Joel Zumaya volt az egyetlen baseball-játékos, akivel kibabrált a sors. Wade Boggs a csizmája felhúzásába, Sammy Sosa a tüsszentésbe sérült bele; Bret Barberie azért maradt le egy meccsről, mert chiliszószt dörzsölt a szemébe; Milton Bradley egy játékvezetőt üldözve szenvedett ínszalagszakadást; Steve Sparks kificamította a vállát, amikor össze akart tépni egy telefonkönyvet; Marty Cordova pedig rózsaszínre süttette magát, amikor elaludt a szoláriumágyában. Bőrünket sok minden veszélyeztetni nyáron, erről korábbi bejegyzésünkben olvashatsz bővebben. Clarence Blethen a hátsó zsebében felejtette a műfogsorát, és a második bázisra csúszva ülepen „harapta” vele saját magát. Kevin Mitchell egy alkalommal hányás közben húzta meg a hasfalát, máskor pedig beletört a foga egy fagyasztott fánkba, amelyet túl sokáig melegített a mikróban. Na az ilyen sérülésekre mondják azt, hogy nem lehet előre felkészülni rájuk!

Ha már bekövetkezett a baj!

A balesetek sajnos gyorsan és váratlanul történnek. Azonnali segítségre van szükség, ami elősegíti a gyógyulást, vagy súlyosabb esetben időt nyer az orvos érkezéséig. A homeopátia gyors és biztonságos módszer a hagyományos elsősegélynyújtás illetve az esetlegesen szükséges sebészeti beavatkozás mellett.

Gyulladások és sérülések estén használd az Arnica Montánát, melyről itt olvashatsz bővebben. Az Arnigel pedig nyugtató hatású hegyi árnika (Arnica Montana) kivonatot tartalmaz. A hegyi árnika hatásos gyulladás- és fájdalomcsökkentőként ismeretes, külsőleg fertőtlenítő, sebgyógyító hatású, továbbá kelések, vérömlenyek, csönttörések okozta ödémák, zúzódások, rándulások kezelésére ajánlott.* Hűsít, gyorsan felszívódik, nem zsíros. Számos tapasztalat bizonyítja a homeopátiás szerek hatékonyságát fájdalom és vérzés csillapításánál, a fertőzések megelőzésében és a gyógyulás idejének lerövidítésében. Ebben a témában ingyen letölthető e-könyveket is találsz.

Reméljük, a felsoroltakhoz hasonló bizarr sérülések elkerülnek téged! Élményekben gazdag nyarat kívánunk!

* Forrás

Hirdetés
Hirdetés

Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.

Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT

Köszönjük, hogy velünk játszottál a kihívásban!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. XX-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy ilyen sokan játszottatok velünk!

Gratulálunk a nyerteseknek:
Sas Alexandra
Molnár Leila
Berecz Diána

Kérjük, vegyétek fel velünk a kapcsolatot a nyeremenyjatek@dreamproduction.hu e-mail címen.

Kövesd oldalunkat a Facebookon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Gratulálunk!

Gratulálunk! Az Arnica SPORT “Egészség mindenkinek!” nyereményjátékának nyertese ??, akivel csapatunk e-mailben felveszi a kapcsolatot.

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy velünk játszottál!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. június 12-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktivált feliratkozásod.
Így a következő hírlevelünket már Te is olvashatod!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

Köszönjük, hogy elküldted leveledet!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatkezelési Tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás