Szappan Petra 5 éve oktat jógát és kültéri jógás rendezvényeket szervez. Erre az életformára cserélte le a stresszes ülőmunkáját, ami mellett nem jutott ideje a testmozgásra és mentálisan is felőrölte.

Egy nap döntött, felállt és egy merőben más életformát választott, ami egyben a teljességet, a mozgást, a kihívást és az élethosszig tartó tanulást hozta el az életébe. Ez a csoda számára nem más, mint a jóga!

Fotó: Vollmuth Krisztián
Helyszín: Le Bistro

Hogyan találkoztál a jógával és miért ezt választottad új életformádnak?

7 éve történt. A reklámszakmában dolgoztam, ahol elég rosszul viseltem a munkával járó stresszt. Munka után mindig órák teltek el, mire lelkileg feldolgoztam az aznapi történéseket, és végre elkezdhettem az estét. Egy kolléganőm javasolta, hogy próbáljam ki a jógát – magamban csak legyintettem, hogy „á, az tuti nem nekem való” – , de azért elmentem megnézni. Óra után úgy éreztem magam, hogy végre el tudtam engedni a napot, és még fizikailag is átmozgatott. A jóga picit olyan, mintha összegyúrtak volna egy pszichológust és egy edzőtermet: 1,5 óra alatt teljesen rendbe tesz.

A jóga mellett szoktál futni? Mennyit?

Az utóbbi időben nagyon megszerettem a futást, különösen, ha a szabadban végezhetem. Heti egyszer biztosan futok, de ha belefér az időmbe, heti kettő az én ideális adagom, ami mellett a napi jógagyakorlásomat is könnyedén tudom végezni. Elsőre úgy tűnhet, hogy a kettő teljesen más műfaj, pedig ez egyáltalán nincs így. Azt látom, hogy akinek a futás a szenvedélye, annak az edzés ugyanúgy egy meditáció, mint nekem a jógagyakorlás.

A jóga mitől biztonságos, és miért képes azokat az izmokat erősíteni, amire a futás nem képes?

Szerintem a két mozgástípus között bőven van átfedés. Szinte minden izomcsoportot át tudunk mozgatni, igény szerint tudunk erősíteni jógával is, így a futás közben használt területeket is elérjük.

A jóga, mint minden más mozgásforma, – akkor biztonságos és hatékony, ha szakszerűen, a határainkat, egyéni fizikai adottságainkat figyelembe véve végezzük.

Sok kültéri jógaképet osztasz meg az Instadon, miért lettél úttörője a szabadtéri jógának?

Erre nagyon egyszerű a válasz: mert előtte valamiért itthon ennek nem volt gyakorlata. Voltak természetesen jópáran, akik kezdeményeztek szuper kültéri órákat, de egy-két példától eltekintve ezek az órák kevésbé voltak szervezettek. Nálam minden kültéri óra olyan, mint egy mini rendezvény, amit igyekszem ennek megfelelő minőségben megszervezni. Illetve úgy sejtem, hogy reklámszakemberi múltamból fakadóan nekem voltak olyan tapasztalataim, kapcsolataim, amikkel könnyebben bele tudtam vágni ezek szervezésébe. Mertem picit vagányabb és újítóbb lenni, mint a többiek, anélkül, hogy ezzel magának a jóga órának a minőségét veszélyeztettem volna.

Mennyi idő alatt lehet ezeket a nagyon nehéz, már-már akrobatikus pózokat helyesen kivitelezni?

Itt, mint ahogy más tanulási folyamatoknál sem a végcél a lényeg. A jóga egy soha véget nem érő utazás, ahol az ászanák csak eszközök ahhoz, hogy picit közelebb lépjünk önmagunk és a világ működésének megértéséhez. Simán lehet – mint ahogy sokszor látunk ilyet- , hogy valakinek egy nehezebb póz, ami másoknak esetleg 4-5 év gyakorlás, elsőre sikerül. Ettől ő nem lesz nagyobb jógi, hiszen inkább a tanulás során bejárt út, és annak mélysége az, ami számít. Ismerek olyat például, aki sohasem jógázott, mégis valahogy ösztönszerűen érzi, tudja azokat az igazságokat, amikre esetleg más 6-7 év gyakorlás közben jön rá.

Fotó: Kiss Lenke Dalocska

A futásból eredő leggyakoribb sérülésekről is beszéltünk már korábban, ezért is az egyik legnyomosabb érv, hogy egy futó keresztedzésként jógázzon, a sérülések megelőzése. Azonban le lehet jógázás közben is sérülni? Melyek a legtipikusabb jógasérülések?

Természetesen itt is le lehet sérülni, hiszen ahogy mindent az életben, a jógát is lehet okosan, ne adj isten eszetlenül végezni. Leggyakrabban akkor, ha valamit ego-ból tolunk. Ha nem figyelünk arra, hogy mit, és mennyit kíván a testünk, lelkünk. Amikor annyira vágyunk az ’Insta-kompatiblis’, vagány ászanákra, hogy közben elveszítjük a jóga lényegét.

Gyakori sérülés lehet a hátsó comb, a hamstring meghúzása, esetleg a térd megerőltetése, ha a csípőgyakorlatokat nem kellő figyelemmel végezzük, esetleg derékfájás, ha a hátrahajlásokat nem szakszerűen tanuljuk meg.

Gyulladások és sérülések estén használd az Arnica Montana gyógynövényt, melyről itt olvashatsz bővebben. Az Arnigel pedig nyugtató hatású hegyi árnika (Arnica Montana) kivonatot tartalmaz. A hegyi árnika hatásos gyulladás- és fájdalomcsökkentőként ismeretes, külsőleg fertőtlenítő, sebgyógyító hatású, továbbá kelések, vérömlenyek, csonttörések okozta ödémák, zúzódások, rándulások kezelésére ajánlott. * Hűsít, gyorsan felszívódik, nem zsíros. Számos tapasztalat bizonyítja a homeopátiás szerek hatékonyságát fájdalom és vérzés csillapításánál, a fertőzések megelőzésében és a gyógyulás idejének lerövidítésében. Ebben a témában ingyen letölthető e-könyveket is találsz.

Mihez ajánlod jobban a jógát? Nyújtáshoz vagy erősítéshez?

A jóga egyben erősít és nyújt, mindenkinek érdemes megfigyelnie magát, hogy melyik minőségre van nagyobb szüksége (fizikailag, és lelkileg egyaránt), és azt többet gyakorolni, mint azt, ami könnyedén megy.

Mit tapasztalhat meg az, aki futás mellett keresztedzésként jógázik?

Egy nagyobb fokú testi-lelki tudatosságot. Egy eszköztárat, ami segítheti egy kimerítő edzés után a teljes körű regenerálódást. Fizikai szinten a lenyújtott izmok frissebbek, így a test felszabadultabb általuk. Illetve nem elhanyagolható a légzés helyes használata, ami a futásnál is elengedhetetlen. Azonban a jóga nem csak keresztedzésként, hanem önálló mozgásformaként is megállja a helyét.

Melyik a kedvenc pózod, és miért?

Egyik kedvenc pózom: fejenállás. Az ászanák királyának is gyakran hívják, csodálatos hatásai miatt: pihenteti a szívet, frissít, nyugtat, energetizál, fókuszálttá tesz, serkenti az agyműködést, növeli az önbizalmat, magabiztosságot ad. Általában ez az első vagányabb póz, amit egy kezdő jógi elsajátít, hihetetlen felszabadító élmény, amikor először sikerül. 

Mivel a futók gyakran figyelmen kívül hagyják a szervezet figyelmeztető jelzéseit, a jóga ebben hogyan tud segíteni?

A jóga által könnyebben ráhangolódhatunk a testünk finom érzeteire, így könnyebben észrevesszük mit is szeretne üzenni nekünk. Az már rajtunk múlik, hogy ezt mennyire tartjuk tiszteletben.

Mit javasolsz egy teljesen kezdőnek, aki a jógával még csak most ismerkedik?

Először is meg kell találnia azt az óratípust, ami neki való és azt az oktatót, akiben bízik, és aki motiválja. Nehéz eligazodni az óratípusok és oktatók tengerében, így érdemes többféle órára elmenni. Ha megtalálta a tanárát, illetve a stílust, ami neki való, csak gyakoroljon minél többet, rendszeresen. Nem egyszerű beilleszteni a napi rutinba, de meg kell próbálni időt találni rá, akár csak tíz percet naponta. Érdemes elengedni az elvárásokat, és arra törekedni, hogy minden gyakorlás egy pozitív élmény legyen. Már az első óra után érezhető a jóga pozitív hatása, ha ezen az úton, magától fogja igényelni a további gyakorlást, és így a jóga egy belső igénnyé, belső motivációvá válik. Itt, a városi létben hozzá vagyunk szokva az intenzív ingerekhez, így a legtöbben a dinamikus irányzatokhoz vonzódnak. Kevesen vannak, akik született jógik és az első pillanattól fogva képesek átszellemülni. Egy hosszú folyamat része megtanulni, hogyan koncentráljunk, hogyan kapcsoljunk ki.

Fotó: Kiss Lenke Dalocska

A jóga egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mit gondolsz, hogy van-e létjogosultsága a jóga applikációknak, vagy YouTube oktatóvideóknak?

Úgy gondolom, hogy kezdőként nem szabad ilyen videókon nevelődni, nagyon fontos, hogy szakembertől sajátítsuk el az alapokat. Később már, amikor megfelelő testtudattal rendelkezünk, inspiráló lehet egy-egy online órába belekóstolni.

Ne feledd, hogy edzés előtt és után is javasolt az Arnigel használata, mely friss, virágzó, szigorúan kézzel szedett hegyi árnikából készül, amelyhez az egész növényt felhasználják, még a szárát is. Ráadásul a tiszta gél textúrája miatt gyorsan felszívódik, nem kell bemasszírozni és nem hagy nyomot a ruhán.

Petrával itt találkozhatsz Facebookon és Instagramon, kövesd őt Te is!

Olvasd el, hogy miért választják más futók is a jógát keresztedzésnek, mint Szilvási Peti, ultrafutó

Forrás

Hirdetés
Hirdetés

Ha edzéstervre van szükséged, vagy szintet lépnél, regisztrálj most szakértői edzéstervünkért vagy olvasd el dietetikusunk egészséges receptjavaslatait.

Ne feledd Facebook és Instagram közösségünket: az Arnica SPORT naponta frissülő tartalommal vár! #Arnica #SPORT

Köszönjük, hogy velünk játszottál a kihívásban!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. XX-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy ilyen sokan játszottatok velünk!

Gratulálunk a nyerteseknek:
Sas Alexandra
Molnár Leila
Berecz Diána

Kérjük, vegyétek fel velünk a kapcsolatot a nyeremenyjatek@dreamproduction.hu e-mail címen.

Kövesd oldalunkat a Facebookon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Gratulálunk!

Gratulálunk! Az Arnica SPORT “Egészség mindenkinek!” nyereményjátékának nyertese ??, akivel csapatunk e-mailben felveszi a kapcsolatot.

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy velünk játszottál!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktiváld a részvételed.

A sorsolás eredményéről a nyertest 2018. június 12-én, e-mailben értesítjük!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz. Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORT-tal!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

Egy megerősítő levelet küldtünk a postafiókodba, kérünk aktivált feliratkozásod.
Így a következő hírlevelünket már Te is olvashatod!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

Köszönjük, hogy elküldted leveledet!

Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

Kövesd oldalunkat a Facebookon és az Instagramon is, ahol számos érdekes tartalommal találkozhatsz.
Sportolj Te is természetesen az Arnica SPORTtal!

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Adatkezelési Tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás